Elizadeth : Το Grand Magazine πάει Vault

Από τον Τάσο Ντερτιλή 

Εδώ και 5 μήνες τα sold out δεν σταματούν για την κωμωδία των Δημήτρη Καρατζιά και Μάνου Αντωνιάδη, ELIZADETH (βραβείο Καλύτερης Κωμωδίας της Χρονιάς, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού ρόλου στα βραβεία κοινού του All4fun). 

Η Elizadeth θα συνεχίσει την ξέφρενη πορεία της στον Πολυχώρο VAULT κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21:15 και κάθε Τετάρτη στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου). 

Μια κωμωδία που ανατρέπει κάθε θεωρία για τον κόσμο του θεάτρου, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και μουσική Μάνου Αντωνιάδη, το ELIZADETH είναι διασκευή του έργου “Βασιλικοί μετά Τρούλου” του Χάρη Ρώμα. Μια θεότρελη κωμωδία και ταυτόχρονα ένα καυστικό σχόλιο πάνω στις σχέσεις των ηθοποιών και των συντελεστών μιας παράστασης και τη ματαιοδοξία, που επικρατεί στον κόσμο του θεάτρου. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ 

Αθήνα 2022. Δύο χρόνια μετά την έκρηξη της υγειονομικής κρίσης, ένας ηθοποιός καλείται να συγκεντρώσει μια ομάδα ανέργων συναδέλφων του, για να τους ανακοινώσει ότι θα ανεβάσουν τη “Μαρία Στιούαρτ” του Σίλερ. Μόνο που πρέπει να τους αποκαλύψει ότι το έργο, θα ανέβει υπό τη μορφή μιούζικαλ και μάλιστα “πειραγμένο”, από μια ατάλαντη παρεμβατική συγγραφέα, που όλοι τους σιχαίνονται, η οποία βρήκε έναν φιλοβασιλικό σύλλογο να τους χρηματοδοτήσει. Θα καταφέρει να τους πείσει να συμμετέχουν στο “τερατούργημα” της και με ποιο τίμημα; Είναι η πανδημία και η ανέχεια αρκετή για να ξεπουληθούν καριέρες, ήθη και αρχές;

Τι γίνεται όταν το σύμπαν συνωμοτεί για να μαζευτούν σε μια παράσταση “τα λάθη” όλου του κόσμου; Όταν οι λάθος ηθοποιοί, με λάθος έργο, τη λάθος περίοδο, με λάθος σκηνοθέτη, σε λάθος θέατρο, με λάθος χορηγό, υποχρεώνονται λόγω της πανδημίας να ανεβάσουν ένα ανιστόρητο “ιστορικό” μιούζικαλ μιας κατά λάθος συγγραφέως;

Ετερόκλητα πρόσωπα καλούνται να συγκροτήσουν το θίασο, ο καθένας με τα “κουσούρια” και τα προβλήματα του. Πάνω από όλα όμως, επικρατούν τα αρνητικά χαρακτηριστικά των θεατρίνων. Μωροφιλοδοξίες, αλαζονείες, βεντετιλίκια, ανταγωνισμοί, αντιζηλίες, έρωτες, μίση και πάθη.

Πώς θα συνυπάρξουν μέσα στον ίδιο θίασο ένας ματαιόδοξος “εναλλακτικός” σκηνοθέτης, που προσπαθεί να μπαλώσει τις αδυναμίες του κειμένου με νεοτερισμούς και πρωτοπορίες; Ένας ξεπεσμένος εργάτης του θεάτρου, που προσπαθεί μάταια να καταπολεμήσει τις νευρώσεις και τον αλκοολισμό του; Μια βουλιμική ιέρεια της τέχνης, που προσπαθεί να χάσει τα 55 κιλά που πήρε μέσα στις καραντίνες και με τη λίμπιντο της να εκτινάσσεται στα ουράνια; Μια υπερφιλόδοξη νέα Κυπραία ηθοποιός, που ζητά απεγνωσμένα την πρώτη της μεγάλη ευκαιρία στο θέατρο; Μια ετοιμόγεννη υστερική πρώην σταρ σαπουνόπερας, έξαλλη που αναγκάζεται να παίξει τον βουβό ρόλο στο έργο;  Ο σύζυγος της ετοιμόγεννης πρώην σταρ σαπουνόπερας, που το μόνο που θέλει είναι να καλμάρει τη σύζυγο του και να ανοίξει το δικό του pet shop; Ένας ατάλαντος μουσικός, που κατακλέβει μουσικές παρουσιάζοντας τις σαν δικές του; Μα προπαντός, μια παντελώς ατάλαντη παρεμβατική θεατρική συγγραφέας, που κάνει διαρκώς το θίασο έξαλλο με τις παράλογες απαιτήσεις της; Μια φιλοβασιλική “μαϊμού” παραγωγός;  Και τέλος, μια μανιακή καπνίστρια τεχνικός θεάτρου, που αποφασίζει μέσα στον ερωτικό παροξυσμό της να κόψει το τσιγάρο.

Οι θεατές παρακολουθούν και συμμετέχουν στη δημιουργία μιας παράστασης από την αρχή μέχρι το τέλος της, μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες που μπορεί κανείς να φανταστεί. Όλα αυτά με πολύ γέλιο, καταιγιστικούς ρυθμούς, τρελές εξελίξεις και ανατροπές.

Oποιαδήποτε τρανταχτή ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική! 

Δύσκολες εποχές για κωμωδία. Σε ένα κόσμο που έχει στερέψει από ελπίδα, ασφάλεια, ισορροπία, είναι επίτευγμα για ένα έργο να προκαλέσει το αβίαστο γέλιο, την ευφορία και ταυτόχρονα να μεταδώσει ένα πνεύμα ανατροπής και αμφισβήτησης μέσα από μια ευφυή ασταμάτητη σάτιρα των πάντων. Αυτά και πολλά άλλα επιτυγχάνει η Elizadeth, ένα έργο που τιμά τόσο τον συγγραφέα του Χάρη Ρώμα όσο και τον σκηνοθέτη που το διασκεύασε με αστείρευτη έμπνευση Δημήτρη Καρατζιά. Ένα έργο που θα ζήλευαν οι Monty Pythons (μη σου πω και οι Αδελφοί Μαρξ) και το οποίο στη Black Box σκηνή του Vault ευτυχεί να υπηρετείται από ένα ονειρεμένο θίασο. Ανάμεσα στους υπέροχους ερμηνευτές αυτού του οδοστρωτήρα μεταμφιεσμένου σε κωμωδία δεν μπορείς να μην κάνεις ιδιαίτερη μνεία την πολυτάλαντη Δήμητρα Κολλά, μόνιμη συνεργάτιδα του Vault που μας είχε εντυπωσιάσει και παλιότερα στην εμπνευσμένη διασκευή του δραματικού Χορεύοντας στο Σκοτάδι. Εδώ απλώνει με απαράμιλλη μαεστρία το κωμικό ταμπεραμέντο της στο ρόλο της βουλιμικής πρωταγωνίστριας Λυδίας Λενιόρδου (τι όνομα χαρακτήρα!). Η Elizadeth είναι το κωμικό must αυτής της θεατρικής σεζόν. Μη τη χάσετε με τίποτε! 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Χάρης Ρώμας

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη Μουσική / Διασκευή τραγουδιών: Μάνος Αντωνιάδης

Στίχοι τραγουδιών : Πάνος Μπρατάκος - Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό : Μιχάλης Παπαδόπουλος

Επιμέλεια κοστουμιών :Team Vault             

  • Ρούχα εγκύου : Mamaca
  • Κοστούμια εποχής : Μιχάλης Σδούγκος
  • Κοστούμια Τερέζας: Το Σπίτι του Ηθοποιού (ευχαριστούμε την κ. Άννα Φόνσου)
  • Περούκες : Γιώργος Νικολαΐδης, Αχιλλέας Κοντοβαίος, Αλέξανδρος Λύκος

Σχεδιασμός φωτισμών / Φωτογραφίες Παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Χορογραφίες : Δήμητρα Κολλά

Αφίσα παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Trailer / Κινηματογράφηση: ORKI Productions

Πρόγραμμα παράστασης: Εκδόσεις  Αιγόκερως

Επικοινωνία / Προώθηση παράστασης: Νταίζη Λεμπέση

Βοηθός σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Γαϊδατζή

Παραγωγή: VAULT 

ΔΙΑΝΟΜΗ (με σειρά εμφάνισης)

Χριστίνα Σαμπανίκου (Τζένη Θεοκλέους)

Ορνέλα Λούτη (Ελένη Κουρή)

Στέλιος Ψαρουδάκης (Πέτρος Παπαδόπουλος)

Δήμητρα Κολλά (Λυδία Λενιόρδου)

Σωτήρης Δούβρης (Άρης Λυμπερόπουλος)

Κική Μαυρίδου (Τερέζα Λεμπέση)

Παναγιώτης Δελαβίνιας  (Έλτον Λεμπέσης)

Εύη Τσάφου (Ντέπυ Καρατζιά)

Σωτήρης Μεντζέλος (Κώστας Μάλφας) 

Χορηγός παράστασης : Pizza Fan (https://www.pizzafan.gr/el) 

Video παράστασης : Γιώργος Κωμάκης- Χρήστος Κοντέος

http://www.youtube.com/watch?v=0kh3HVMpbKA&feature=player_embedded

 

 

ΙΝΦΟ 

ELIZADETH 

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Από 1 Φεβρουαρίου, κάθε Σάββατο & Κυριακή στις 21:15 και Τετάρτες (με γενική είσοδο 12 ευρώ) στις 18:15, έως και την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου)

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110’ (με 10’ διάλειμμα) 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Προπώληση Viva.gr : https://www.viva.gr/tickets/theater/elizadeth/ 

Παραστάσεις Σαββατοκύριακου

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο Εισιτήριο: 12 ευρώ (Φοιτητές /Σπουδαστές /Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων /ΑμΕΑ /Άνω των 65 ετών/Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας)

 

Παράσταση Τετάρτης : Γενική είσοδος : 12 ευρώ

                                     

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

FB Page: http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1 

Instagram: vault.theatre.plus (https://www.instagram.com/vault.theatre.plus/?hl=el)

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες (11:00 - 14:00 & 17:00 - 21:00)  : 213 0356472, 6951832070

Email: [email protected]