Κατερίνα Κόρου

Όλοι γνωρίζουμε την Κατερίνα Κόρου! Μεγάλη τραγουδίστρια (αλλά και σημαντική τραγουδοποιός), από μεγάλη μουσική οικογένεια, σοβαρή, μετρημένη και πάντα προσηλωμένη στην τέχνη της. Αυτό που λίγοι ακόμη γνωρίζουν είναι η συχνή πλέον παρουσία της και στο θεατρικό σανίδι, σε ρόλους που απαιτούν τραγούδι και μουσική. Ξεκινώντας πέρυσι με την Κάντω Τζαβέλλα, ένα υπέροχο έργο που εκτυλισσόταν στο Μοριά λίγο πριν την Εθνεγερσία του 1821, συνεργάζεται και πάλι φέτος με τον συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλο και τον σκηνοθέτη Μενέλαο Τζαβέλλα σε μια παράσταση σημαντική που τιμά τα 100 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης, το Δάκρυ της Παναγίας. 

Την βρήκαμε ανάμεσα στις ετοιμασίες για την παράσταση αλλά και το νέο της album προάγγελος του οποίου είναι το τραγούδι «Θα ζήσω» με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα μας είπε.

Μετά την επιτυχία της παράστασης «Κάντω Τζαβέλλα» ανανεώνετε τη συνεργασία σας στη σκηνή με τον Θανάση Σταυρόπουλο και τον Μενέλαο Τζαβέλλα: Είστε έτοιμη πλέον για μια στροφή στο θέατρο;

Εγώ είμαι τραγουδίστρια και γράφω και τραγούδια. Όποτε με έχουν καλέσει στο θέατρο, με έχουν καλέσει με την ιδιότητα της τραγουδίστριας. Αν έπαιζα και κάποιο ρόλο σαν ηθοποιός αυτό ήταν δευτερεύον. Ευχής έργο για μένα θα ήταν να με καλέσουν σε μιούζικαλ για να τα συνδυάσω και τα δυο.

Θα μας πείτε μερικά λόγια για το Δάκρυ της Παναγίας;

Είναι ένα σύγχρονο δράμα που διαδραματίζεται σε δύο ιστορικούς τόπους και σε δύο χρονικές περιόδους. Είναι το Θείο δράμα όπου για πρώτη φορά βλέπουμε την Παναγία επί σκηνής. Ο άλλος χρόνος και τόπος είναι η Καταστροφή της Σμύρνης. Ο συγγραφέας περιπλέκει τα δύο δράματα και δημιουργεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή.

Η παράσταση απευθύνεται αποκλειστικά στο λεγόμενο χριστεπώνυμο πλήθος; Τι θα αποκόμιζε σήμερα ένας αγνωστικιστής θεατής από μια παράσταση με χριστιανικό θέμα;

Το Θείο δράμα είναι μια αρχετυπική πράξη που την συναντάμε και στην αρχαιότητα. Ένας αγνωστικιστής θα αντιληφθεί το συμβολικό μέρος του δράματος. Ενώ ένας πιστός θα δει τα σύμβολα και τα πρόσωπα της πίστης του. Την υπερβατικότητα την προσεγγίζει κανείς όπως μπορεί.

Τι συμβολίζει για σας η Ορθοδοξία;

Είναι η σκάλα για να ανέβει ο καθείς συνειδησιακό επίπεδο. Έως την θέωση. Είναι  η πίστη στο ότι η ζωή μας εδώ έχει ένα νόημα.

Μετά και την τεράστια επιτυχία της ταινίας για τον Άγιο Νεκτάριο και του τηλεοπτικού σήριαλ για τον Όσιο Παϊσιο πιστεύετε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του κοινού στο θρησκευτικό θέαμα;

Ο Παϊσιος έχει αγιοποιηθεί. Νομίζω ότι πρώτη φορά έγιναν  στην Ελλάδα θέαμα οι ιστορίες των Ορθοδόξων Αγίων. Στην Ρωσία έχουν γίνει ταινίες για Αγίους και Στάρετς. Στην Ελλάδα ήταν η πρώτη φορά. Άρα το κοινό δεν επιστρέφει, απλώς έδειξε την προτίμηση του σε κάτι πρωτόγνωρο.

Από το 1821 μέχρι το 1922 μεσολάβησαν 100 ταραγμένα χρόνια Ελληνικής Ιστορίας. Πως βλέπει ένας πολιτικά ευαίσθητος καλλιτέχνης όπως εσείς την πορεία του Ελληνικού Έθνους από την Απελευθέρωση στην Καταστροφή ;

Από το 21 ως το 22 αλλά και στην συνέχεια η Ελλάδα ανεβαίνει τον Γολγοθά της. Στον δρόμο την περιμένουν οι «γνωστοί σύμμαχοι» για να δώσουν ξύδι και χολή. Το δράμα επαναλαμβάνεται.

Και η πολυπόθητη Εθνική Αναγέννηση θα έρθει ποτέ;

Θέλει αρετή και τόλμη  η ελευθερία λέει ο ποιητής.

Στο νέο ανέβασμα του έργου από τις 30 Νοεμβρίου στο Θέατρο “Αλκμήνη” υπάρχουν αλλαγές στην δομή;

Είναι σκηνοθετικές οι παρεμβάσεις.

Παράλληλα με τη σκηνική σας παρουσία έχετε έτοιμη την κυκλοφορία ενός νέου δίσκου. Προτίθεστε να συνεχίσετε την τραγουδιστική σας καριέρα;

Είμαι τραγουδίστρια και τραγουδοποιός . Με αυτή την ιδιότητα με κάλεσαν στο έργο. Ερμηνεύω δυο ξεχωριστές υπάρξεις. Την ακόλουθο της Παναγίας και ψέλνω ύμνους και την Αρούς, μια Αρμένισσα που τραγουδά αμανέδες. Δεν εγκαταλείπω την ιδιότητα μου.

Πως σχολιάζετε τη ζοφερή πραγματικότητα των σεξουαλικών και λοιπών σκανδάλων με θύματα παιδιά;

Είμαι κάθετα κατά της βίας. Ακόμα περισσότερο όταν αυτή στρέφεται κατά των ανηλίκων.

Σε τέτοιες μέρες δύσκολες και σκοτεινές, ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη ;

Νομίζω να φωτίζει τον κόσμο με αλήθεια, με χαρά με ελπίδα.

Συνέντευξη: Τάσος Ντερτιλής

Διαβάστε περισσότερα για το Δάκρυ της Παναγίας στο παρακάτω Link

https://www.grandmagazine.gr/el/article/6998/to-dakry-tis-panagias-enas-ymnos-gia-tin-smyrni

Το τραγούδι «Θα ζήσω» αποτελεί τον προάγγελο του ολοκληρωμένου προσωπικού δίσκου της Κατερίνας Κόρου, που θα κυκλοφορήσει σύντομα σε cd από το Ogdoo Music Group με γενικό τίτλο «Το τραγούδι μου, αλήθεια».

Το τραγούδι «Θα ζήσω» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.