Ροβήρος Μανθούλης: Ένας αποχαιρετισμός
Στο Παρίσι άφησε την τελευταία του πνοή, στα 92 του χρόνια, ο σπουδαίος κινηματογραφιστής και πρωτεργάτης του ελληνικού ντοκιμαντέρ Ροβήρος Μανθούλης. Ένας μεγάλος καλλιτέχνης που άφησε το αποτύπωμά του τόσο στην Ελλάδα όσο και στη δεύτερη πατρίδα του τη Γαλλία.
Το όνομά του συνώνυμο με ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του διεθνούς κινηματογράφου. Άφησε πίσω του ένα πλούσιο έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες, μια μεγάλη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές κινηματογραφιστών. Το συγγραφικό του έργο επίσης τεράστιο, η συμβολή του στην μεταπολιτευτική αναμόρφωση της Ελληνικής Τηλεόρασης χαρακτηριστική. Πάνω από όλα όμως ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, σεμνός αγωνιστής, ακούραστος και δημιουργικός μέχρι την τελευταία του πνοή.
Πέρυσι τέτοια εποχή είχε οργανωθεί από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα πλήρες αφιέρωμα, κατά βάση στο κινηματογραφικό του έργο, αλλά με σημαντικές προεκτάσεις σε ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα αφιέρωμα με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης, μια τρίτη ματιά» σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου. Τιμώντας τη μνήμη του το Φεστιβάλ Ολυμπίας για παιδιά και νέους ενεργοποιεί ξανά στην πλατφόρμα του το εξαιρετικό αυτό αφιέρωμα.
Ο Ροβήρος Μανθούλης με τον Νίκο Θεοδοσίου
Περισσότερα στο παρακάτω Link
https://www.olympiafestival.gr/news/roviros-manthoylis-1929-2022/
Κλείνοντας, παραθέτουμε τα συγκινητικά συλλυπητήρια μηνύματα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος αποχαιρετά τον Ροβήρο Μανθούλη
«Σήμερα δεν έφυγε μόνο ένας από τους πρωτοπόρους της ανανέωσης του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Ούτε ένας από τους πρωτεργάτες του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα. O σκηνοθέτης, συγγραφέας και ποιητής Ροβήρος Μανθούλης, που πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο Παρίσι, ήταν μια σπάνια περίπτωση δημιουργού και ανθρώπου. Διότι συνδύαζε ταλέντο και ήθος. Ήταν ένας από τους τελευταίους "μεγάλους" της γενιάς του...
Μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, στο Syracuse University, ο Ροβήρος Μανθούλης εντρύφησε στο ντοκιμαντέρ με σπουδαία αποτελέσματα. Στη συνέχεια στράφηκε στην μυθοπλασία και με την ταινία του "Πρόσωπο με Πρόσωπο" κατέκτησε μια προσωπική γραφή και μια θέση στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Γύρισε 122 ταινίες, εξέδωσε 17 βιβλία και διηύθυνε την ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2. Εφηβος, συμμετείχε στην Αντισταση, ενω κατά μια απίστευτη σύμπτωση, έφυγε από κοντά μας ανήμερα της 21ης Απριλίου, ημέρα της επετείου του πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Την μέρα αυτή, πριν από 55 χρόνια ακριβώς, το προφητικό του "Πρόσωπο με πρόσωπο" παίζεται στο Φεστιβάλ της Υέρ, η ταινία γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό και προσκαλείται εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Καννών.Ο Μανθούλης κάνει δηλώσεις εναντίον της δικτατορίας που κάνουν το γύρο του κόσμου, η ταινία του απαγορεύεται από την Χούντα, και, αυτοεξόριστος στο Παρίσι, προκειμένου να συντηρήσει την οικογένεια του, ξεκινά μια μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία με την Γαλλική Τηλεόραση. Γρήγορα αναδεικνύεται ως ένας από τους σημαντικότερους έλληνες σκηνοθέτες της διασποράς.
Ακολουθεί μια λαμπρή σταδιοδρομία με σταθμούς τα "Μπλουζ με σφιγμένα δόντια","Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου", τη μεταφορά στην τηλεόραση του μυθιστορήματος του Τσίρκα "Ακυβέρνητες πολιτείες" και εξαιρετικά μουσικά ντοκιμαντέρ.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον Ροβήρο Μανθούλη, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ψηφιακής αποκατάστασης της ιστορικής ταινίας του "Πρόσωπο με Πρόσωπο", την οποία θα προβάλλει τον Ιούνιο στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, μαζί με ένα επεισόδιο από τις "Ακυβέρνητες Πολιτείες" σε συνεργασία με την ΕΡΤ που θα δείξει το σύνολο της σειράς.
Η Ταινιοθήκη αποχαιρετά έναν σπουδαίο δημιουργό, έναν αξιαγάπητο άνθρωπο, μια μοναδική προσωπικότητα που συνδύασε τεράστιο ταλέντο με ενσυναίσθηση...»
Το Φεστιβάλ αποχαιρετά τον Ροβήρο Μανθούλη
«Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά με συγκίνηση τον Ροβήρο Μανθούλη, έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, στοχαστή και άνθρωπο, που αφήνει πίσω του μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Πρωτοπόρος του ελληνικού ντοκιμαντέρ και ταξιδιώτης του κινηματογράφου, αλλά και της μουσικής στα πέρατα του κόσμου, ο Ροβήρος Μανθούλης υπήρξε μια μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού πολιτισμού και ένας μαχητής της δημοκρατίας. Ο Ροβήρος Μανθούλης έγραψε το δικό του μεγάλο κεφάλαιο στο ελληνικό σινεμά: δημιουργός του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Λευκάδα, νησί των ποιητών (1958) και σκηνοθέτης μεγάλων επιτυχιών του εμπορικού σινεμά (Κυρία Δήμαρχος, Οικογένεια Παπαδοπούλου), ο Μανθούλης άγγιξε την κορυφή της σκηνοθετικής του καριέρας αρχικά με το αντιπολεμικό διαμάντι Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962), αλλά κυρίως με το -βγαλμένο από το σινεμά του Ρενέ και του Ρομέρ- Πρόσωπο με πρόσωπο (1966), που γνώρισε την αποθέωση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας. Ήταν πάντα ένας αγαπημένος δημιουργός του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με τις περισσότερες ταινίες του να έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία. Στην περίοδο της Δικτατορίας, ως αυτοεξόριστος στο Παρίσι, παρουσίασε τη διάσημη σειρά ντοκιμαντέρ Στην αφίσα του κόσμου, όπου συνομίλησε με κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής, ενώ παράλληλα ταξίδεψε στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, παρουσιάζοντας μουσικές του κόσμου. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα τον βρήκε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΡΤ, όπου μας χάρισε την αξέχαστη σειρά εκπομπών Παρασκήνιο, την οποία ανέθεσε στους Λάκη Παπαστάθη και Τάκη Χατζόπουλο, καθώς και το αλησμόνητο Μια ταινία, μια συζήτηση με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, που λειτούργησε ως δωρεάν κινηματογραφικό μάθημα για μια ολόκληρη χώρα. Το έργο και η συμβολή του Ροβήρου Μανθούλη στο ελληνικό σινεμά είναι αδύνατον να αποτυπωθούν μέσα σε λίγες γραμμές ακριβώς επειδή ανήκουν στη σφαίρα του ανεκτίμητου. Από εμάς ένα βαθύ και ειλικρινές ευχαριστώ. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».