Ambulance – Ασθενοφόρο

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 136 λεπτά

Είδος: Αστυνομική Περιπέτεια  

* * * ½

Σκηνοθεσία: Michael Bay

Πρωταγωνιστούν: Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González, Garret Dillahunt, Keir O'Donnell, Jackson White, Olivia Stambouliah, Moses Ingram, Colin Woodell, Cedric Sanders, A Martinez, Jesse Garcia, Jose Pablo Cantillo, Wale, Devan Chandler Long.

ΣΥΝΟΨΗ: O Γουίλ, παρασημοφορημένος βετεράνος του Αφγανιστάν, στην προσπάθεια του να βρει χρήματα ώστε να καλύψει το κόστος της ιατρικής περίθαλψης της γυναίκας του, απευθύνεται στον αδελφό του, Ντάνι, χαρισματικό εγκληματία που θα του κάνει προσφορά για μια δουλειά: τη μεγαλύτερη ληστεία τραπεζών στην ιστορία του Λος Άντζελες, με λεία 32 εκατομμύρια δολάρια. Όταν η απόδραση από την τράπεζα πηγαίνει εντυπωσιακά στραβά, τα απελπισμένα ετεροθαλή αδέλφια κλέβουν ένα ασθενοφόρο, στο οποίο επιβαίνει ένας ετοιμοθάνατος τραυματισμένος αστυνομικός και μια νοσοκόμα. Σε μια καταδίωξη υψηλής ταχύτητας που δεν σταματά ποτέ, ο Γουίλ και ο Ντάνι πρέπει να αποφύγουν τις αστυνομικές δυνάμεις, να κρατήσουν τους ομήρους ζωντανούς και με κάποιο τρόπο να προσπαθήσουν να μην σκοτώσουν ο ένας τον άλλον, στην πιο παρανοϊκή απόδραση που έχει συμβεί ποτέ στο Λος Άντζελες.

Το τελευταίο φιλμ του Μάικλ Μπέι είναι βασισμένο στην Δανέζικη ταινία του 2005 Ambulancen των Laurits Munch- Petersen και Lars Andreas Pedersen. Στον κορμό της ιστορίας σταματούν οι ομοιότητες αφού ο βασιλιάς του κινηματογραφικού ιλίγγου αποφασίζει αυτή τη φορά να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο, προσφέροντας στο κοινό μια ξέφρενη περιπέτεια που περιέχει τα πάντα: δράμα, χιούμορ στα όρια του τρολαρίσματος, ολοκληρωμένους επιτέλους χαρακτήρες, δράση, φοβερά stunts μέχρι και diversity! Μα πάνω από όλα είναι μια σφιχτοδεμένη, θεαματική και χορταστική ιστορία δράσης που αποτίνει φόρο τιμής σε κλασσικά του είδους όπως το Speed, τα οποία φυσικά και ξεπερνάει με το σπαθί της.

Αυτή τη φορά ο σκηνοθέτης του Αρμαγεδδών, του Περλ Χάρμπορ, των Bad Boys και των Transformers ξεπερνάει τον εαυτό του σε ευρηματικές λήψεις, βασισμένος σε ένα μοναδικό τρίο μοντέρ με επικεφαλής τον δύο φορές βραβευμένο με Oscar Πιέτρο Σκάλια του Black Hawk Down και του Gladiator. Διαθέτει επίσης ένα μοναδικό powerhouse τρίο πρωταγωνιστών με επικεφαλής έναν απίστευτα κεφάτο Τζέικ Τζίλενχαλ που αποδίδει τον Ντάνι με την απαραίτητη τρέλα στο βλέμμα και το δάχτυλο να τρέμει στη σκανδάλη. Διαθέτει επίσης και πολλούς εξαιρετικούς ερμηνευτές που χτίζουν αποτελεσματικά τον ανθρώπινο περίγυρο της ξέφρενης κούρσας του ασθενοφόρου του τίτλου.

Μέχρι να φθάσουμε στο κατακλυσμιαίο φινάλε, ο θεατής θα έχει πέσει σχεδόν από το κάθισμα, παρασυρμένος από τις ιλιγγιώδεις κινήσεις της κάμερας και την ασταμάτητη ροή ευρηματικών ανατροπών της δράσης. Η απόλυτη περιπέτεια της χρονιάς, με τέλεια ηχητική μπάντα, απαιτεί μεγάλη αίθουσα για το maximum της απόλαυσης. Ίσως η καλύτερη ταινία του Μάικλ Μπέι.

Διανομή: Tulip Entertainment 

Στις αίθουσες από 17.03.22