«Η ΕΚΤΗ ΚΑΡYΑΤΙΔΑ»

Στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ θα παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 5 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το έργο των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη «Η ΕΚΤΗ ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ».

Ο μεγάλος Έλληνας εικαστικός Κώστας Τσόκλης κάνει την πρώτη του θεατρική σκηνοθεσία και οδηγεί στη σκηνή με τον δικό του τρόπο την ηθοποιό Σοφία Φιλιππίδου.

O Tσόκλης εμπνέεται από τις μνήμες και τις αναφορές που φέρνουν στη σκηνή  το κείμενο και το μοναδικό υποκριτικό στίγμα της Φιλιππίδου και αγκαλιάζει με την τέχνη του όλες τις πλευρές της παράστασης. Τη φωτίζει εσωτερικά και σε όλες τις διαστάσεις της.

Το έργο συμπυκνώνει το παρελθόν με το παρόν σε μια ιδιαίτερη ελληνική στιγμή. Η ηρωίδα του, μια ξεναγός, που ακούει στο όνομα  Ελένη Βουτυρά, ανακαλεί το παρελθόν  της υπό την απειλή της κατεδάφισης του νεοκλασικού της. Η σχέση της με τις αρχαιότητες, μέσω από διαρκείς ξεναγήσεις  τουριστών,  φέρνει τα κρίσιμα στάδια του ταραχώδους βίου της  στα πλέον εμβληματικά μνημεία της χώρας. Πνιγμένη από τις  αναμνήσεις και τους κινδύνους του παρόντος, αναλαμβάνει να περιμένει (μάταια) την Έκτη Καρυάτιδα από το Λονδίνο, για να τη φέρει σε επαφή με τις αδελφές της που μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο, κρατώντας ανοιχτά τα φώτα στο σπίτι και κατ’ επέκταση στη ζωή, την ιστορία και τη συλλογική συνείδηση.

Το έργο κατά τους συγγραφείς, είναι ένας βαθιά δραματικός όσο και σπαρταριστός αποχαιρετισμός στην Ελλάδα που έφυγε ανεπιστρεπτί.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία – σκηνικά -  κοστούμι -  φωτισμοί: Κώστας Τσόκλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ

ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ

 

ΘΕΑΤΡΟ «ΑΛΜΑ»

Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 –17

τηλέφωνο: 210-5220100