Η Κυρία δεν πενθεί

Από τον Τάσο Ντερτιλή 

Την σπαρταριστή κωμωδία του πολυβραβευμένου Κώστα Μουρσελά «Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ» με την τολμηρή σκηνοθετική ματιά του Σωτήρη Τσόγκα, παρουσιάζει το ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ στην Κεντρική Σκηνή του, κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή. 

Μέσα από τις ιστορίες αυτού του σπονδυλωτού έργου ο Κώστας Μουρσελάς δημιουργεί συνθήκες και ήρωες σε αδιέξοδα, ένα πάνελ τραγελαφικών προσωπικοτήτων και καταστάσεων. Ο Κώστας Μουρσελάς είναι γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τις σπουδαίες σειρές «Εκείνος κι Εκείνος», «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», αλλά και για την γραφή του που σφράγισε την νεοελληνική δραματουργία στην σύγχρονη θεατρική ιστορία. Έργα του παίχτηκαν στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Αμερική). Η Μαίρη Ραζή και ο Σωτήρης Τσόγκας πρωταγωνιστούν έχοντας μαζί τους: τον Κώστα Δαρλάση, τον Αντώνη Ζιώγα, την Κατερίνα Ζαχαριουδάκη, τον Κώστα Κάτσενο. Τραγούδι Κοραλία Τσόγκα. Η σκηνοθεσία είναι του έμπειρου Σωτήρη Τσόγκα, τα σκηνικά και κοστούμια της Λαμπρινής Καρδαρά, η πρωτότυπη μουσική του Νίκου Χαριζάνου και το video art του Παναγιώτη Τσάγκα. 

Λίγα λόγια για το έργο:

Μια διαθήκη, ένα χαλί, μια σημαία, μια γυμνή αφίσα κι η φωτογραφία ενός μακαρίτη, γίνονται αφορμή, για να φτάσει ένα νεόπλουτο ζευγάρι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ένα παιδί να βρεθεί ανάμεσα στα πυρά των γονιών του, δύο ξεμωραμένοι ηδονοβλεψίες να ανακτήσουν τη χαμένη τους στύση, ένας θεσιθήρας να στερηθεί την εύνοια του “πατρός” από τη μετρέσα του και μια κλαίουσα χήρα, εξ όλης και προώλης, να εξομολογηθεί στον νεκρό σύζυγό της τα κρίματά της. Ο Κώστας Μουρσελάς υψώνει τον καθρέφτη κατάμουτρα στην σύγχρονη εποχή, μέσα από ένα διαχρονικό έργο που ξεγυμνώνει την κοινωνία και γελοιοποιεί την αυταπάτη του νεοέλληνα με ξεκαρδιστικό τρόπο προκαλώντας  το αβίαστο και αυθόρμητο γέλιο του θεατή… 

Η παράσταση

Ένα έργο κλασσικό, σχεδόν σαρκαστικό, που έρχεται με δύναμη από τη δεκαετία του 60 για να μας θυμίσει τι δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα σε μια απόλυτα συντηρητική κοινωνία που συνεχώς υποκρινόμενη, αρνείται να δει τα χάλια της.  Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η δύναμη της παράστασης που σκηνοθέτησε με αστείρευτο κέφι ο Σωτήρης Τσόγκας, στην υπογράμμιση της διαχρονικότητας μέσα από τη λιτή αλλά περιεκτική ανασύνθεση του κειμένου, με εμβόλιμους ανεπαίσθητους «εκσυγχρονισμούς» που το κάνουν να φαντάζει κλασσικό και ταυτόχρονα σημερινό και επίκαιρο. Η Μαίρη Ραζή διατρέχει με χαρακτηριστική άνεση τη σκηνή, παραδίδοντας μαθήματα κλασσικής ερμηνείας είτε ως προοδευτική κυρία του σαλονιού, είτε ως εν πολλαίς αμαρτίαις πεσούσα χήρα (εδώ είναι αξεπέραστη!) ενώ ο στιβαρός Σωτήρης Τσόγκας διασκεδάζει αφάνταστα είτε ως νεόπλουτος αριστερός άνευ ενοχών, είτε ως γηραιός ηδονοβλεψίας έχοντας στο πλάι του τον έμπειρο Κώστα Δαρλάση που φέρνει μαζί του μια εσάνς γνήσιας λαϊκής κωμωδίας του ’60. Θαυμάσιοι και οι νεότεροι συμπρωταγωνιστές τους, επιδεικνύουν γνήσια κωμική φλέβα στο σκετς του ασανσέρ.

Μια παράσταση ευφρόσυνη αλλά και ουσιαστική που συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: Κώστας Μουρσελάς

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σωτήρης Τσόγκας

ΣΚΗΝΙΚΑ-ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Λαμπρινή Καρδαρά

ΜΟΥΣΙΚΗ: Νίκος Χαριζάνος

VIDEO ART: Παναγιώτης Τσάγκας

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Σωτήρης Τσόγκας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Υάκινθος Μάινας

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Αντώνης Ζιώγας

ΣΤΙΧΟΙ: Κώστας Δαρλάσης

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Κοραλία Τσόγκα

ΚΙΘΑΡΑ: Υάκινθος Μάινας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ: Σταυρούλα Ρόιδου

ΦΩΤΟΓΡΑΦIEΣ: Γιώργος Πανηγυρόπουλος

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΚΙΤΣΩΝ: Κώστας Δαρλάσης

ΑΦΙΣΑ – ΕΞΩΦΥΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : Βασίλης Κουκμήσης

ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΦΙΣΑΣ: Σταυρούλα Ρόιδου

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ : ANGELAKIS DIGITAL

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ Μαίρης Ραζή // ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ : Μαίρη Ραζή

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΜΑΙΡΗ ΡΑΖΗ: Γυναίκα, Καλλιόπη, Μαρίτσα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ: Άντρας, Νέστωρ

ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ: Ιάσων, Φίλιππος

ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Αντώνης, Λεωνίδας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗ: Κλεοπάτρα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΕΝΟΣ: Τρίτος

 

ΙΝΦΟ

Η ΚΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΕΝΘΕΙ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 Κυριακή στις 20.00

Διάρκεια παράστασης: 110 λεπτά με διάλειμμα

Τιμή εισιτηρίων: 12 & 15 €

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-kyria-den-penthei/

TICKETMASTER – και στο Ταμείο του Θεάτρου

ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΒΑ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)

Διεύθυνση: Ηπείρου 39, Αθήνα 104 39

Τηλέφωνο: 21 0881 8326

Πληροφορίες: https://prova.gr/

Ε-mail:   [email protected]  - [email protected]

Web address:  http://prova.gr/ 

Facebook:  https://www.facebook.com/prova.theater

Instagram: theatro.prova