Εθνικό Θέατρο: Ανακοίνωση για τα πτυχία Δραματικών Σχολών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σύγκρουση που ξέσπασε μεταξύ του καλλιτεχνικού κόσμου και της Κυβέρνησης μετά την διαβάθμιση-υποβάθμιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών σε ΔΕ (ισότιμα απολυτηρίου Λυκείου) με το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022. 

Το Εθνικό Θέατρο, κρατικός φορέας εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού, δεν παύει να είναι από ετών ο βασικός φορέας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα από την ονομαστή Δραματική Σχολή του. Η σημερινή του ανακοίνωση θεωρούμε ότι έχει βαρύνουσα σημασία αλλά και πολλούς αποδέκτες. 

Την παραθέτουμε αυτούσια παρακάτω:

«Οι σχετικές ρυθμίσεις του Π.Δ. 85/2022 διαιωνίζουν μια κατάσταση που πλήττει διαχρονικά το κύρος των παραστατικών τεχνών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των Ελλήνων ηθοποιών. Όχι μόνο δεν επιλύεται το πρόβλημα διαβάθμισης που σοβεί επί δεκαετίες (ήδη από το έτος 2003 παραμένει αρρύθμιστο το ουσιώδες ζήτημα της ισοτιμίας των χορηγούμενων πτυχίων), αλλά, αντιθέτως, απαξιώνεται νομικά το μείζον έργο της θεατρικής εκπαίδευσης που επιτελείται σε εγκεκριμένες από την Πολιτεία Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Παράλληλα, δεν αντιμετωπίζεται το σοβαρό ζήτημα της αναγκαίας συνέργειας και συνεργασίας όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων για την ενσωμάτωση της θεατρικής παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εγκύκλιας εκπαίδευσης. Το Εθνικό Θέατρο, με βαθιά προσήλωση στην ηθική, κοινωνική και επαγγελματική υπόσταση των καλλιτεχνών αλλά και στην ανάγκη ενότητας όλης της θεατρικής κοινότητας, συμπαρίσταται σε κάθε πρόσφορη και συντεταγμένη σωματειακή εκδήλωση διαμαρτυρίας και εκφράζει, δια της Δραματικής Σχολής του και των φορέων της, τον έντονο προβληματισμό του.

Μακριά από οποιαδήποτε απόπειρα καπηλείας και πολιτικής αντιπαράθεσης, που ουδόλως μάς αφορά, καλούμε την Πολιτεία να άρει τις ανεπιεικείς συνέπειες και να  επανεξετάσει το οικείο πλαίσιο, ώστε να αποτυπώνει δίκαια την εκπαιδευτική και επαγγελματική αξία των σπουδών Δραματικής Τέχνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση, κρίνουμε ευκταία την άμεση έναρξη εκτεταμένων διαβουλεύσεων και του αναγκαίου διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς ώστε να επιτευχθεί λύση που θα ικανοποιεί τα νόμιμα συμφέροντά τους». 

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τον ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Βασίλη Πουλαντζά, τον ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Γιάννη Μόσχο, την ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΔΣ Έρση Πήττα και τα μέλη του ΔΣ Νίκο Αναστασόπουλο, Υρώ Μανέ, Πλάτωνα Μαυρομούστακο και Γιάννη Χρυσούλη.