Everything Everywhere All at Once - Τα Πάντα Όλα

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 139 λεπτά

Είδος:  Κομεντί Φαντασίας

* * * *

Σκηνοθεσία: Dan Kwan, Daniel Scheinert (aka The Daniels)

Πρωταγωνιστούν: Michelle Yeoh, Stephanie Hsu, Ke Huy Quan, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr.

ΣΥΝΟΨΗ: Η Έβελιν, μία εξουθενωμένη Κινεζοαμερικανίδα ιδιοκτήτρια πλυντηρίου, όχι μόνο δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τον πατέρα, τον σύζυγο και την κόρη της, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τους φόρους της. Όταν της δίνεται η δυνατότητα να μεταπηδήσει σε άλλα σύμπαντα, τίποτα δεν την έχει προετοιμάσει για αυτό που την περιμένει. 

Τα Πάντα Όλα! Για πρώτη φορά ο ελληνικός τίτλος μιας ταινίας φαντάζει πιο πετυχημένος από τον πρωτότυπο. Μια ιστορία που περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα και τα εκτοξεύει προς κάθε κατεύθυνση κι όποιον πάρει η μπάλα της ενόρασης! Μια ταινία που ξεχύνεται από ένα ιδεατό Τρίτο Μάτι και επιχειρεί να βάλει τάξη στο συμπαντικό χάος ή και να φέρει χάος στο τακτοποιημένο μικροαστικό σύμπαν της ηρωίδας της και όλων των ομοίων της (μαζί και στο δικό μας).

Οι ιδιοφυείς δημιουργοί της ταινίας παίρνουν την κινηματογραφική αύρα της Μισέλ Γέο και την διαμοιράζουν σε ένα multiverse, πολύ μακριά από το αντίστοιχο της Marvel. Ένα πολυσύμπαν χειροποίητο, άγαρμπο, κουφό, απειλητικό και α-νόητο. Η ηρωίδα μας καλείται να ξεπεράσει τη μικροαστική της πραγματικότητα, να βυθισθεί σε ένα εναλλακτικό χάος, να σώσει την ανθρωπότητα, να γίνει από εξπέρ πολεμικών τεχνών α λα Matrix μέχρι μια πέτρα που δεν κυλάει αλλά μιλάει, μια φιλοσοφική λίθος σπαρμένη μέσα σε μια αιώνια απεραντοσύνη. Και αφού επιτύχει στην αποστολή της, να επιστρέψει σε μια άλλη βερσιόν οικογενειακής ευτυχίας γεμάτη κατανόηση, ενσυναίσθηση και αίσθηση ολοκλήρωσης.

Για να εκτιμήσεις την τάξη και να κατακτήσεις την εσωτερική ισορροπία πρέπει να υπερβείς τον εαυτό σου και να δαμάσεις το χάος, ίσως να μας λένε οι Ντάνιελς.

Μια όμορφη, ίσως και κομματάκι συντηρητική, αλληγορία για τη σύγχρονη οικογένεια, η ταινία τους αποκτάει νόημα και οφείλει την επιτυχία της στην παρουσία της τεράστιας Κινέζας σταρ, πάνω στην οποία «ράφτηκε» κυριολεκτικά η ίντριγκα. Παρά το υπέροχο υποστηριστικό σύνολο του υπόλοιπου καστ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μια Τζέιμι Λι Κέρτις που κουρελιάζει το χολιγουντιανό της image, ο θεατής δεν έχει μάτια παρά μόνο για την εκθαμβωτική Μισέλ που καταφέρνει να φέρει βόλτα έναν ερμηνευτικό άθλο.

Κι αν νομίζετε ότι μια φορά είναι αρκετή, σας πληροφορώ ότι μόλις τελειώσει θα θέλετε να την ξαναδείτε (από τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σύμπαντος ίσως). Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ενώ ο απόλυτος κινηματογραφικός πλούτος βρίσκεται στις εικόνες και τα νοήματα των Ντάνιελς. Ανακαλύψτε τα! 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 28.04.22