Tori et Lokita - Τόρι και Λοκίτα

Παραγωγή: Βέλγιο 2022 

Σε συμπαραγωγή με: Γαλλία 

Διάρκεια: 88 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * *

Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Πρωταγωνιστούν: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts, Charlotte De Bruyne, Nadège Ouedraogo, Marc Zinga.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο μικρός Τόρι και η έφηβη Λοκίτα είναι δύο παιδιά από την Αφρική που πέρασαν λαθραία στην Ευρώπη και κατέληξαν στο Βέλγιο. Οι δυσκολίες και η απειλή απέλασης έχουν ισχυροποιήσει το δεσμό τους βάζοντας την ανεκτίμητη φιλία τους πάνω από τις δύσκολες συνθήκες της εξορίας τους. 

Τα χρόνια περνάνε και το πιο διάσημο κινηματογραφικό δίδυμο της Ευρώπης συνεχίζει ακάθεκτο να ακτινογραφεί την παρακμή των κοινωνικών δομών της Γηραιάς Ηπείρου. Κι εκεί που και ο πιο φανατικός θαυμαστής τους αρχίζει να σκέπτεται ότι είπαν ό,τι είχαν να πουν εδώ και καιρό, έρχεται αυτό το σπαρακτικό θρίλερ επιβίωσης να τους επαναφέρει στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» και να γίνει η πιο σημαντική απόδειξη ότι η δύναμη της ψυχής ενός καλλιτέχνη αψηφά το πέρασμα του χρόνου.

Ο τόνος της αφήγησης καθορίζεται ήδη από τα πρώτα πλάνα καθώς παρακολουθούμε τη Λοκίτα σε μια συνέντευξη με τις αρχές (που μοιάζει περισσότερο με ανάκριση), προκειμένου να αποκτήσει τα πολυπόθητα νόμιμα έγγραφα παραμονής. Ένα κορίτσι αντιμέτωπο με την ψυχρή Ευρωπαϊκή γραφειοκρατία; Και ναι και όχι αφού κάθε μηχανισμός μπορεί να έχει τις άμυνές του το ίδιο ισχύει όμως και για τους ήρωές μας καθώς σταδιακά ανακαλύπτουμε ποιες άμυνες έχει η Λοκίτα αλλά και ο μικρός Τόρι. Όσο η Λοκίτα παραμένει «ύποπτη» τόσο περιπλέκονται τα πράγματα, αφού παράλληλα με το επίσημο κράτος λειτουργούν και οι παράνομες δίοδοι, θύμα των οποίων πέφτουν σχεδόν όλοι εκείνοι οι άμοιροι που θαλασσοπνίγονται για μια καλύτερη ζωή.

Οι αδελφοί Νταρντέν αυτή τη φορά είναι οργισμένοι αλλά αυτή η οργή ουδόλως τους εμποδίζει από το να καταγράψουν με διαύγεια τους δρόμους της παρανομίας και της εκμετάλλευσης, ένα παράλληλο σύμπαν δίπλα στο επίσημο. Έμποροι ναρκωτικών, κυκλώματα προώθησης και εκμετάλλευσης μεταναστών, κόσμοι που λειτουργούν με τους ψυχρούς κανόνες του εμπορίου. Η Λοκίτα αναγκάζεται να ακολουθήσει αυτούς τους δρόμους και ο Τόρι κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει σε μια σειρά από άκρως φορτισμένες σκηνές καθώς το δράμα κορυφώνεται και μετατρέπεται σταδιακά σε θρίλερ επιβίωσης.

Υπέροχα και τα δύο παιδιά που ανέλαβαν αυτούς τους δύο (ίσως βιωματικούς) ρόλους, υποστηρίζουν ένα σενάριο άψογο, σκηνοθετημένο με τη γνωστή χειρουργική μέθοδο διαλεκτικής των μεγάλων Βέλγων δημιουργών που είναι μια κινηματογραφική σχολή από μόνοι τους.    

Διανομή: Danaos Films

Στις αίθουσες από 09.02.23