Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι συνεχίζει τα sold out στο Studio Κυψέλης

Μετά την περσινή πετυχημένη χειμερινή σεζόν & τις καλοκαιρινές φεστιβαλικές παραστάσεις, το θρυλικό «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέυ», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Oscar Wilde αλλά στην περίφημη εκδοχή του John Osborne, που έχει παιχτεί και στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας συνεχίζει με αμείωτη επιτυχία τις παραστάσεις του για 2ο χρόνο στο Studio Κυψέλης. 

Καλώς ορίσατε στο μαγικό κόσμο του Γιώργου Λιβανού που για πρώτη φορά φέρνει στην Ελλάδα ένα σπουδαίο κλασσικό κείμενο σε μια σύγχρονη εκδοχή που προσεγγίζει την ομορφιά, την νιότη, την αμαρτία και τον έρωτα μέσα από την κολασμένη πρόταση του Wilde. Όποιος θεατρόφιλος δεν έχει δει ακόμη μια από τις πιο τολμηρές και βαθιά φιλοσοφικές παραστάσεις της Αθηναϊκής σκηνής ας σπεύσει!

Στην σκηνική αυτή εκδοχή, όπου ο Όσκαρ Γουάιλντ όπως τον ερμήνευσε ο Τζον Όσμπορν βυθίζεται στα παραμυθένια, βγαλμένα από το σύμπαν του Λουκίνο Βισκόντι, σκηνικά της Δέσποινας Βολίδη, για πρώτη φορά ζωντανεύει το ίδιο το πορτραίτο μέσα από την κλασσική αγαλμάτινη ομορφιά του Γιώργου Καραντζά! Και όποιος είχε δει την παράσταση στη διάρκεια της περσινής σεζόν αξίζει να την ξαναδεί για να απολαύσει, πέρα απο τον υπόλοιπο εξαιρετικό και πάλι θίασο, αυτή τη φορά στον ρόλο του Ντόριαν Γκρέυ τον  Ανδρέα Ζαχαριάδη.

Μια τολμηρή φιλόδοξη παράσταση, ενός από τα σπουδαιότερα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από την αγαπημένη θεατρική ομάδα του Γιώργου Λιβανού, Θεατρίνων Θεατές, που δεν παύει να μας εκπλήσσει με τις θεατρικές της επιλογές. 

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ

Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ είναι το μοναδικό δημοσιευμένο μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάιλντ, το οποίο κυκλοφόρησε στο μηνιαίο περιοδικό Lippincott’s Monthly Magazine στις 20 Ιουνίου 1890, για το τεύχος Ιουλίου του ίδιου έτους.

Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, oι εκδότες του περιοδικού, φοβούμενοι την ανηθικότητα του μυθιστορήματος, λογόκριναν το έργο και αφαίρεσαν περί τις 500 λέξεις πριν την δημοσίευση, χωρίς να ενημερώσουν τον Ουάιλντ. Ακόμα κι έτσι όμως, το έργο κατάφερε να εξοργίσει το βρετανικό κοινό, οδηγώντας μέχρι και σε κραυγές για δίωξη του συγγραφέα για προσβολή της βικτοριανής ηθικής. Η άμεση απάντηση του Ουάιλντ σε αυτό ήταν μια σειρά από επιθετικές επιστολές-απαντήσεις στον Τύπο της εποχής. Στη συνεχεία ο Ουάιλντ αναθεώρησε την ιστορία για να την εκδώσει σε βιβλίο, προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές, διαγράφοντας αμφιλεγόμενα αποσπάσματα και προσθέτοντας καινούργια κεφάλαια καθώς και μια εισαγωγή ποτισμένη με αφορισμούς και σαρκασμό, η οποία έχει γίνει έκτοτε διάσημη ως αυτόνομο κείμενο. Η τροποποιημένη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ward Lock & Co τον Απρίλιο του 1891. Μερικοί μελετητές όμως θεωρούν ανώτερο το αρχικό μυθιστόρημα που είχε δημοσιευτεί στο Lippincott’s.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Ντόριαν Γκρέυ , ένας νεαρός του οποίου το πορτραίτο ζωγραφίζει ο Μπάζιλ Χόλγουορντ. Ο Μπάζιλ γοητεύεται από την ομορφιά του νέου και σύντομα ξελογιάζεται μαζί του, θεωρώντας τον Ντόριαν υπεύθυνο για μια νέα κατεύθυνση στην τέχνη του. Τότε όμως ο Ντόριαν συναντά τον Λόρδο Χένρυ Γουότον, φίλο του ζωγράφου, και σαγηνεύεται από την φανταχτερή προσωπικότητά του και την κοσμοθεωρία του.

Πιστός στις ιδέες του περί νέου ηδονισμού, ο Λόρδος Χένρυ θεωρεί ότι το μόνο πράγμα στην ζωή άξιο αναζήτησης είναι η ομορφιά και η ικανοποίηση των αισθήσεων. Συνειδητοποιώντας ότι μια μέρα η ομορφιά του θα χαθεί, ο Ντόριαν εκφράζει, περιπαικτικά, την επιθυμία του να πουλήσει την ψυχή του με αντάλλαγμα το πορτραίτο που φιλοτέχνησε ο Μπάζιλ να γεράσει αντί εκείνου.

Η ευχή του Ντόριαν εκπληρώνεται, και καθώς ο νεαρός βυθίζεται όλο και περισσότερο σε μία έκλυτη ζωή ακολασίας στο κυνήγι των αισθήσεων, το πορτραίτο εξυπηρετεί ως μία διαρκής υπενθύμιση του αντίκτυπου που έχει κάθε πράξη στην ψυχή, με το κάθε αμάρτημα να παρουσιάζεται είτε ως παραμόρφωση της σιλουέτας του είτε ως σημάδι γήρανσης. 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λιβανός           

μετάφραση Θωμάς Βούλγαρης

σκηνικά- κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη     

μουσική :Μίμης Πλέσσας

χορογραφία : Ειρήνη Τσότρα          

θεατρολόγος : Χαρά Μπακονικόλα

σύμβουλος :Γιάννης Σολδάτος         

σύμβουλος κειμένου : Ροζίτα Σώκου

Δημόσιες σχέσεις: Ζωή Τριανταφυλλίδη

manager διαφημίσεων: Χρύσα Πολυζώη -Δημήτρης Βασιλειάδης

photos: Zώης Τριανταφύλλου - Σφακιανάκης      

teaser: Αντώνης Μανδρανής

κινηματογράφηση: Χρήστος Λουκάκης

βοηθός σκηνοθέτη - υπεύθυνος αρχείου Βασίλης Θεοδώρου             

marketing manager Νίκος Σαραφανιάν

εκδόσεις ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ                        

επιμέλεια έκδοσης Έφη Βενιανάκη

ζωγραφική εκτέλεση Θέμης Φίλης   

εκτέλeση κοστουμιών Vania Aleksadrovna 

Ερμηνεύουν: Καίτη Ιμπροχώρη ως Λαίδη Άγκαθα Γιώργος Λιβανός Γιάννης Τσιώμου Μάνος Χατζηγεωργίου Αγάπη Μανουρά Μαρία Δρακοπούλου Σωτήρης Αντωνίου Γιώργος Καραντζάς  & στον ρόλο του Ντόριαν Γκρέυ ο Ανδρέας Ζαχαριάδης. 

Διάρκεια 120΄

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 μ.μ.  

Εισιτήρια

23 ευρώ VIP

17 Ευρώ KANONIKO

12 ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΝΕΡΓΩΝ ΥΠΕΡΗΛΙΚΩΝ ΑΜΕΑ

5 ευρώ ΑΤΕΛΕΙΕΣ ΣΕΗ - ΕΕΣ

Πληροφορίες- κρατήσεις: 210 8819571 

Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. 

Το Studio Κυψέλης είναι θεατρικός προορισμός!

To Studio Κυψέλης βρίσκεται κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη πέντε λεπτά από τον ηλεκτρικό σταθμό της Βικτώριας, στον πεζόδρομο της Σπετσοπούλας , στον αριθμό εννέα, στη συμβολή με την λεωφόρο Κυψέλης. Αποτελεί ένα φιλόξενο στα πρότυπα  των ευρωπαϊκών μικρών θεάτρων  με δυο ξεχωριστές αίθουσες, μια αμφιθεατρική για παράσταση και ένα φουαγιέ ικανό να σε κρατήσει, πριν ή μετά από το δρώμενο, το κοινό για ένα ποτό. Δημιουργήθηκε από το Γιώργο Λιβανό προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες της ομάδας ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ ΘΕΑΤΕΣ, που τα τελευταία δέκα χρόνια απασχολεί με φιλόδοξες πετυχημένες παραστάσεις, το ελληνικό θεατρικό γίγνεσθαι. Χαρακτηρίστηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας lifo σαν το αυθεντικότερο pocket theater της Αθήνας.