Αριστοναύτες: Ένα νέο φεστιβάλ γεννιέται στο Ξυλόκαστρο

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου ξεκινά στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης το 1ο Φεστιβάλ Αριστοναύτες, μία πρωτοβουλία του Δήμου σε συνεργασία με το ΝΠΔΔ Ηλίας Κατσούλης και το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων. 

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αριστοναύτες θα διαρκέσουν 4 ημέρες, έως και την Κυριακή 10 Ιουλίου και περιλαμβάνουν πρωτότυπες δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την επικράτεια του Δήμου, από το αισθητικό δάσος του Πευκιά έως το ορεινό Ρέμα των Μύλων στο χωριό Ζάχολη και από το Δερβένι έως και τη Συκιά. 

Πρόκειται για ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ που ξεκινά φιλοδοξώντας να μπει στον χάρτη των περιφερειακών φεστιβάλ της χώρας, χάρη στις καινοτόμες δράσεις του. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις συνδυάζουν δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης σε ένα πλέγμα καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων, με θεματικούς άξονες την αειφορία, την τέχνη και τη συνύπαρξη. Οι δράσεις απευθύνονται στους κατοίκους του Δήμου, που ξαναζούν την περιοχή τους μέσα από την τέχνη, αλλά και τους επισκέπτες, που  ανακαλύπτουν τις κρυφές ομορφιές και τις ιστορικές τοποθεσίες της περιοχής. Ντόπιοι και επισκέπτες καλούνται να δουν την περιοχή με νέο βλέμμα!

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, Βλάσης Τσιώτος: «Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης επενδύει συνειδητά σε καινοτόμες εξωστρεφείς πολιτιστικές εκδηλώσεις, έχοντας την πεποίθηση ότι σημαντικές πολιτιστικές δράσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής μας, αλλά και  συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη της τουριστικής ταυτότητας του τόπου μας.

Το νέο  Φεστιβάλ ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ αντλεί την ονομασία του από το ομώνυμο ακμάζον λιμάνι της αρχαίας Πελλήνης και αποτελεί το πρώτο βήμα προβολής μιας σημαντικής ιστορικής περιοχής του Δήμου μας, φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε πολιτιστικό θεσμό.

Με την διοργάνωση του Φεστιβάλ το οποίο συνδυάζει δημιουργικά διαφορετικές μορφές τέχνης, στοχεύουμε να επιτύχουμε την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων σε βιωματικές δράσεις, αλλά και να αναδείξουμε μέσα από θεματικές εκδηλώσεις σημαντικά τοπόσημα της περιοχής μας στους επισκέπτες.

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης αξιοποιώντας δυναμικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεπερνούν τα τοπικά όρια, φιλοδοξεί να ανανεώσει το στίγμα της περιοχής στον πολιτιστικό και τουριστικό χάρτη της χώρας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία». 

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες:

  • Λυρική βραδιά με αποσπάσματα από όπερες και οπερέτες, στην Πλατεία Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο, με την κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνο, Αρτέμιδα Μπόγρη. Μαζί της η εξαιρετική υψίφωνος Χρύσα Μαλιαμάνη και ο διακεκριμένος πιανίστας Σπύρος Σουλαδάκης. Είσοδος ελεύθερη.

 

  • Εικαστική έκθεση και performance «Nouveau Regime», σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην ιστορική Οικία Σικελιανού στη Συκιά. Η θεματική της δράσης εμπνευσμένη από την ιστορική μνήμη του σπουδαίου Έλληνα ποιητή και τη ζωή του στην περιοχή και εξερευνά τη σχέση του δημόσιου χώρου με τη σύγχρονη τέχνη, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων έργων, βασιζόμενων σε επιτόπια έρευνα. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, από τις με ελεύθερη είσοδο (12:00-20:00), ενώ η performance θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Ιουλίου στις 20:00. Αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση και τους συμμετέχοντες στο aristonautes.eu

 Festivals Lab στο ξενοδοχείο Sikyon Coast Hotel And Resort στη Συκιά, συνάντηση εργασίας φορέων από φεστιβάλ και πολιτιστικούς οργανισμούς από όλη τη χώρα, στις 9 και 10 Ιουλίου (11:00-14:00). Φετινό θέμα εργασίας είναι οι μετασχηματισμοί που προέκυψαν στο πολιτιστικό πεδίο με την πανδημία και η πολιτιστική δράση στη μετα-covid εποχή. Στο φετινό, πρώτο Festivals Lab συμμετέχουν: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ziria Festival, Loutraki Festival, Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, Electric Nights Festival, Samos Young Artists Festival, Primarolia Festival. Το Festivals Lab θα μεταδοθεί με live streaming από τη σελίδα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες στο Facebook: aristonautesfestival

 

  • Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Ψηφιακών Τεχνών για παιδιά, με θέμα την Αργοναυτική Εκστρατεία, στη Συκιά (9 Ιουλίου) και στο Δερβένι (10 Ιουλίου). Τα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των αρμοδίων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, προσκαλούν τα παιδιά να γνωρίσουν το animation και τις τεχνικές του και θα καταλήξουν στη δημιουργία μιας πρωτότυπης ταινίας κινουμένων σχεδίων!

 

  • Φυσιολατρικό Εργαστήριο για παππούδες και εγγόνια, με έμπνευση από την ποίηση και το περιβάλλον και σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ Ξυλοκάστρου και Δερβενίου. Το εργαστήριο θα διεξαχθεί για δύο ομάδες. Στις 8 Ιουλίου στο αστικό δάσος του Πευκιά στο Ξυλόκαστρο, πηγή έμπνευσης και αναφορά για το εργαστήριο θα είναι το ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη Ύπνος της συλλογής Νηπενθή, όπου ο ποιητής αναφέρεται στο μοναδικής ομορφιάς σπάνιο αισθητικό πευκόδασος του Ξυλοκάστρου. Στις 9 Ιουλίου στο Ρέμα των Μύλων στη Ζάχολη, ένα ξεχωριστό σημείο στα ορεινά του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, η δράση έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και την προώθηση της ανακύκλωσης.

 

  • Προβολές ταινιών animation από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros, σε Δερβένι και Ξυλόκαστρο, σε πρώτη προβολή για το ευρύ κοινό! Το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 21:00 θα προβληθούν οι πολυβραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ σύγχρονες ταινίες του Animasyros KIDS, στην πλατεία του Πρώην Ειρηνοδικείου, στο Δερβένι. Την Κυριακή 10 Ιουλίου στις 21:00, στο Παλιό Μουράγιο στο Ξυλόκαστρο, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα απολαύσουμε την ταινία Καλάμιτι- το κορίτσι συμφορά (Calamity, une enfance de Martha Jane Canary) που απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Είσοδος ελεύθερη.

 

  • Μεγάλη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ξυλόκαστρο, στις 9 Ιουλίου, στις 21:00. Εισιτήρια 15€ & 12€: ticketservices και σε τοπικά βιβλιοπωλεία. Περισσότερες πληροφορίες στο aristonautes.eu

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Αριστοναύτες, www.aristonautes.eu

Facebook / Instagram: aristonautesfestival