Turning Red – Πάντα στο Κόκκινο

Παραγωγή: ΗΠΑ 2022 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Animation

* * * ½

Σκηνοθεσία: Domee Shi

Ακούγονται οι: Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse, Hyein Park, Maitreyi Ramakrishnan, Orion Lee, Mia Tagano, Finneas O'Connell.

Στα ελληνικά ακούγονται: Πέγκυ Μανωλά, Βίκυ Νικολαΐδου, Εριέττα Σαούγκου, Λυδία Τζανουδάκη, Μαρτίνα Δημοπούλου, Χρήστος Πλαΐνης, Βούλα Κώστα, Παναγιώτης Κλάδης, Πηνελόπη Σκαλκώτου, Έλλη Πρόκου, Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Χρήστος Συριώτης, Σωτήρης Δούβρης, Μιχάλης Βλαβιανός, Μαρία Ζερβού.

ΣΥΝΟΨΗ: Μπορεί η 13χρονη Μέιλιν να ξεχωρίζει με την έντονη προσωπικότητά της, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με το γιγάντιο κόκκινο πάντα στο οποίο μεταμορφώνεται κάθε φορά που την κατακλύζει ένα έντονο συναίσθημα. Πάντα δηλαδή, αν κρίνουμε από το πέρασμά της στην εφηβεία! Το γεγονός ότι η υπερπροστατευτική μητέρα της, Μινγκ, μπλέκεται συνεχώς στα πόδια της, δεν βελτιώνει την ανεξέλεγκτη κατάσταση της Μέιλιν.

Η βραβευμένη με Όσκαρ για το αριστουργηματικό animation μικρού μήκους «Bao», Domee Shi, κάνει το ντεμπούτο της στις ταινίες μεγάλου μήκους με μια ξεκαρδιστική αλληγορία για τις δυσκολίες της εφηβείας. Τοποθετημένη στο Τορόντο των αρχών του 21ου αιώνα, η ιστορία της 13χρονης Μέιλιν συνδυάζει την συναισθηματική αλληγορία του Inside out και την μεταφυσική διάσταση του Coco για να μας διηγηθεί μια (μάλλον αυτοβιογραφική) ιστορία περάσματος στην εφηβεία, γεμάτη με συνηθισμένες νεανικές αγωνίες που φαντάζουν αξεπέραστες, γνήσιο girl power και boy band λατρεία.

Το συντηρητικό κινέζικο περιβάλλον της Μέιλιν, με τις γυναίκες της οικογένειας να έχουν τον πρώτο λόγο, έρχεται σε εκρηκτική αλλά και σπαρταριστή αντίθεση με τα δυτικά ερεθίσματα του εξωτερικού κόσμου που εκπροσωπεί η pop μουσική και τα boy bands της εποχής. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πολιτιστική αυτή σύγκρουση έρχεται αναπόφευκτα να πάρει τη μορφή ενός γιγαντιαίου και κατακόκκινου panda, σύμβολου μιας χαριτωμένης παιδικότητας που δίνει τη θέση της σε μια ανεξέλεγκτη και σκοτεινή γυναικεία φύση, έτοιμη να διεκδικήσει τη θέση της στον «παράξενο» κόσμο των μεγάλων.

Υπέροχο σκίτσο με τη σφραγίδα της Pixar, χιούμορ, ευφυία και ένα υπέροχο τραγούδι από τη Billie Eilish και τον αδελφό της συμπληρώνουν την εικόνα μιας ταινίας-χάρμα οφθαλμών. Τα Oscar του 2023 (αν υπάρχουν ακόμη μετά τα φετινά χαϊρια) έχουν ήδη την πρώτη τους υποψήφια.  

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 10.03.22