Jurassic World Dominion - Jurassic World Κυριαρχία

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Σε συμπαραγωγή με τη Μάλτα 

Διάρκεια: 146 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

* * ½

Σκηνοθεσία: Colin Trevorrow

Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Laura Dern, Sam Neill, Jeff Goldblum, DeWanda Wise, Mamoudou Athie, Isabella Sermon, Campbell Scott, BD Wong, Omar Sy, Justice Smith, Daniella Pineda, Scott Haze, Dichen Lachman, Kristoffer Polaha.

ΣΥΝΟΨΗ: Μετά την καταστροφή της Νήσου Nublar, οι δεινόσαυροι εξαπλώθηκαν σε όλη τη γη και τώρα ζουν και κυνηγούν μαζί με τους ανθρώπους. Αυτή η εύθραυστη ισορροπία θα αναμορφώσει το μέλλον και θα καθορίσει μια για πάντα, αν τα ανθρώπινα όντα θα παραμείνουν οι κορυφαίοι θηρευτές σε έναν πλανήτη τον οποίο μοιράζονται πλέον με τα πιο τρομακτικά πλάσματα της ιστορίας. 

30 χρόνια μετά την καταλυτική επίδραση στην παγκόσμια pop culture του Jurassic Park του μάγου Σπίλμπεργκ, έρχεται η 6η ταινία για να κλείσει τον κύκλο και να οδηγήσει την αφήγηση, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες των δημιουργών της, σε μια νέα εποχή. Στην Κυριαρχία βρίσκονται οι βασικοί χαρακτήρες και από τις δύο περιόδους της σειράς, δύο διαφορετικές γενιές ηρώων που δεν είχαν συναντηθεί ποτέ, η αλληλεπίδραση των οποίων υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της μυθοπλασίας μέχρι αυτό το, ας πούμε, φινάλε όπου οι πορείες τους έρχονται να διασταυρωθούν κάτω από ακραίες συνθήκες σε ένα νέο πεδίο. Αυτό της ξέφραγης και αδιαφανούς λειτουργίας μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων τα νήματα των οποίων κινούν άνθρωποι μεταξύ ιδιοφυίας και παράνοιας, ενεργώντας με κίνητρα ασαφή και αποτελέσματα παρακινδυνευμένα.

Όπως λέει ο σκηνοθέτης Κόλιν Τρέβοροου «Η Universal και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ εμπιστεύτηκαν πολύ τον τρόπο με τον οποίο δομήσαμε αυτή την ταινία. Έχουμε δύο ιστορίες που πλησιάζουν όλο και πιο κοντά, μέχρι να συγκρουστούν στην τρίτη πράξη. Είναι μια επική αφήγηση που νομίζω ότι τιμά όλους τους χαρακτήρες μας με έναν εκπληκτικό τρόπο. Όταν τελικά συναντιούνται, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό».

Εκρηκτικό είναι σίγουρα το αποτέλεσμα, αλλά μετά από σχεδόν ένα δίωρο άνισης και άγαρμπης κατανομής των υποπλοκών, έλλειψης δραματουργικού βάρους αλλά και της γνωστής και από τα προηγούμενα ανύπαρκτης χημείας μεταξύ των Κρις Πρατ και Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, αυτό που απομένει βασικά είναι το τεχνικό μέρος. Και είναι αριστουργηματικό! Τα ειδικά εφέ (κυρίως Animatronics) ζωντανεύουν ένα ολόκληρο παλαιό-νέο κόσμο, αφήνοντας άφωνο το θεατή με την τελειότητά τους. Δύσκολα θα χάσουν το αντίστοιχο Oscar της επόμενης χρονιάς. Το μοντάζ, ιδιαίτερα στις σκηνές καταδίωξης στη Μάλτα, είναι μοναδικό! Η φωτογραφία αλλά και η επεξεργασία της τρισδιάστατης βερσιόν που παρακολουθήσαμε κόβουν την ανάσα.   

Παραθέτοντας λοιπόν ένα απόσπασμα από τα Production notes της ταινίας, δηλώνουμε την επιείκειά μας για τον αφηγηματικό αχταρμά, καλοδεχόμαστε την επιστροφή των μεγάλων πρωταγωνιστών της πρώτης περιόδου και κυρίως του τεράστιου Τζεφ Γκόλντμπλαμ στο ρόλο του αφηρημένου αλλά σαρκαστικού καθηγητή Μάλκολμ και ευχόμαστε σε όλους καλή διασκέδαση: «Η επανένωση των δύο γενεών των ηθοποιών ήταν συναρπαστική και συγκινητική για όλους τους συντελεστές. Για πολλούς από τους ηθοποιούς και το συνεργείο, η ταινία αποδείχθηκε μια τρυφερή και νοσταλγική εμπειρία που σφράγιζε έναν κύκλο στη ζωή και την καριέρα τους. «Οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο το κάνουν συνήθως χάρη σε μια ταινία-κλειδί που είδαν όταν ήταν παιδιά», λέει ο παραγωγός Πάτρικ Κρόουλι, ο οποίος εντάχθηκε στο franchise με το Jurassic World του 2015. «Ρωτάς σε οποιοδήποτε πλατό και πολλοί άνθρωποι έχουν απαντήσεις για την ταινία που τους παρακίνησε. Στο δικό μας πλατό, άκουγες περισσότερους ανθρώπους να λένε ότι το Jurassic Park ήταν η έμπνευση γι' αυτούς να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο. Είναι υπέροχο που επιτέλους τους συνέβη αυτό. Τριάντα χρόνια αργότερα, είχαν την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό που ονειρεύονταν ως παιδιά».

Όσο για το τι θα μπορούσε να προβλέψει η να προτείνει ένα τέτοιο pulp υπερθέαμα για το μέλλον του ανθρώπινου είδους, σίγουρα η συζήτηση θα ανάψει στα σχετικά fora. Γιατί, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν κινδυνεύουμε να συνυπάρξουμε με δεινόσαυρους αλλά ήδη συνυπάρχουμε με άγνωστους ιούς. Κάθε εποχή και η λαϊκή της κουλτούρα. 

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 09.06.22