Competencia Oficial – Επίσημη Συμμετοχή

Παραγωγή: Ισπανία 2021 

Σε συμπαραγωγή με Αργεντινή 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Σάτιρα

* * ½

Σκηνοθεσία: Mariano Cohn & Gastón Duprat

Πρωταγωνιστούν: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Oscar Martínez, José Luis Gómez, Manolo Solo, Nagore Aramburu, Irene Escolar, Pilar Castro, Koldo Olabarri, Juan Grandinetti.

ΣΥΝΟΨΗ: Ένας γηραιός δισεκατομμυριούχος αποφασίζει, για την υστεροφημία του, να χρηματοδοτήσει μια πανάκριβη καλλιτεχνική κινηματογραφική ταινία με τους καλύτερους συντελεστές. Έτσι προσλαμβάνεται η πολυβραβευμένη  Lola Cuevas για να τη σκηνοθετήσει αλλά και δυο κορυφαίοι ηθοποιοί με μεγάλα ταλέντα και ακόμα μεγαλύτερα «εγώ» για να πρωταγωνιστήσουν: ο καρδιοκατακτητής του Hollywood  Félix Rivero και ο ριζοσπαστικός θεατρικός πρωταγωνιστής Iván Torres. Και οι δύο είναι θρύλοι αλλά όχι ακριβώς οι καλύτεροι φίλοι. Μέσα από μερικές εκκεντρικές δοκιμασίες στις οποίες θα τους υποβάλλει η Lola στο στάδιο της προπαραγωγής, θα πρέπει ο Félix kai o Iván να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ο ένας τον άλλο, αλλά και την ίδια τους την φήμη. Ποιος θα καταφέρει να παραμείνει όρθιος όταν ακουστεί το action; 

Συνεχίζοντας την σατιρική τους εξερεύνηση του σκότους της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, οι δύο Αργεντίνοι δημιουργοί του Επιφανή Πολίτη, στοχεύουν αυτή τη φορά τα παρασκήνια της δημιουργίας μιας-ας την ονομάσουμε φεστιβαλική-κινηματογραφικής ταινίας και τις «δημιουργικές αντιθέσεις» που ορίζουν την επιτυχία ενός τέτοιου, ουσιαστικά συλλογικού, καλλιτεχνικού εγχειρήματος. Δύο είναι τα μεγάλα ατού τους: το ονειρεμένο πρωταγωνιστικό τρίο και η κορυφαία αισθητική του production design. Δυστυχώς η απόσταση από την οποία παρατηρούν τους χαρακτήρες τους, απενεργοποιεί  το τρελό χιούμορ που θα έπρεπε να βγάζει κάθε σκηνή της ταινίας. Η επιλογή τους να στέκονται και οι ίδιοι ψυχροί παρατηρητές ενός σχεδόν παράλογου, νευρωτικού παραληρήματος που τάχα μου κρύβεται πίσω από την έμπνευση του καλλιτέχνη, κάνει την ταινία τους να μοιάζει με υψηλής καλαισθησίας αλλά απόλυτα εγκεφαλικό επιστημονικό πείραμα. Και είναι κρίμα γιατί οι πρωταγωνιστές τους δίνουν κυριολεκτικά τα ρέστα τους. Οι θαυμαστές της Πενέλοπε Κρουζ δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τη δουν να «ξεσκίζει» με κάθε τρόπο την εικόνα του σύγχρονου φεστιβαλικού auteur, μέσα από την δημιουργία ενός σχεδόν ανδρόγυνου μυστηριώδη χαρακτήρα όπως η σκηνοθέτης Λόλα. Μια από τις πιο ολοκληρωμένες ερμηνείες της καριέρας της. Από την άλλη οι δύο superstars του Ισπανόφωνου σινεμά, Αντόνιο Μπαντέρας και Όσκαρ Μαρτίνεζ, μοιάζουν να απολαμβάνουν με μανία την ανελέητη σάτιρα του ίδιου του κινηματογραφικού τους image. Μέχρι τελικής πτώσης, σε ένα ισοπεδωτικά σαρκαστικό φινάλε.

Παρά την σχετική αποτυχία της, αυτή η Επίσημη Συμμετοχή (πιο σωστά επίσημος συναγωνισμός) ίσως κάποτε αποκτήσει χαρακτήρα cult status.   

Διανομή: Spentzos Film 

Στις αίθουσες από 04.08.22