«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Τα έργα ηχούν σαν μουσική» είναι ο τίτλος της μεγάλης έκθεσης γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki. 

Τα γλυπτικά και ζωγραφικά έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου δεν θα μπορούσαν να εκτεθούν σε πιο φιλόξενο και ταιριαστό χώρο από αυτόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, διότι ο αναγεννησιακός αυτός καλλιτέχνης λάτρευε τη μουσική. Άλλωστε, σε διάφορες αποστροφές του λόγου του, έχει επισημάνει πως «μια μουσική του Σούμαν έχει έναν όγκο ιδιαίτερο. Μια μουσική του Μότσαρτ έχει έναν όγκο διαφανή. Μια μουσική του Μπαχ έχει έναν όγκο μνημειακό. Από την πλαστική πλευρά, όταν βλέπεις ένα έργο με έναν ορισμένο ρυθμό, σε πάει κάπου, ακόμα και ηχητικά αν θέλεις, ερμηνεύεται ενστικτωδώς μέσα σου. Όχι ότι είναι γραμμένα σε γραφή μουσικής, όχι. Τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική».

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου στο Φουαγιέ του τρίτου ορόφου του Οργανισμού παρουσία εκατοντάδων Θεσσαλονικέων, οι οποίοι θαύμασαν από κοντά τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη που αγάπησε και αγαπήθηκε από τη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση, την οποία επιμελείται η κυρία Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, αποτέλεσε την αφιερωματική εκδήλωση της Art Thessaloniki 2022 και περιλαμβάνει 18 γλυπτά και 13 ζωγραφικά έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη, ο οποίος συνδέθηκε άρρηκτα με τη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και γίνεται με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία της ΔΕΘ-Ηelexpo, η οποία ευγενώς ανέλαβε τις εργασίες για τη διαμόρφωση του εκθεσιακού χώρου.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλης Γάκης,  αναφέρθηκε στη σχέση της πόλης με τον Ζογγολόπουλο που εκτός από το γνωστό γλυπτό «Cor-ten» στη ΔΕΘ και τις «Ομπρέλες» στην παραλία της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν συνολικά εννέα γλυπτά στο δημόσιο χώρο της πόλης που την κοσμούν εδώ και χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια χώροι του Μεγάρου αξιοποιούνται εναλλακτικά για άλλες μορφές τέχνης όπως η ζωγραφική και η γλυπτική. «Εξ ορισμού», σημείωσε, «η Τέχνη είναι πολυδιάστατη. Δεν περιορίζεται στα όρια της μουσικής, δεν εκφράζει μόνο το θέατρο, αλλά επεκτείνεται στη γλυπτική, τη ζωγραφική και αποκτά μια σφαιρική και πολυσύνθετη μορφή καλλιτεχνικής δημιουργίας, ανησυχίας και έκφρασης. Σε αυτήν τη λογική φιλοδοξούμε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει την πλατεία και τους χώρους κυριότητας του σε μια ανοιχτή δημόσια γλυπτοθήκη».

Ως «κονκισταδόρο της τέχνης» περιέγραψε τον Γιώργο Ζογγολόπουλο ο ανιψιός του και Πρόεδρος του ομώνυμου Ιδρύματος, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, εξηγώντας ότι διαρκώς αναζητούσε καινούργια πράγματα, μεθόδους και υλικά που στο τέλος τα κατακτούσε. «“Το νερό είναι το αίμα των έργων μου”, έλεγε και τα έκανε να κινούνται με το νερό», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Τόλμησε να κάνει έργα μεγάλης κλίμακας τα οποία δούλευε σε μικρές διαστάσεις αλλά με λεπτομερή σχέδια έχοντας πάντοτε στο μυαλό του το όραμα του μεγάλου έργου. Τα έβλεπε σαν αρχιτεκτόνημα που εντασσόταν στο τοπίο». 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από το αφιέρωμα της Art Thessaloniki 2022 με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιώργο Ζογγολόπουλο και ύστερα από την επίμονη απαίτηση του κόσμου μια μεγάλη έκθεση με έργα του Γ. Ζογγολόπουλου φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης» ανέφερε από την πλευρά του ο Ιδρυτής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Art Thessaloniki κ. Παντελής Τσάτσης. 

«Δεδομένου ότι πρόκειται για Τέχνη που διευρύνει τους αισθητικούς και πολιτιστικούς ορίζοντες, μιας και όπως έχει πει ο ίδιος ο καλλιτέχνης “τα κίνητρα που σου δίνει το έργο ηχούν σαν μουσική”, δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος από τον Οργανισμό μας να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα έργα» τόνισε από την πλευρά του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Χρίστος Γαλιλαίας. 

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος, κα Κατερίνα Κοσκινά, περιγράφοντας τα έργα που φιλοξενούνται στο φουαγιέ του 3ου ορόφου του κτηρίου Μ1 εξήγησε ότι η σημαντικότερη ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν, μουσικός τρόπος που έβλεπε τον κόσμο. «Τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ως επί το πλείστον, είναι αποστάγματα νοητικών και ποιητικών διεργασιών που αναφέρονται σε οικουμενικά ζητήματα και μεγέθη» και επισήμανε ότι «είχε τη δυνατότητα να διασχίσει έναν αιώνα που άλλαξε την ιστορία του πλανήτη» και πως «ήταν σημαντικός διανοούμενος με μεγάλη συνείδηση του τι είναι ο άνθρωπος και ποια η σχέση του με τον κόσμο».

Στο Μέγαρο Μουσικής το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του καλλιτέχνη, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών.

Στην έκθεση οι επισκέπτες θα γνωρίσουν και τον ζωγράφο Ζογγολόπουλο και θα αντικρίσουν στις δύο διαστάσεις φόρμες γνώριμες τρισδιάστατα, όπως γεωμετρικά σχήματα δουλεμένα με χρωματική αρμονία και φως ή τις περίφημες ομπρέλες, που έγιναν τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, αποτυπωμένες σε καμβά.  Η σημαντικότερη όμως ανακάλυψη για το θεατή είναι η αποκάλυψη της ενδελεχούς και συνεπούς έρευνας του καλλιτέχνη, νοητικά και φορμαλιστικά και ο ποιητικός, σχεδόν μουσικός τρόπος που έβλεπε τον Κόσμο.

Τα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου θα φιλοξενούνται για τρεις ολόκληρους μήνες στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, προσκαλώντας μας να αναζητήσουμε με όλες τις αισθήσεις μας την ψυχική ανάταση που προσφέρουν.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΓΓΟΛΟΠΟΥΛΟΣ "τα έργα ηχούν σαν μουσική"

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοσκινά

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτήριο Μ1 Χρ. Λαμπράκης, φουαγιέ 3ου ορόφου.

Διάρκεια έκθεσης: Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022 - Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Ημέρες & Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 17:00-20:00, Κυριακή 12:00-20:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Πληροφορίες: www.tch.gr