The Outfit – Το Κοστούμι

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Δράμα Μυστηρίου

* * *

Σκηνοθεσία: Graham Moore

Πρωταγωνιστούν: Mark Rylance, Zoey Deutch, Dylan O'Brien, Johnny Flynn, Simon Russell Beale, Nikki Amuka-Bird, Johnathan McClain, Alan Mehdizadeh.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Λέοναρντ, μετά από μια μακρόχρονη και επιτυχημένη θητεία στη διάσημη Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου, έχει εγκατασταθεί μετά τον πόλεμο και τη χρεοκοπία της οικονομίας στο Σικάγο. Εκεί διατηρεί ένα μικρό γωνιακό κατάστημα για τους μόνους ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια κομψά κοστούμια κατά παραγγελία - μια οικογένεια αδίστακτων γκάνγκστερ. Όταν ξεσπάει πόλεμος συμμοριών και ο γιος του αρχιμαφιόζου της περιοχής εξαφανίζεται, το κυνήγι του χαφιέ αρχίζει να επικεντρώνεται στους ανθρώπους μέσα στο κατάστημα του ράφτη, σε μια μοιραία νύχτα με πολλές ανατροπές.

 

Ο Βρετανός σεναριογράφος Γκράχαμ Μουρ, βραβευμένος με Όσκαρ σεναρίου για το Παιχνίδι της Μίμησης, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με ένα σκοτεινό σινεφίλ παιχνίδι αναφορών στο νουάρ και τα γκανγκστερικά θρίλερ και με ήρωα έναν cutter (Προσοχή όχι tailor) με ένδοξο παρελθόν, θαμπό παρόν και αβέβαιο μέλλον. Ο Λέοναρντ είναι περήφανος για την τέχνη του σχεδιαστή και κόφτη κοστουμιών την οποία τελειοποίησε στην περίφημη Σάβιλ Ρόου, την παγκόσμια πρωτεύουσα του κοστουμιού. Απεχθάνεται να τον αποκαλούν ράφτη, θεωρώντας την ραπτική μια πεζή επαγγελματική δραστηριότητα μακριά από την υψηλή του τέχνη. Υψηλή ή όχι, η τέχνη του Λέοναρντ χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα εγκληματικής δραστηριότητας για τους τοπικούς μαφιόζους με τους οποίους ο φλεγματικός Άγγλος διατηρεί μια σχέση αμοιβαίας ανοχής. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται; Καθώς η νύχτα κατεβαίνει και τα πιστόλια βγαίνουν από τις θήκες, το εργαστήριο του Λέοναρντ μετατρέπεται σε θεατρική σκηνή πολλών υποκριτικών επιπέδων.

Μια ταινία σεναρίου, του οποίου χαίρεσαι να απολαμβάνεις τις σταδιακές ανατροπές και αποκαλύψεις, που ωστόσο δεν μπορεί να υποστηριχθεί το ίδιο επιτήδεια σε σκηνοθετικό επίπεδο, με το ρυθμό να χάνεται ή να χωλαίνει κατά διαστήματα παρά τις απολαυστικές ερμηνείες του καστ με επικεφαλής τον χαμαιλέοντα Μαρκ Ράιλανς σε ένα tailor made (για να τον ονομάσουμε κατάλληλα) ρόλο. Εξαιρετικό το καλλιτεχνικό τμήμα της ταινίας αλλά και το σκορ του Αλεξάντρ Ντεσπλά, δίνουν πόντους στο σύνολο και εγγυώνται ένα σχεδόν συναρπαστικό δίωρο.  

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 19.05.22