Don’t Look Up – Μην Κοιτάτε Πάνω

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Διάρκεια: 138 λεπτά

Είδος: Πολιτική Σάτιρα

* * * ½

Σκηνοθεσία: Adam Mckay

Πρωταγωνιστούν: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Rob Morgan, Jonah Hill, Mark Rylance, Tyler Perry, Timothée Chalamet, Ron Perlman, Ariana Grande, Kid Cudi, Himesh Patel, Melanie Lynskey, Michael Chiklis, Tomer Sisley, Paul Guilfoyle, Robert Joy.

ΣΥΝΟΨΗ: Μια νεαρή αστρονόμος ανακαλύπτει τυχαία ένα κομήτη να εισέρχεται στο ηλιακό μας σύστημα. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Μίντι διαπιστώνουν ότι η πορεία του κομήτη απειλεί τη Γη με απόλυτη καταστροφή, μεγαλύτερη και από την εξαφάνιση των δεινόσαυρων. Παρά την άμεση κινητοποίησή τους, οι αρχές με επικεφαλής την κυνική Πρόεδρο και τον γιο της, προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, αποφασίζουν να διαχειριστούν την απειλή ως μια ακόμη πολιτική πρόκληση για την οποία οργανώνουν μια τεράστια καμπάνια στα media. Όσο όμως η διαχείριση αυτού του θανάσιμου κινδύνου μετατρέπεται σε μηντιακό παιγνίδι, ο κομήτης δεν σταματά να πλησιάζει τον πλανήτη μας, αργά και σταθερά.

Ο συνήθης ύποπτος για σαρωτικό, κατάμαυρο χιούμορ δημιουργός του Μεγάλου Σορταρίσματος, ξαναχτυπά με την πιο ισοπεδωτική σάτιρα της κινηματογραφικής του καριέρας, μαζεύοντας ένα αξιοθαύμαστο καστ πρωτοκλασάτων χολιγουντιανών σταρ και βάζοντας τους να διαλύσουν θεσμούς και ιδεολογίες σε ρόλους γραμμένους με σπαρταριστή ευφυία. Ο Μακέι φέρνει τους ήρωες του (αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη) αντιμέτωπους με τις ψευδαισθήσεις τους περί δημοκρατίας, διαφάνειας, αλληλεγγύης και ενδιαφέροντος για τα κοινά αλλά και με την καθολική άρνηση με την οποία διαχειρίζονται την αδυσώπητη αλήθεια που απειλεί να τινάξει στον αέρα το εύθραυστο media Matrix το οποίο έχουν επιλέξει ως αληθινή ζωή. Ένας περιφερόμενος θίασος πολιτικών, επιστημόνων, πρακτόρων, media αστέρων και αφασικών δισεκατομμυριούχων επιχειρηματιών, με σαφείς σατιρικές αναφορές σε σύγχρονα πρόσωπα και πράγματα, έχει στα χέρια του τις τύχες δισεκατομμυρίων ανθρώπων αλλά και ενός ολόκληρου πλανήτη που κινδυνεύει να τιναχθεί στο διάστημα καθώς το ρολόι φτάνει στο παρά πέντε.

Ένα σαρωτικό αντι-Αρμαγγεδών όπου όλα πάνε συνεχώς σπαρταριστά στραβά, ίσως η πιο κωμική ταινία καταστροφής που γυρίστηκε ποτέ, το Μην Κοιτάτε Πάνω, ο τίτλος του οποίου παραπέμπει σε κάλεσμα για πλήρη άρνηση και αποστροφή για την αλήθεια (πόσο αναπάντεχα επίκαιρο) θα έκανε περήφανους μεγάλους σατιρικούς δημιουργούς του Χόλιγουντ όπως ο Μπίλι Γουάιλντερ. Σαν σκηνοθέτης ο Άνταμ Μακέι δεν φθάνει φυσικά τον σεναριογράφο εαυτό του αλλά προσπαθεί και καταφέρνει με ρυθμό και νεύρο να δικαιώσει το έργο του. Το αξιοθαύμαστο με την ταινία είναι ότι δεν σταματά να εκπλήσσει συνεχώς τον θεατή με όλο και πιο αστείες ανατροπές, όλο και πιο σαρκαστικό χιούμορ. Εκεί που σκέφτεσαι πάει το τερμάτισε, η ταινία βγάζει ακόμη έναν άσσο από το μανίκι και προχωράει ακόμη πιο πέρα. Και προς Θεού, δεν φεύγουμε μέχρι να πέσει κι ο τελευταίος τίτλος!

Όσο για το καστ, ποιον να πρωτοεπαινέσεις! Τον εκπληκτικό και πάλι Λεονάρντο, τη Τζένιφερ Λόρενς ως σύγχρονη Κασσάνδρα της Αριστερής όχθης, την ισοπεδωτική Μέριλ Στριπ ως παρωδία Τραμπ και πολλών άλλων ηγετών, τον Τζόνα Χιλ ως κωλόπαιδο με εξουσία, την θεϊκή Κέιτ Μπλάνσετ ως σταρ πρωινάδικου, με το κατάλληλο μακιγιάζ που τονίζει το τράβηγμα της μούρης και με την λαμπερή γοητεία μιας ματαιόδοξης σχεδόν αφασικής τηλεπερσόνα, τον χαμαιλέοντα Μαρκ Ράιλανς ως μοιραίο μεγαλοεπιχειρηματία. Και φυσικά την Pop superstar Αριάνα Γκράντε που ερμηνεύει με άγριες διαθέσεις μια κυνική βερσιόν του εαυτού της, κερδίζοντας και τις ερμηνευτικές εντυπώσεις. 

Διανομή: Odeon 

Σε επιλεγμένες αίθουσες από 09.12.21 (και στο Netflix από 24.12.21)