Στου Μποχώρη: Η Σμύρνη της μνήμης και της καρδιάς μας…

Μια από τις θεατρικές παραστάσεις που θα συζητηθούν αυτό το καλοκαίρι και αφορούν στη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι αυτή με το έργο του Μηνά Βιντιάδη «Στου Μποχώρη»,  σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, με πρωταγωνιστές τον Κώστα Αρζόγλου, την Πέμη Ζούνη και τον Βασίλη Ευταξόπουλο. Μαζί τους οι μουσικοί Ζιγκερίδης Βασίλης-κανονάκι, Ζιγκερίδης Κων/νος- ακορντεόν, μπαντονεόν και Παπαγεωργίου Γιάννης- κιθάρα, φωνή.

Η παράσταση θα  παιχτεί στις 7 Ιουλίου στο Αττικό Άλσος αλλά και στις 30 Ιουλίου στο Πάρκο Τρίτση, ώρα 21.00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Τέλος του 1923, αρχές του 1924. Ένας ηλικιωμένος άντρας, ο Αναστάσης, με δανεικά και τις λίγες οικονομίες του, στήνει ένα ταβερνάκι με μουσική στον Πειραιά. Το ονομάζει «Στου Μποχώρη», από το γνωστό τραγούδι της εποχής. Έφυγε από τη Σμύρνη, μαζί με την κόρη του Ρηνιώ –που έχασε τον άντρα της κάτω από άσχημες συνθήκες- και είναι μορφωμένη και πολύ καλή τραγουδίστρια και τον παιδικό φίλο της Ρηνιώς τον Φώτη.

Το έργο διατρέχει το χρονικό διάστημα από τις τελευταίες μέρες πριν από την καταστροφή έως το πρώτο χρονικό διάστημα της προσφυγιάς και βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

Μέσα από την μνήμη της Ρηνιώς περνάνε όλα τα σημαντικά γεγονότα από το 1890 έως το 1924. Η καθημερινή ζωή των Ελλήνων της  Σμύρνης, οι  συνθήκες σε Ελλάδα και Τουρκία που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή και στη Συνθήκη της Λωζάνης με την Ανταλλαγή των Πληθυσμών, η Τέχνη κι ο Πολιτισμός στη Σμύρνη, οι γεύσεις και η κουζίνα, το ρεμπέτικο και ο αγώνας των άξιων μουσικών να το καθιερώσουν παρά τον πόλεμο και την αμφισβήτηση στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σημαντικές δραματουργικές αναφορές γίνονται ακόμα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης του 1.500.000  των προσφύγων στην Ελλάδα, ανθρώπων που γνώρισαν περιφρόνηση, έχθρα, ακόμα και πόλεμο από τους συμπατριώτες τους, με τους οποίους μιλούσαν την ίδια γλώσσα…

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: ΜΗΝΑΣ ΒΙΝΤΙΑΔΗΣ

Σκηνοθεσία: ΒΑΝΑ ΠΕΦΑΝΗ

Πρωταγωνιστούν: ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΖΟΓΛΟΥ, ΠΕΜΗ ΖΟΥΝΗ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΥΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ

Μουσικοί: Ζιγκερίδης Βασίλης-κανονάκι, Ζιγκερίδης Κων/νος-ακορντεόν, μπαντονεόν και Παπαγεωργίου Γιάννης-κιθάρα, φωνή.

Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Επιμέλεια κίνησης: Κυριάκος Κοσμίδης

Δημόσιες σχέσεις- Επικοινωνία: Νταίζη Λεμπέση

Με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής