Ο Φονιάς: Το Grand Magazine πάει Θέατρο

Από τον Τάσο Ντερτιλή

Δεκαετία του΄70. Μια βροχερή μέρα μέσα σε ένα μικροαστικό σπίτι τέσσερα πρόσωπα έρχονται αντιμέτωπα με το ένοχο παρελθόν τους. Ο Σάββας, ο Ταρζάν, η Μαρία και ο Γιάννης, θύτες και θύματα των προσωπικών τους τραγωδιών αγωνίζονται να υπάρξουν μέσα σε μια ηθικά διεφθαρμένη κοινωνία.

Η αλήθεια του καθένα ξεχωριστά ορθώνεται σαν φάντασμα να τον κατασπαράξει. Θα έρθει η κάθαρση τελικά;

«Έχω γράψει ένα έργο», μου λέει ένα βράδυ μισοκλείνοντας το μάτι του και μου απαγγέλλει τέσσερις με πέντε ατάκες από το διάλογο του έργου.

«Τι θέλουμε να πούμε με το έργο ρε Μήτσο;».

Κι εκείνος μ' ένα χαμόγελο που σε ηρεμούσε μου απάντησε:

«Πολλές φορές, Αντώνη, σημασία δεν έχει το τι λες, αλλά ο τρόπος  που το λες».

(Αντώνης Αντωνίου)

Και εμείς, τιμώντας την μνήμη του πιστεύουμε να βρούμε τον τρόπο…

Γράφει μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος στις σημειώσεις του προγράμματος: «Ο Φονιάς είναι κάτι σαν έκρηξη συνεχόμενη που τα σκάγια της πληγώνουν και ταυτόχρονα μας κάνουν να σκεφτούμε, να αναλογιστούμε, να πικραθούμε και να ανησυχήσουμε. Θεωρώ τύχη που ασχολούμαι με αυτό το ξεχωριστό έργο».

…Και εμείς οι πρώτοι θεατές, με τη σειρά μας θεωρούμε τύχη που μας πήραν τα σκάγια αυτής της έκρηξης που τόσο αριστοτεχνικά σχεδίασε ο σημαντικός αυτός σκηνοθέτης, αξιοποιώντας κάθε κύτταρο των τεσσάρων μοναδικών ερμηνευτών του στην ανάδειξη μιας σύγχρονης αρχαίας τραγωδίας όπως ο Φονιάς του Μήτσου Ευθυμιάδη, ένα έργο-λαμπερό στολίδι της Ιστορίας του Νεοελληνικού Θεάτρου. 40 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα από τη Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου, ο Φονιάς έρχεται πιο διαχρονικός και δυνατός από ποτέ να μας φέρει αντιμέτωπους με τη Νέμεση των βασανισμένων ηρώων του, τόσο αυτών που αναρριχήθηκαν όσο και αυτών που εξέπεσαν. Η μικροαστική Ελλάδα του 70 παρακολουθεί αποσβολωμένη καθώς μέσα στην τραπεζαρία της με τα καλά σερβίτσια ξετυλίγεται η επί της γης κόλαση του λούμπεν προλεταριάτου ενός άλλου κόσμου, έγκλειστου και τρομακτικού, μέχρι να «βγει το γλυκό» και να επέλθει η όποια κάθαρση.

Στην άψογα κουρδισμένη παράσταση του Θεάτρου Βικτώρια, ο Γιάννης Διαμαντόπουλος ευτύχησε απόλυτα να έχει τέσσερις ιδανικούς ερμηνευτές που επενδύουν «με αίμα» τους εμβληματικούς χαρακτήρες του έργου. Λιοντάρι στο κλουβί ο Γιώργος Χριστοδούλου, υποδύεται με μεγαλειώδη συντριβή τον Σάββα και σε κάνει να αισθάνεσαι το αίμα του που βράζει και την ψυχή του που συνθλίβεται ανάμεσα στο έγκλημα και την τιμωρία του. Η εξαιρετική Λουκία Παπαδάκη, συγκρατημένη οικοδέσποινα στην αρχή, σαρώνει τη σκηνή όταν έρχεται η ώρα της εσωτερικής της έκρηξης σαν αρχαία Ηλέκτρα που κραδαίνει μια μολότοφ-  κι όποιον πάρουν τα σκάγια! Ο συγκλονιστικός Τζώνη Θεοδωρίδης, υποδύεται τον Ταρζάν με πύρινα μάτια και κορμί λυγισμένο από το βάρος της αμαρτίας, ένας λούμπεν από μηχανής δαίμονας που έχει αυτοπροσκληθεί σε οικογενειακό δείπνο, κρύβοντας επιδέξια τους τελικούς σκοπούς του πίσω από μισοκακόμοιρες λεκτικές επιθέσεις. Τέλος, ο Αντώνης Αλεξίου υποδύεται με μοναδική ισορροπία αυτό ακριβώς που δεν θέλουμε να δούμε: τον καθρέφτη μας πάνω στη σκηνή, τον επαρχιώτη μικροαστό που βολεύτηκε σε μια θέση και πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε γκισέ και καναπέ, αντιμετωπίζοντας με ψυχρή και καθώς πρέπει υποκρισία την τραγωδία των συνδαιτημόνων του. Ο Γιάννης του είναι ο ιδανικός Θεατής του Ευθυμιάδη, ο «κανονικός» άνθρωπος που ανέβηκε στη σκηνή και κάθισε ανάμεσα στους τραγικούς της ήρωες.  

Το βαρύ επιβλητικό ηχητικό τοπίο που δημιούργησε ο Διονύσης Τσακνής, τα κοστούμια που ενσωματώνουν το ψυχικό μαρτύριο των ηρώων αλλά και το απειλητικό κόκκινο σαν αίμα σκηνικό τραπεζαρίας της Δέσποινας Βολίδη καθώς και οι υποβλητικοί φωτισμοί του Σπύρου Καρδάρα που υπογραμμίζουν το μισοσκόταδο οποίο παραδέρνουν οι βασανισμένοι ήρωες, συμπληρώνουν αριστοτεχνικά το δημιουργικό όραμα του Γιάννη Διαμαντόπουλου για μια απόλυτα επιτυχημένη αναβίωση ενός διαχρονικού αριστουργήματος που ελπίζουμε να βρει την ανταπόκριση που του αξίζει από το θεατρόφιλο κοινό.

Ταυτότητα Παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος

Σκηνικά -Κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη

Μουσική Σύνθεση: Διονύσης Τσακνής

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σπύρος Κάρδαρης

Copyright Φωτογραφιών: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ουρανία Μαργαρώνη

Επικοινωνία-Προβολή Παράστασης: Νταίζη Λεμπέση |τηλέφωνο  6908502631 | email [email protected]

Παίζουν με σειρά εμφάνισης : Τζώνη Θεοδωρίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Αντώνης Αλεξίου, Λουκία Παπαδάκη.

ΙΝΦΟ

Ο ΦΟΝΙΑΣ του ΜΗΤΣΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

Από Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2022

Παραστάσεις: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

ΘΕΑΤΡΟ ΒΙΚΤΩΡΙΑ

Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους 132, 112 51, Αθήνα

Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων: 2108820008 και 6988441991

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 50 λεπτά

Εισιτήρια: Γενική είσοδος 14 €

Φοιτητές-Σπουδαστές-Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων-ΑΜΕΑ.

Κάτοχοι κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) : 12€

Προπώληση: Ticketplus 10 € (τηλ.2102203000)

email : [email protected]