Bent

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1979 και σύντομα παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική. Στην Ελλάδα γνωρίσαμε το «ΜΠΕΝΤ» μέσα από την πολύ επιτυχημένη σκηνοθετική και μεταφραστική ματιά του Γιώργου Θεοδοσιάδη. 

Σε μια εποχή βίας, κακοποιήσεων και απαξίωσης των αδύναμων, το «ΜΠΕΝΤ», δυστυχώς, αποδεικνύεται και πάλι επίκαιρο. Η προκατάληψη, η κατηγοριοποίηση των πολιτών, η  φασιστική αντίληψη διαπερνά τομείς της καθημερινής μας ζωής. Τα νεοναζιστικά κινήματα, η έξαρση της εθνικιστικής προπαγάνδας καθιστούν το μήνυμα του «ΜΠΕΝΤ» δυνατό και αναγκαίο. Ο Σέρμαν ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο για την ανθρωπότητα και μέσα από την αριστοτεχνική του δημιουργία εξάρει την ελευθερία στην καρδιά, στο νου και στο σώμα. Σπρώχνει στο προσκήνιο την ανθρώπινη ύπαρξη και αναδεικνύει την αξία της αγάπης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης σαν την υπέρτατη δύναμη της ζωής, της επιβίωσης.

Η παράσταση αποσκοπεί στο να αναδείξει την διαχρονική ουσία του έργου. Το ιστορικό πλαίσιο, ο χώρος του Νταχάου, δεν είναι παρά μόνο η σκηνική αφορμή για να ξαναδεί κανείς τα μεγάλα θέματα του ανθρώπου, γυμνά, οριακά και με την απαιτούμενη ειλικρίνεια. 

Σκηνοθετικό σημείωμα:

«Γιατί το ΜΠΕΝΤ αφορά πολιτικά, ιδεολογικά στην σημερινή εποχή; Γιατί όσο οι κοινωνίες δεν θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα, όσο ο ρατσισμός και η γκετοποίηση των μειονοτήτων θα υπάρχει, το έργο θα στέκει ως κραυγή διαμαρτυρίας  για ελευθερία, αγάπη, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.

Ως σκηνοθέτης, ψάχνω τη γέφυρα με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το σύστημα εξακολουθεί να τιμωρεί και να βάζει στο περιθώριο όσους διεκδικούν το δικαίωμα της ερωτικής τους επιλογής και της αντίθετης φωνής και στάσης απέναντί του. Υπόδειγμα δημοκρατικής ηθικής το «ΜΠΕΝΤ» ανοίγει διάλογο με την εξέλιξη της κοινωνίας και του μελλοντικού σκεπτόμενου πολίτη.

Ακόμα και μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο, ο άνθρωπος αναζητά το φως, την ελπίδα. Ο άνθρωπος ερωτεύεται, αγαπά! Ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και στην ελευθερία είναι το «ΜΠΕΝΤ», γι’ αυτό ξεπέρασε ως έργο τα όρια του χώρου και του χρόνου»

(Πέτρος Ζούλιας)  

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Γιώργος Θεοδοσιάδης

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτογραφίες: Μαριλένα Αναστασιάδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη

Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Λώλου 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Μέμος Μπεγνής

Ιωάννης Αθανασόπουλος

Μανώλης Θεοδωράκης

Γιάννης Σίντος

James Rodi

Χρήστος Ζαχαριάδης

Σπύρος Δούρος

και ο Δημήτρης Καραμπέτσης στο ρόλο του θείου Φρέντυ

 

Επικοινωνία – Προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία, 6946507792 

Παραγωγή: Χώρα ΑΕΒΕ Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

 

ΙΝΦΟ 

BENT 

Πρεμιέρα: 21 Οκτωβρίου 2022

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

Κυριακή στις 19:00

Διάρκεια: 100 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια: Κανονικό: 20 €, 16 € (Εξώστης)

Μειωμένο: 15 € (Έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών)

Ανέργων: 14 €

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ

Αμοργού 20, Κυψέλη

Τηλέφωνο, 2108673945

Parking (πλησίον του θεάτρου, Αμοργού 18)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-hora/bent/

Επίσημος δικτυακός τόπος θεάτρου: www.choratheatro.gr

Facebook Page: https://www.facebook.com/choratheatro/