62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Ρουμανία ώρα Πατρίς, Θρησκεία

Ένα από τα πιο αξιόλογα τμήματα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είναι οι Ματιές στα Βαλκάνια. Φέτος ανάμεσα σε πολλά και ενδιαφέροντα φιλμ δεν θα μπορούσε να λείπει και η πάντα ενδιαφέρουσα παραγωγή από τη Ρουμανία.

Ένας σχετικά βετεράνος σκηνοθέτης κι ένας πρωτοεμφανιζόμενος συστήνονται για πρώτη φορά στο Ελληνικό κοινό με τις ταινίες τους Intregalde και Ανωτέρα Δύναμη. Δίπλα τους μας συστήνεται με το Χωράφι με τις παπαρούνες και άλλος ένας πρωτοεμφανιζόμενος δημιουργός στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες. Και οι τρεις μας παρουσιάζουν ένα χαμηλόφωνο αλλά εκρηκτικό πορτραίτο μιας χώρας ο σταδιακός εκφασισμός της οποίας μοιάζει με θρίλερ για γερά νεύρα, στον απόηχο εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών συγκρούσεων. Μιας χώρας που έχοντας βιώσει τον τρόμο ενός σκοταδιστικού δικτατορικού καθεστώτος με το μανδύα του κομμουνισμού, οδεύει αργά αλλά σταθερά προς το άλλο άκρο ενός επίσης επικίνδυνου σκοταδισμού.

Στο Intregalde, 7η ταινία του Ράντου Μουντεάν, τρία μέλη μιας ΜΚΟ που μοιράζει χριστουγεννιάτικα πακέτα βοήθειας σε φτωχά ορεινά χωριά της Τρανσυλβανίας βρίσκονται ακινητοποιημένα με το τζιπ τους σε ένα λασπωμένο δασικό μονοπάτι, παρέα με έναν παράξενο γέροντα που βρήκαν στο δρόμο τους για να τον πάνε σε ένα εργοστάσιο ξυλείας εκεί κοντά. Καθώς η παγωμένη νύχτα τους τυλίγει, η συνειδητοποίηση ότι αυτοί είναι τώρα που χρειάζονται την ελεημοσύνη και τη βοήθεια τους φέρνει στα όρια τους και τεστάρει τις ηθικές τους αντοχές καθώς ο άκακος γεράκος μοιάζει να κουβαλάει σκοτεινά μυστικά από το παρελθόν. Ένα βραδυφλεγές αλλά αποτελεσματικό θρίλερ επιβίωσης με φόντο την σκληρή ορεινή φύση που θα μπορούσε να εξελίσσεται και στα αμερικάνικα Απαλάχια όρη των πιστών υποστηρικτών του Τραμπ.

Στο Balaur (Ανωτέρα δύναμη), σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Οκτάβ Τσελάρου, μια 35άρα καθηγήτρια Θρησκευτικών, παντρεμένη με τον τοπικό ιερέα, υποκύπτει ερωτικά σε ένα νεοφερμένο από τη Γερμανία συμμαθητή του γιου της, με καταλυτικά αποτελέσματα για τη μικρή τους κοινωνία. Σκηνές ένοχου σωματικού πάθους εναλλάσσονται με φιλοσοφικούς διαλόγους για τη Θρησκεία και το Θείο καθώς η Παπαδιά καλείται να αναμετρηθεί από τη μια με μια ανώτερη δύναμη που την ορίζει, τον χριστιανικό νόμο του Ευαγγελίου, και από την άλλη με το στεγνό κορμί της στο οποίο προσφέρει απλόχερα τους χυμούς του ο νεαρός Όφις, o Balaur (δράκος των ρουμάνικων παραμυθιών) του πρωτότυπου τίτλου. Ηθικές αναμετρήσεις σε ένα σφιχτοδεμένο πλην διφορούμενο κοινωνικό θρίλερ για την δύναμη του κακού που υπηρετείται ιδανικά από την νεαρή του πρωταγωνίστρια Μαλίνα Μανόβιτσι.

Ενοχές και αντιφάσεις βασανίζουν τον νεαρό πρωταγωνιστή του Χωραφιού με τις Παπαρούνες του Έουτζεν Ζεμπελεάνου, έναν αστυνομικό που κρύβει την ομοφυλοφιλία του πίσω από την αρρενωπή εμφάνιση του σκληροτράχηλου ματατζή. Όταν καλείται με την ομάδα του να επέμβει σε ένα κινηματογράφο για να αποσοβήσει μια σύρραξη μεταξύ των θεατών που παρακολουθούν μια LGBTQ ταινία και μιας ομάδας θρησκόληπτων εθνικιστών που έχει εισβάλει και διακόψει την προβολή, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά αφού ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται κι ένας πρώην εραστής του. Η τρομαγμένη παθητική στάση του προκαλεί την οργή του γκέι ακτιβιστή και η σύγκρουση θα είναι μοιραία και καταλυτική για τη βραδιά. Εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα του 2013, το φιλμ είναι εξαιρετικά σκηνοθετημένο και η γεμάτη σασπένς πλοκή κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το δραματικό φινάλε.

     

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

Intregalde,

Ρουμανία 2021, 104’ 

Σκηνοθεσία Radu Muntean

Παίζουν: Maria Popistașu, Ilona Brezoianu, Alex Bogdan, Luca Sabin, Toma Cuzin, Bondi Gabor

Balaur/Ανωτέρα Δύναμη,

Ρουμανία, Γερμανία, Σερβία/ 2021, 125’

Σκηνοθεσία Octav Chelaru

Παίζουν Mălina Manovici, Sergiu Smerea, Alexandru Papadopol, Voicu Dumitraș, Richard Bovnoczki, Ana Maria Moldovan, Oana Ștefănescu, Marian Râlea

Η ταινία προβλήθηκε σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Camp de Maci/ Χωράφι με παπαρούνες,

Ρουμανία 2020, 81’

Σκηνοθεσία Eugen Jebeleanu

Παίζουν Conrad Mericoffer, Alexandru Potocean, Radouan Leflahi, Cendana Trifan, Ionuţ Niculae

 

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες online μέχρι και τις 14/11/21

Στο εξώφυλλο ο πρωταγωνιστής του Χωραφιού Conrad Mericoffer