Railway Memories («Σιδηροδρομικές Μνήμες»)

Το έργο της Αιμιλίας Μπουρίτη & της Καλλιτεχνικής Πλατφόρμας Συν+εργασία «Railway Memories» («Σιδηροδρομικές Μνήμες»), Συμμετοχική ΒίντεοPerformance, ταξιδεύει στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 2022 "Πέρα από τα Σύνορα", Εκεί όπου το ντοκιμαντέρ συναντά  την Ιστορία και τον Πολιτισμό. 

Προβολή 27 Αυγούστου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου, τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Ασπροπύργου, την Ποντιακή Κοινότητα Ασπροπύργου και τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας – ΟΣΕ. 

Το έργο «Railway Memories» («Σιδηροδρομικές Μνήμες») σε σύλληψη, σκηνοθεσία και επιτέλεση της Αιμιλίας Μπουρίτη/Καλλιτεχνική πλατφόρμα Συν+εργασία, είναι ένα από τα 30 που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 790 υποψηφιότητες από 100 χώρες και προβάλλεται στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου 2022 "Πέρα από τα Σύνορα" (https://beyondborders.gr/) που πραγματοποιείται από τις 21-28 Αυγούστου.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το έργο έχει υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Αμολή, σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου. Σ’ αυτό η Αιμιλία Μπουρίτη αποτυπώνει την έννοια της μετακίνησης ως ατομική και συλλογική μνήμη. 

Το έργο «Railway Memories» («Σιδηροδρομικές Μνήμες») θα προβληθεί στη Δημοτική Αίθουσα Μεγίστης, μεταξύ άλλων, το Σάββατο 27 Αυγούστου 2022, 13:00-17:00. Παρουσιάζεται στη δεύτερη διαγωνιστική σκηνή προβολών στην κατηγορία μιCRO και διεκδικεί ένα από τα τρία βραβεία, Χρυσό, Αργυρό ή Χάλκινο Φοίνικα, με αποκλειστικό σπόνσορα το γερμανικό κανάλι Phoenix/ ZDF.

https://beyondborders.gr/nea/2022-3 

 

Αναλυτικά

Στο έργο «Railway Memories» («Σιδηροδρομικές Μνήμες») η Αιμιλία Μπουρίτη καταγράφει μια πρωτότυπη σύνδεση των Σιδηροδρομικών Γραμμών με την ιστορία των Ποντίων.  YouTube - Trailer:  https://youtu.be/Ah4yUXhFEqw

Πρόκειται για μία συμμετοχική βίντεο performance, που πραγματοποιεί η καλλιτέχνης με την Ποντιακή Κοινότητα Ασπροπύργου. Οι Πόντιες γυναίκες  ξεδιπλώνουν τις οικογενειακές τους ιστορίες για τη βίαιη μετακίνηση των οικογενειών τους το 1949 από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Καυκάσου, όπου μετά από περιπέτειες χρόνων πολλοί από αυτούς κατέληξαν στον Ασπρόπυργο. Η ιστορία της εξορίας τους συνδέεται με την μετακίνηση τους που έγινε μέσω του αχανούς πρώην σοβιετικού σιδηροδρομικού δικτύου. Η καλλιτέχνης συνδέει την αφήγηση των Ποντίων γυναικών με το ιδιαίτερο τοπίο του  διεθνή, σιδηροδρομικού, εμπορευματικού σταθμού του Ασπροπύργου ενώ περνάει σε μία βιωματική διαδικασία όπου το σώμα δημιουργεί τις δικές του διαδρομές στο χώρο των σιδηροδρομικών γραμμών χαράζοντας ονόματα τόπων, βιώματα και μνήμες.

Το έργο φέρνει σε διάλογο την αφήγηση, την εικαστική τέχνη, τη μουσική, το τραγούδι και τον ιδιαίτερο χώρο του  σιδηροδρομικού, εμπορευματικού σταθμού. Για την καλλιτέχνη οι σιδηροδρομικές γραμμές του εμπορευματικού σταθμού φαντάζουν ως νευρώνες ενός σώματος που αντέχει, συγκρατεί και μεταφέρει ατομικές και συλλογικές μνήμες.

 

Σύλληψη, σκηνοθεσία, επιτέλεση: Αιμιλία Μπουρίτη

Συμμετέχουν: Σοφία Μαυρίδη, Αιμιλία Μπουρίτη, Κλαυδία Μασμανίδου, Βασίλης Σεμερτζίδης, Χριστίνα Σοφιανίδου, Χρήστος Σοφιανίδης, Χρυσούλα Τοπαλίδη, Ελένη Τσιρίποβα. Τραγούδι: Χριστίνα Σοφιανίδη, Βασίλης Σεμερτζίδης, Λύρα: Βασίλης Σεμερτζίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάνος Βιττωράκης, Camera, Video editing: Χάρης Καρούτσος

Camera: Νικόλαs Παπαδημητρίου, Φωτογραφία & γραφιστικός σχεδιασμός: Βούλα Ανδρώνη, Μετάφραση κειμένων & υποτιτλισμός: Μυρτώ Ανδρώνη

Περισσότερες πληροφορίες :

Website

https://beyondborders.gr/images/programma/7-Beyond-Borders-Catalogue-.pdf

https://www.emiliabouriti.com/

Instagram https://www.instagram.com/synergasiaorg/

 

Συν+εργασία

Η αστική μη κερδοσκοπικήεταιρία’Συν + εργασία’ ιδρύθηκε από την Αιμιλία Μπουρίτη, εικαστικό performance artist και τη Βούλα Ανδρώνη, φωτογράφο. Η έδρα της εταιρείας είναι στην πόλη του Ασπροπύργου και λειτουργεί ως καλλιτεχνική πλατφόρμα με συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο σκοπός της είναι πολιτιστικός, ερευνητικός και μορφωτικός, αποβλέπει στην ολοκληρωμένη προώθηση όλων των μορφών τέχνης ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ τέχνης, κοινωνίας και επιστήμης. Η εταιρία διοργανώνει σε διεθνές επίπεδο καλλιτεχνικές δράσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια τέχνης και εκπαίδευσης.