Top Gun Maverick

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Σε συμπαραγωγή με την Κίνα 

Διάρκεια: 131 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

* * *

Σκηνοθεσία: Joseph Kosinski

Πρωταγωνιστούν: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Miles Teller, Val Kilmer, Bashir Salahuddin, Jon Hamm, Charles Parnell, Monica Barbaro, Lewis Pullman, Jay Ellis, Danny Ramirez, Glen Powell, Jack Schumacher, Manny Jacinto, Kara Wang, Greg Tarzan Davis, Jake Picking, Raymond Lee.

ΣΥΝΟΨΗ: O Πιτ Μάβερικ Μίτσελ είναι εδώ και 35 χρόνια ένας από τους καλύτερους πιλότους του Αμερικάνικου Ναυτικού, συμμετέχοντας σε ακραίες δοκιμαστικές αποστολές, μακριά από διασυνδέσεις και προαγωγές. Μετά από ένα «κατόρθωμα», τοποθετείται ως εκπαιδευτής σε απόρρητη επιχείρηση των κορυφαίων πιλότων του Ναυτικού, ανάμεσά στους οποίους και ο Υπολοχαγός Ρούστερ Μπράντλεϊ Μπράντσο γιος του Γκους, πρόωρα χαμένου φίλου του Μάβερικ. Αντιμετωπίζοντας ένα αβέβαιο μέλλον αλλά και τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο Μάβερικ βρίσκει ξανά τον εαυτό του σε αυτή την αποστολή που απαιτεί την έσχατη θυσία από εκείνους που θα επιλεχθούν για να τη ζήσουν. 

Πάνω από τριάντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο νεαρός Τομ Κρουζ έσκισε τους αιθέρες, διαφημίζοντας το χαμόγελό του και την πολεμική βιομηχανία της Αμερικής με το θρυλικό (αλλά ασήμαντο κινηματογραφικά) Top Gun. Μια ταινία διαφημιστικής flashy αισθητικής-κακέκτυπο των παλιότερων μεγάλων πολεμικών ταινιών του Χόλιγουντ, που ωστόσο άφησε εποχή για τα gadgets, τα γυαλιά, τα μπουφάν και τα pop hits που περιείχε.

Μια ταινία που σήμερα μοιάζει γερασμένη και ξεπερασμένη φιλμική ανάμνηση ωστόσο είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA του χολιγουντιανού μηχανισμού, οπότε το αναπόφευκτο sequel ήταν θέμα χρόνου. Ευτυχώς λοιπόν, που αυτό το sequel άργησε αρκετά για να προλάβουν να αλλάξουν οι εποχές και τα καλλιτεχνικά στάνταρ και να μας βρει προετοιμασμένους. Ε, λοιπόν έχουμε ανατροπή! Το sequel είναι μακράν ανώτερο του πρωτότυπου. Εδώ έχουμε σενάριο με πλοκές, υποπλοκές, δράση, ρομαντικό στοιχείο, όλα άριστα συνδεδεμένα στην ροή της ταινίας, έχουμε ένα σκηνοθέτη ταλαντούχο που ξέρει πώς να χειριστεί το κλασσικό χολιγουντιανό θέαμα και το κυριότερο έχουμε ένα διαχρονικό σταρ που παίρνει επάνω του όλο το βάρος μιας υπερπαραγωγής, που δημιουργεί έναν Μάβερικ ώριμο αλλά και δυναμικό και ατσαλάκωτο σαν να μην πέρασε μια μέρα από πάνω του. Εκπληκτικές και απόλυτα ρεαλιστικές σκηνές πτήσεων που εκτελεί ο Τομ Κρουζ και το νεανικό καστ μετά από ειδική εκπαίδευση, κορυφαίο μοντάζ και ανάλογο σκορ, δίνουν τον τόνο μιας ας πούμε «τυπικής» πολεμικής περιπέτειας με κύριο θέμα τη σύγκρουση γενεών, που προσπαθεί να αποφύγει τους πολιτικούς σκοπέλους, αν και η αδυσώπητη σύγχρονη πραγματικότητα την έχει ήδη προλάβει.

Στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κανών όπου η ταινία παρουσιάστηκε σε ειδική προβολή, ο Τομ Κρουζ αποθεώθηκε, έδωσε masterclass και έλαβε μεγάλες τιμές ως υπέρμαχος της συλλογικής εμπειρίας της κινηματογραφικής αίθουσας. Αυτής της συλλογικής εμπειρίας που βρίσκει ιδανική εφαρμογή στο νέο Top Gun. Όσο για τον μιλιταρισμό και τον ιμπεριαλισμό, ε, αυτά είναι ψιλά γράμματα και δεν πρόκειται σήμερα καμία ταινία να τα ενισχύσει ή να τα διαφημίσει, έστω και αθέλητα. Βρε, πως αλλάζουν οι καιροί. 

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 25.05.22