Ο Μπακαλόγατος (Της Κακομοίρας)

UPDATE!!!! Οι παραστάσεις δυστυχώς αναβάλλονται λίγω κρούσματος covid. Ο Μπακαλόγατος θα επανέλθει δριμύτερος προσεχώς.

Γίνεται «Της Κακομοίρας»: Ο θρυλικός Ζήκος ξεκαρδίζει με τις ατάκες του όλη τη Δράμα 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Ζήκος είναι επαρχιώτης από το Καρπενήσι που δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή και είναι ερωτευμένος με την όμορφη Φιφίκα, η οποία, θέλοντας να παίξει μαζί του, προσποιείται ότι ανταποκρίνεται, ενώ αγαπάει τον Κιτσάρα. Ο Παντελής, αν και προχωρημένης ηλικίας, θέλει για λογαριασμό του τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, τη Λίτσα. Ο Ζήκος τον κοροϊδεύει για την επιλογή του, αλλά αυτός δεν πτοείται. Κανονίζει τους αρραβώνες σε συνεννόηση με τον τραμβαγέρη Μανώλη, τον πατέρα της Λίτσας, αλλά ερήμην της ίδιας, και αποφασίζουν να το ανακοινώσουν την ημέρα των γενεθλίων της. Η Λίτσα μόλις το μαθαίνει ταράζεται και προσπαθεί να κλεφτεί με τον αγαπημένο της, τον Αργύρη. Όμως, το σχέδιό τους γίνεται αντιληπτό την τελευταία στιγμή από μια γειτόνισσα, την κυρά-Δέσποινα και καταλήγουν όλοι στο σπίτι της Λίτσας προκειμένου να εξηγήσουν γιατί έγινε αυτό το περιστατικό. Τότε, ο κυρ-Μανώλης δέχεται να δώσει τη Λίτσα στον Αργύρη, ενώ και ο Κιτσάρας, μη χάνοντας την ευκαιρία της παρουσίας του πατέρα της Φιφίκας, ζητά και παίρνει το χέρι της. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ο Μουσικοδραματικός Σύλλογος Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» δημιουργώντας από το 1912 την δραματική του ομάδα, θέλησε να ψυχαγωγεί τους κατοίκους του, προάγοντας τον πολιτισμό. Από τότε και μέχρι σήμερα, ενίοτε με κάποιες παύσεις, συνεχίζει την δράση του και την τελευταία δεκαετία ανελλιπώς.

Δύσκολο είδος η κωμωδία. Ειδικά όταν το έργο καλείται να μεταφερθεί από τη μεγάλη οθόνη στο σανίδι. Δύσκολο ακόμα καθώς η Κινηματογραφική του έκδοση είναι πολυαγαπημένη και αναγνωρισμένη από το ευρύ κοινό που έχει ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές του. Δύσκολο διότι οι πρωταγωνιστές του ανήκουν στο πάνθεον του Ελληνικού star system και ακόμα δυσκολότερο όταν μια ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα από την σκηνοθεσία και την σκηνογραφία μέχρι και την ερμηνεία των ρόλων, μοιραία δεν θα αποφύγει την σύγκριση.

Το στοίχημα μεγάλο, όχι όμως αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Όταν έχουμε σαν οδηγό το μεράκι και την αγάπη για την τέχνη που ανιδιοτελώς υπηρετούμε, το πνεύμα συνεργασία, εργατικότητας και ομαδικότητας που χαρακτηρίζει τη Θεατρική Ομάδα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, την ποιότητα που προσφέρει κάθε παραγωγή της ομάδας, το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα κοινό που μας ακολουθεί και μας στηρίζει με απώτερο στόχο την προσφορά πολιτισμού στην πόλη μας, το αποτέλεσμα ευλπιστούμε να μας δικαιώσει.

Φίλες και φίλοι της Θεατρικής Ομάδας του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής, σας καλούμε να στηρίξετε τη νέα παραγωγή που ανεβαίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Δράμας από το Σάββατο 11 Ιουνίου ως και την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 με ώρα έναρξης 21.00.

Σας καλούμε να γίνεται συνοδοιπόροι μας στο νέο μας Θεατρικό ταξίδι μέσα από την εκρηκτική κωμωδία «Της Κακομοίρας» γνωστότερη ευρέως και με τον τίτλο «Ο Μπακαλόγατος» που έγραψε ο Ντίνος Κατσουρίδης βασισμένος στο Θεατρικό έργο των αδελφών Γιώργου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, και που με μαεστρία μετέφερε στον Κινηματογράφο υπογράφοντας συγχρόνως και την σκηνοθεσία. (Πρώτη προβολή 1963).

Σας καλούμε να παρακολουθήσετε μια παράσταση σε ένα έργο που απαιτεί στόφα πρωταγωνιστή για όλους τους ρόλους και που οφείλαμε σεβόμενοι τους δημιουργούς του, να κρατήσουμε τη φινέτσα, τους ρυθμούς και τις συμπεριφορές των χαρακτήρων του στο ακέραιο. Μια παράσταση με αναρίθμητες εκρήξεις γέλιου, που μεταφέρει χαρά και ευφροσύνη διάθεση τόσο μέσα από την υψηλής ποιότητας χιούμορ της όσο και από τις απολαυστικές ερμηνείες των ηρώων που ερμηνεύουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της Θεατρικής Ομάδας. Μια παράσταση που τιμά τον θεατή της. Μια παράσταση που αξίζει να παρακολουθήσετε και να χειροκροτήσετε. Ένα εξαιρετικό επιτελείο ανθρώπινου δυναμικού εργάζονται πυρετωδώς αυτό το διάστημα με εντατικές πρόβες στο αναγνωστήριο του συλλόγου καθώς η ημερομηνία διεξαγωγής των παραστάσεων πλησιάζει. 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Ζήκος: Σοφία Τσιρακίδου

Κυρ Παντελής: Κώστας Καψιμάνης

Κυρά Δέσποινα: Αναστασία Μαυρίδου

Κιτσάρας: Γιώργος Νικολαΐδης

Αργύρης: Διονύσης Παπαναστασάτος

Λίτσα: Ελένη Βογιατζή

Φιφίκα: Εύα Παπαδοπούλου - Μαρία Αλτιντζή

Κυρ Μανώλης: Παναγιώτης Γιαγκάζογλου - Γιώργος Κανέλης

Κυρ Σωτήρης: Ιωάννης Σκλήβας

Ζευγάρι: Νίκος Πουλής - Δέσποινα Μακρίδου

Μήτσος (Σωφέρ): Βασίλης Μισδανίτης

Μήτσος Β’: Χρήστος Παπαδόπουλος

Θεία Λίτσας: Χρυσούλα Φωτιάδου

Μουσικοί: Αθανάσιος Χαρίτου - Ιάκωβος Μαλαμίδης

Κοπέλα: Ελένη Παπάζογλου

Αστυνομικοί: Αθανάσιος Χαρίτου - Ιάκωβος Μαλαμίδης

Μητσάρας: Χρήστος Παπαδόπουλος - Ιάκωβος Μαλαμίδης.

 

Σκηνικά: Διονύσης Παπαναστασάτος

Ήχοι: Απόστολος Μπιμπίκης

Φώτα: Κώστας Μπαξεβάνης

Tην σκηνοθεσία υπογράφει ο Διονύσης Παπαναστασάτος.