28ο ΔΦΚ - Νύχτες Πρεμιέρας: Το μπλε του καφτανιού και ο μοναχικός δρόμος προς την ελευθερία

Ανάμεσα στις πολλές και ενδιαφέρουσες φετινές συμμετοχές στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ ήταν και οι παρακάτω ταινίες που είδαμε και έχουμε και λέμε: ξεχωρίσαμε ανάμεσά τους το Μαροκινό Μπλε Καφτάνι για τη δύναμη της ιστορίας του, τη μεθοδικότητα της σκηνοθέτιδας Μαριάμ Τουζανί και την επιμονή της να εστιάζει σε μικρές λεπτομέρειες, βλέμματα και χειρονομίες για να αφηγηθεί μια επείγουσα ιστορία αναζήτησης της ελευθερίας αλλά και για την σαρωτική παρουσία της Λούμπνα Αζαμπάλ στον ρόλο μιας πιστής μουσουλμάνας που καταφέρνει να επιβληθεί σε ένα κόσμο αναχρονιστικό, με όπλο της την αγάπη και την αφοσίωση. Ένας μοναχικός δρόμος προς την Ελευθερία, ένας γολγοθάς που καταλήγει σε μια γλυκιά λύτρωση και μια ταινία που καταφέρνει να μεταδώσει με βλέμματα όσα λένε δέκα μανιφέστα μαζί.

Το Μπλε Καφτάνι είναι μια από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς και ευτυχώς έχει εξασφαλίσει τη διανομή του στη χώρα μας από τη Danaos Films. Δεν ξέρω κατά πόσο θα ευοδωθεί η υποψηφιότητά του για το Oscar Διεθνούς ταινίας ως εκπρόσωπου του Μαρόκου, της καρδιάς μας το Oscar όμως (όπως και των συγκινημένων θεατών της sold out προβολής στο Φεστιβάλ) το έχει κερδίσει.

Την προβολή του έχει εξασφαλίσει και ο ρωμαλέος Pamfir από την Ουκρανία, το εντυπωσιακό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ντμίτρο Σουκουλίτκι-Σομπτσούκ που φέρνει έναν αέρα γνήσιας τραγωδίας σε μια ιστορία λαθρεμπορίου, βίας και αθετημένων όρκων σε ένα χωριό της Ουκρανορουμανικής μεθορίου. Αποκάλυψη ο θηριώδης Ολεκσάντρ Γιατσέντιουκ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του χωριάτη Λεονίντ που (δίκαια) έχει το παρατσούκλι Παμφίρ (πέτρα).

Γυρίζοντας στο χρόνο, πάμε στο 1973 καθώς τα μανιασμένα κύματα του Ατλαντικού σκάνε πάνω στο Βραχονήσι του Enys Men (φωτό εξωφύλλου) έξω από την Αγγλική Κορνουάλη και ξυπνούν μνήμες και φαντάσματα από το σκοτεινό παρελθόν για την μοναδική κάτοικο του νησιού, μια φυσιοδίφη που έχει έρθει για να καταγράψει τη σπάνια χλωρίδα. Το πειραματικό σινεμά των 70s του Νικολας Ρεγκ και του Πίτερ Γουίαρ εμπλουτισμένο με το σύγχρονο βλέμμα του Τζόναθαν Γκλέιζερ, είναι βασική επιρροή για αυτή τη δεύτερη ταινία του Μαρκ Τζένκιν κάνοντάς την να φαντάζει σαν στοιχειό έτοιμο να ξεχυθεί από την οθόνη. Χώρος και χρόνος μπερδεύονται επιδέξια υποβάλλοντας την ηρωίδα και το θεατή σε ένα τρόμο ακαθόριστο, βγαλμένο από τα σκοτεινά έγκατα του έρημου τοπίου. Σινεμά επιτηδευμένο και εγκεφαλικό για κάποιους, δεν παύει να γοητεύει με τη δύναμη των εικόνων του.

Στην απέναντι πλευρά της Ιρλανδικής Θάλασσας η χρονιά είναι 1981 και ένα 14χρονο κορίτσι φτωχής πολύτεκνης οικογένειας στέλνεται να μείνει με μακρινούς συγγενείς όταν η μητέρα του κοντεύει να γεννήσει το επόμενο παιδί. Αυτό το Ήσυχο Κορίτσι μιλάει χαμηλόφωνα, μιλάει τη σπάνια Κέλτικη γλώσσα αλλά μιλάει ουσιαστικά για τις οικογενειακές σχέσεις και την αγάπη. Αποτέλεσμα, μεγάλη εμπορική επιτυχία στις Κέλτικες χώρες και υποβολή για το Oscar Διεθνούς ταινίας από την Ιρλανδία.  

Ανάμεσα σε ρομαντική ιστορία εφηβικής αφύπνισης και ατμοσφαιρικό φιλμ τρόμου, ισορροπεί όχι πάντα με επιτυχία το σκηνοθετικό ντεμπούτο της σταρ του Ιβ Σεν Λοράν Σαρλότ Λε Μπον Falcon Lake. Μια σκοτεινή λίμνη, ένας θρύλος, ένας έφηβος σε οικογενειακές διακοπές, μια αγάπη που μοιάζει να γεννιέται κι ένα σκοτεινό αινιγματικό φινάλε για μια ταινία κατώτερη των προσδοκιών και της φήμης της. 

Τα Βραβεία του 28ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή το βράδι του Σαββάτου 8 Οκτωβρίου 2022. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται με προβολή μιας βραβευμένης ταινίας την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022. 

Tο 28o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.