62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ένας Απολογισμός

ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΝΤΕΡΤΙΛΗ

Ήταν ομολογουμένως ένα Φεστιβάλ διαφορετικό από τα άλλα. Μοντέρνο, δυναμικό και άριστα οργανωμένο, το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επέστρεψε ύστερα από δυο δύσκολα χρόνια στις φυσικές αίθουσες, εκεί όπου αναπνέει το σινεμά, εκεί που όλοι μαζί ανακαλύπτουμε τις επόμενες ταινίες που ίσως και να γίνουν αναφορές της ζωής μας. 

Παρά τις επιφυλάξεις λόγω της πανδημίας και τους αυστηρούς περιορισμούς, 68.000 θεατές συνολικά επισκέφθηκαν τις covid free αίθουσες των προβολών και απόλαυσαν το σινεμά που δύσκολα βρίσκει το δρόμο για τις αίθουσες του εμπορικού κυκλώματος.

Στην τελευταία διοργάνωση που είχε πραγματοποιηθεί σε φυσικούς χώρους, στο επετειακό 60ό Φεστιβάλ, είχαν πραγματοποιηθεί 390 προβολές ενώ φέτος, στο 62ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν 193 προβολές σε φυσικούς χώρους, με σεβασμό σε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αναλογικά, η πληρότητα των αιθουσών σε σχέση με το 2019 παρέμεινε στο 88%, ένα εξαιρετικό ποσοστό τηρουμένων των αναλογιών.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΟΥΣΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ

Στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δράσεων της Αγοράς, πραγματοποιήθηκαν 450 συναντήσεις ανάμεσα σε 320 επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ελπίζουμε σύντομα οι διεργασίες αυτές να μετουσιωθούν σε νέα σενάρια, πρότζεκτ και ταινίες. Πολύ συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία φοιτητών και νέων ανθρώπων στα εκπληκτικά masterclasses του μεγάλου αφιερώματος του Φεστιβάλ «Κόψε κάτι: το μοντάζ και τα μυστικά του», τα οποία ήταν καθημερινά sold out.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, περισσότεροι από 3.000 επισκέπτες περιηγήθηκαν στην έκθεση του Φεστιβάλ «Ο κανόνας του παιχνιδιού», η οποία συνεχίζεται μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα Α, Λιμάνι), ενώ αμέσως μετά θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου θα φιλοξενηθεί στον χώρο The Project Gallery. 

Η ΣΟΦΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ ΠΑΡΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΕΛΗΝΗ 66 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ανάμεσα στις πάμπολλες προβολές, επιλέξαμε να δούμε στις αίθουσες κυρίως πάνω από δύο ντουζίνες ταινίες, καταφέρνοντας να κερδίσουμε τις περισσότερες φορές το στοίχημα της μη απώλειας χρόνου σε ανούσια πράγματα.

Απολαύσαμε (όπως το πάρετε) την παρέλαση πολιτικών και παραγόντων, αναγκαία δυστυχώς εφόσον το Φεστιβάλ είναι οργανισμός άμεσα εποπτευόμενος από τον κρατικό μηχανισμό και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου της Θεσσαλονίκης. Αφαιρώντας τα παραπάνω (τα λεγόμενα και μαϊντανούς) είχαμε να σημειώσουμε δύο θαυμάσιες βραδιές έναρξης και λήξης, γεμάτες συγκίνηση, ανατροπές και εκπλήξεις. Στον ενδιάμεσο χρόνο, παρέλασε από τις οθόνες ό,τι πιο νεανικό και ενδιαφέρον είχε να επιδείξει η τρέχουσα διεθνής art house παραγωγή.

Δεν ενθουσιαστήκαμε ιδιαίτερα με την πλειοψηφία των νέων ελληνικών ταινιών του Φεστιβάλ, με τον παράγοντα «σενάριο» να συνεχίζει να αποτελεί αιώνιο πρόβλημα της εγχώριας κινηματογραφίας, παρά την συνεχώς αυξανόμενη τεχνική αρτιότητά τους. Δεν καταφέραμε να δούμε λόγω sold out την μεγάλη ελληνική έκπληξη του φετινού Φεστιβάλ, τα Μαγνητικά Πεδία του Γιώργου Γούση που τιμήθηκαν με έξη συνολικά βραβεία. Θα επανορθώσουμε όμως με την πρώτη ευκαιρία.  

Προβλέψαμε τουλάχιστον τρεις βασικούς νικητές: Το μεγάλο νικητή του Χρυσού Αλέξανδρου, το απρόβλεπτο Τρυφερούδι του Samuel Theiss που τσίμπησε και το βραβείο ερμηνείας για τον δεκάχρονο ερασιτέχνη πρωταγωνιστή του, το φαινόμενο Aliosha Reinert αλλά και την πάντα ουσιαστική Σοφία Κόκκαλη η οποία «έκανε περίπατο» στο ρόλο της νεαρής κόρης στη Σελήνη 66 ερωτήσεις της Ζακλίν Λέντζου.

Θα επανέλθουμε αναλυτικά με παρουσιάσεις ταινιών (που ελπίζουμε να προβληθούν σύντομα και στις αίθουσες).

Ο ΜΑΚΙΤΑ ΣΑΜΠΑ ΚΑΙ Η ΛΟΥΣΙ ΖΕΝΓΚ, ΟΙ ΘΑΥΜΑΣΙΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΠΑΡΙΣΙ 13ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ" ΤΟΥ ΖΑΚ ΟΝΤΙΑΡ

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA. Πολύτιμη είναι η στήριξη της ΕΡΤ, επίσημου χορηγού επικοινωνίας του Φεστιβάλ, της COSMOTE TV Μεγάλου Χορηγού του Φεστιβάλ, της Alpha Bank χορηγού προσβασιμότητας, της Mastercard επίσημης κάρτας πληρωμών, της Aegean επίσημου αερομεταφορέα, της Fischer χορηγού βραβείων κοινού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του ΕΟΤ, του ΕΚΟΜΕ, του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και της Jameson.

ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΛΗΞΗΣ: ΤΖΕΦ ΜΟΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ