Crai Nou (Blue Moon) – Μπλε Φεγγάρι

Παραγωγή: Ρουμανία 2021 

Διάρκεια: 85 λεπτά

Είδος: Δράμα

* *  

Σκηνοθεσία: Alina Grigore

Πρωταγωνιστούν: Ioana Chitu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi, Vlad Ivanov, Emil Mandanac, Ioana Ilinca Neacsu, Ioana Flora, Mihaela Perianu, Robi Urs, Ionut Achivoaie, Madalina Stoica, Gabriela Ursu.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Ιρίνα προσπαθεί να περάσει στο Πανεπιστήμιο και να μετακομίσει από την επαρχία στο Βουκουρέστι για να ξεφύγει από τις βίαιες συνθήκες που επικρατούν στην οικογένεια της. Μία αμφιλεγόμενη σεξουαλική εμπειρία με έναν καλλιτέχνη θα πυροδοτήσει την επιθυμία της να ανταποδώσει τη βία που εισπράττει από το οικογενειακό της περιβάλλον. 

Η οικογένεια της Ιρίνα διευθύνει ένα τουριστικό ξενοδοχείο κάπου στα βουνά. Ένα θέρετρο που φαντάζει φέρετρο στα μάτια της κατατονικής ηρωίδας που κάνει τα πάντα για να ξεφύγει. Στα μάτια της το σπίτι της μοιάζει με άσυλο φρενοβλαβών, μια οπτική που δεν αργεί να μοιραστεί και ο θεατής καθώς προσπαθεί να διακρίνει μια ιστορία πίσω από την αποσπασματική και ελλειπτική αφήγηση της νεαρής ηθοποιού Αλίνα Γκριγκόρε που εδώ κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο.

Αυτή η σχεδόν σπασμωδική εικόνα σύγχυσης που διαπερνά το χαμηλωμένο βλέμμα της ηρωίδας αλλά και η ασαφής πλοκή με χαρακτήρες που «χτίζονται» μπροστά στην κάμερα σε συνδυασμό με το πιασάρικο θέμα μιας νέας καταπιεσμένης από την πατριαρχική τοξικότητα του οικογενειακού της περιβάλλοντος, προφανώς και γοήτευσαν τα φεστιβαλικά πλήθη στο Σαν Σεμπαστιάν όπου και το Μπλε Φεγγάρι απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας. Εμάς πάλι όχι. Αυτό το συνεχές πήγαινε έλα της ηρωίδας αλλά και των χαρακτήρων που την περιβάλλουν χωρίς ακριβώς να προκύπτει κάποιος δραματουργικός λόγος, χωρίς ρυθμό και σεναριακή ραχοκοκαλιά μπορεί να περνάει ως μοντέρνα άποψη αλλά μέχρι εκεί. Η Ιρίνα της Αλίνα Γκριγκόρε είναι πολύ δύσκολο να γίνει συμπαθής πόσο μάλλον να σταθεί σαν σύμβολο #meToo εξέγερσης. Οι σπασμωδικές της κινήσεις είναι απλά «του γιατρού».

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 09.02.23