Η καρδιά του Chopin χτύπησε δυνατά στο Ηρώδειο

Ο μοναδικής ποιότητας αιθέριος ήχος, που χαρακτηρίζει την, κορυφαία στην παγκόσμια κατάταξη, Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βαρσοβίας καθήλωσε το ελληνικό κοινό που ανταποκρίθηκε με τεράστιο ενθουσιασμό και χειροκρότησε παρατεταμένα, ζητώντας πολλαπλά encore.

Tα αριστουργηματικά έργα του Σοπέν, Chopiniana και Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο, απέδωσε μοναδικά η Εθνική Συμφωνική της Όπερας της Βαρσοβίας, με την λαμπερή σολίστ-πιανίστα  Τατιάνα Παπαγεωργίου, υπό τη διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου και καλλιτεχνικού διευθυντή της Όπερας της Βαρσοβίας, Patrick Fournillier.

Ο Patrick Fournillier είναι από τους πιο περιζήτητους μαέστρους σήμερα στην Ευρώπη. Μοιράστηκε την τέχνη του με το κοινό, που κατέκλυσε τον χώρο, στέλνοντας μηνύματα υψηλού πολιτισμού, αλλά και φίλιας. Διηύθυνε την  Ορχήστρα με εξαιρετική ακρίβεια, λυρισμό και φινετσάτη εκφραστικότητα, αποδίδοντας με γνησιότητα το ιδιαίτερα ευαίσθητο και ρομαντικό ύφος της μουσικής του Σοπέν μέσα από την εμπειρία του ως αρχιμουσικός της ιστορικής Ορχήστρας, που έχει την έδρα της στην Βαρσοβία τη γενέτειρά του Σοπέν. Στο τέλος της συναυλίας  εξέφρασε τη συγκίνηση του για τη μοναδική βραδιά στην Αθήνα, σε ένα μνημειακό χώρο όπως το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

Επάξια αναμετρήθηκε η Τατιάνα Παπαγεωργίου με το εμβληματικό και άκρως απαιτητικό, δεξιοτεχνικά  έργο του Frederic Chopin, αναδεικνύοντας  με βαθιά εκφραστικότητα, πολλαπλές εναλλαγές χρωμάτων  και λαμπερό σoλιστικό ήχο τις λατρεμένες  μελωδίες του Πολωνού συνθέτη.  Η Ελληνίδα πιανίστα ενσωματώθηκε πλήρως στην αισθητική, την ποιότητα και τον ήχο της Ορχήστρας. Μεγάλη εντύπωση προκάλεσαν οι δικές της ενορχηστρώσεις στο έργο Chopiniana για πιάνο και Ορχήστρα Εγχόρδων που αποδοθήκαν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, με εγκωμιαστικά σχόλια της ορχήστρας που εξειδικεύεται στο ρεπερτόριο του Σοπέν,  δίνοντας μια ονειρεμένη και άκρως μαγική διάσταση στο πολυαγαπημένο αυτό έργο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ορχήστρα υιοθέτησε τις συγκεκριμένες ενορχηστρώσεις της Τατιάνας Παπαγεωργίου τις οποίες θα παρουσιάσει στο Μεγάλο Θέατρο της Όπερας της Βαρσοβίας. Το κοινό την υποδέχτηκε με θερμό χειροκρότημα στη σκηνή και χειροκροτούσε μετά από κάθε ερμηνεία της.

Ο Δημήτρης Λάλος ερμήνευσε μοναδικά τον ρόλο του Σοπέν, σκιαγραφώντας μέσα από τα κείμενα  που ερμήνευσε την ψυχοσύνθεση του, μεταφέροντας στο κοινό τον βαθύ λυρισμό,  την αισθαντικότητα, το πάθος, τον πατριωτισμό, αλλά και την απόγνωση και μελαγχολία του. Η  ζωή και το έργο του Σοπέν φωτίστηκαν, καθώς ο ηθοποιός κατάφερε να συνδιαλαγεί με την Ορχήστρα με απολυτή επιτυχία, δίνοντας και λαμβάνοντας έμπνευση από το συγκλονιστικό μουσικό έργο του Σοπέν. Ανέδειξε το πνεύμα του, την τραυματική του πορεία, όλα εκείνα που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του και καταγράφηκαν στις αριστουργηματικές συνθέσεις του πριν φύγει από τη ζωή στα 39 του χρόνια. 

Η συνύπαρξη των δυο τεχνών, μουσικής και θεατρικής απόδοσης στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και άγγιξε  το κοινό . Τα κείμενα που ερμήνευσε ο Δημήτρης Λάλος, προέρχονται από το αρχείο του Frederic Chopin στη Βαρσοβία σε επεξεργασία της Τατιάνας Παπαγεωργίου, η οποία ως μουσικολόγος έχει μελετήσει σε βάθος  τις πηγές που αφορούν στο έργο του συνθέτη.

Το κοινό όρθιο, ενθουσιασμένο, μη θέλοντας να  αποχωρήσει από το Ηρώδειο, ζητούσε  να δοθεί και άλλη συνέχεια σε αυτή τη μαγική βραδιά, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. Χειροκρότησε θερμά  την σολίστ και την Ορχήστρα, η οποία  χάρισε τρία ακόμα encore.

Η συναυλία, με την παρουσία πολλών επισήμων, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλου Κ. Τούτουζα. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα: της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου χαιρετιστήρια επιστολή απέστειλε ο  Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,  της  Περιφέρειας Αττικής, της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Ελληνο-Πολωνικού Επιμελητηρίου, σε συνδιοργάνωση  με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Την εκδήλωση στήριξε η Όλγα Κεφαλογιάννη, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας. Την εκδήλωση στήριξαν ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, το Mediteranneo, η ΔΕΔΔΗΕ και το Ευρωπαϊκό Καρδιολογικό Ινστιτούτο.

Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το προφίλ και τις κοινωνικές δράσεις του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. εδώ: www.elikar.gr