Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ξεκινά το CINEMA MADE IN ITALY

Μετά την μεγάλη περσινή επιτυχία, το Cinema made in Italy/Athens θα πραγματοποιηθεί στις 21 με 27 Oκτωβρίου, στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος προβάλλοντας ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει το ιταλικό σινεμά σήμερα. Τρεις ταινίες θα είναι διαθέσιμες και μέσα από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr.

Το αφιέρωμα φέρνουν στην μεγάλη οθόνη η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Cinecittà, η πολιτιστική πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Μερικοί από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς των Ιταλών καλλιτεχνών θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος για να συνομιλήσουν με το κοινό του αφιερώματος Cinema made in Italy.

Επιπλέον, την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς  προβάλλοντας την Περιπέτεια του Μικελάντζελο Αντονιόνι, μια προβολή –φόρος τιμής στην σπουδαία Μόνικα Βίτι που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Στο link που ακολουθεί θα βρείτε τον κατάλογο του αφιερώματος καθώς και το πρόγραμμα των προβολών: http://www.tainiothiki.gr/docs/cmii_2022_catalogue.pdf

ΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

Η μεγάλη γιορτή του Ιταλικού Κινηματογράφου αρχίζει την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου με την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας Ξηρασία (Siccità) του Paolo Virzì στην οποία συμμετέχει μια πλειάδα Ιταλών ηθοποιών, μεταξύ των οποίων η Μόνικα Μπελούτσι και ο Σίλβιο Ορλάντο -γνωστός από τις ταινίες του Νάνι Μορέτι. Θα παρευρεθεί η ηθοποιός Sara Serraiocco. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας εκτός συναγωνισμού. Η είσοδος είναι μόνο με προσκλήσεις, αλλά θα πραγματοποιηθεί και επαναληπτική προβολή για το κοινό την Τρίτη 25/10 (19.30).

Hleb Papou

Τις επόμενες μέρες, τις ταινίες τους θα παρουσιάσουν στο κοινό οι εξής νέοι Ιταλοί καλλιτέχνες:

-Σάββατο 22/10:

20:15 The legionnaire / Ο λεγεωνάριος. Θα είναι παρών ο σκηνοθέτης Hleb Papou και ο πρωταγωνιστής Germano Gentile  

22:00 Atlantide / Ατλαντίδα. Θα είναι παρών ο σκηνοθέτης Yuri Ancarani

Yuri Ancarani

-Κυριακή 23/10

19:45 Like turtles / Σαν τις χελώνες. Θα παρευρεθεί η σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια Monica Dugo,

21:45 Margins / Στο περιθώριο.  Παρών θα είναι ο σκηνοθέτης Niccolò Falsetti

Monica Dugo

-Δευτέρα 24/10

19:45 The Tale of King Crab / Η ιστορία του Βασιλιά Κάβουρα. Παρούσα θα είναι η πρωταγωνίστρια Maria Alexandra Lungu

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς  προβάλλοντας την Περιπέτεια του Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, είναι μια πρωτοβουλία της UNESCO και του Συντονιστικού Συμβουλίου των Ενώσεων Οπτικοακουστικών Αρχείων (Coordinating Council of Audiovisual Archives Associations -CCAAA) που  στόχο έχει να τιμήσει τους οργανισμούς (αρχεία, ιδιώτες) που, συχνά αθόρυβα, δουλεύουν εντατικά για την διάσωση της παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τα αρχεία του κόσμου γιορτάζουν την διατήρηση της οπτικοακουστικής μνήμης για τις επόμενες γενιές, μέσα από ξεχωριστές δράσεις.

Φέτος, στις 27 Οκτωβρίου, εκτός από την Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, γιορτάζονται διεθνώς και τα 30 χρόνια από την «Μνήμη του Κόσμου», ένα πρόγραμμα που εγκαινίασε η UNESCO το 1992. Στις 27 Οκτωβρίου λοιπόν, με την προβολή της Περιπέτειας του σπουδαίου Μικελάντζελο Αντονιόνι, τιμούμε την ιστορία μας και διαφυλάσσουμε την κληρονομιά μας.

*Η Περιπέτεια (L'AVVENTURA ), 1960

Μυθοπλασία. Σκηνοθεσία Michelangelo Antonioni

Η Άννα είναι αρραβωνιασμένη εδώ και καιρό με τον Σάντρο, έναν υποσχόμενο αν και αδρανή νεαρό αρχιτέκτονα. Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως η σχέση τους δεν θα οδηγήσει ποτέ σε γάμο. H Άννα προσπαθεί να κρύψει την απελπισία της καθώς πηγαίνουν διακοπές με το γιοτ ενός φίλου στα νησιά Λίπαρι, παίρνοντας μαζί την Κλαούντια (Μόνικα Βίτι), τη λιγότερο τυχερή φίλη της. Στη Λίσκα Μπιάνκα, μετά από καυγά με τον Σάντρο, η Άννα εξαφανίζεται. Όλες οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της αποτυγχάνουν. Ο Σάντρο και η Κλαούντια αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τη βρουν, αλλά σύντομα η αποτυχημένη απόπειρα αναζήτησης, προκαλεί μία ακαταμάχητη έλξη μεταξύ τους.

CINEMA MADE IN ITALY

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δώδεκα νέες ιταλικές ταινίες από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ με σημαντικά βραβεία στις αποσκευές τους.

Ελληνικές πρεμιέρες, συζητήσεις και εκλεκτοί καλεσμένοι συνθέτουν ένα υπέροχο ταξίδι στην πατρίδα του Φελίνι, του Βισκόντι, του Παζολίνι και του Αντονιόνι.

Εκτός από πρώτες και δεύτερες ταινίες του «νέου αίματος» του ιταλικού κινηματογράφου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις νέες ταινίες του 91χρονου Πάολο Ταβιάνι και του Μάρκο Μπελόκιο.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 9 ταινίες μυθοπλασίας και 3  ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα, και οι  4 σε αθηναϊκή. Πρόκειται για 12 ταινίες μεγάλου μήκους,  που  ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών, του Λοκάρνο και βέβαια της Βενετίας.  

Περισσότερες πληροφορίες, σύντομα, στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης

(http://www.tainiothiki.gr)και στις σελίδες της στο Facebook

(https://www.facebook.com/tainiothikigr) και το Ιnstagram

(https://www.instagram.com/tainiothikigr).

Εδώ θα βρείτε το σποτ του Φεστιβάλ:  https://youtu.be/M59Hl3jx6k0

TΡΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ONLINE

  • Οι ταινίες Η ιστορία του Κάβουρα, Ο λεγεωνάριος και Καλιφόρνια θα προβληθούν (και) online.

ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

  • Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους. Όλες οι ταινίες, πλην των ταινιών Λεονόρα αντίο και Η Περιπέτεια, θα έχουν και αγγλικούς υπότιτλους.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ηλεκτρονική προπώληση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Εισιτήριο: 5€. Κάρτα 5 προβολών: 15.

Ταινίες online: 3€. Πακέτο 3 ταινιών: 5€

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr 

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου,

μετρό Κεραμεικός, τηλ. 210 3612046