62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια της Κεντρικής Έκθεσης

Σε θερμή ατμόσφαιρα και εύθυμο κλίμα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 6 Νοεμβρίου τα εγκαίνια της κεντρικής, πρωτότυπης έκθεσης του Φεστιβάλ, η οποία είναι εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ, Ο κανόνας του παιχνιδιού, με πλήθος κόσμου να δίνει το «παρών» στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα Α, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της έκθεσης, απήθυνε σύντομο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες: «Δεν θα σας κουράσω με κάποιον μακροσκελή λόγο, θέλω απλώς να ευχαριστήσω και να πω τα ονόματα των συντελεστών της έκθεσης, που είδαν το αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ και έχουν καταθέσει καταπληκτικές προτάσεις και αναλύσεις πάνω σε αυτή την ταινία και τη σχέση της με τη σημερινή εποχή. Είναι η Μαρίνα Βελησιώτη, ο Νικόλας Βεντουράκης, η Ξένια Βήτου, η Κυριακή Γονή, ο Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, η Σοφία Στέβη, ο Διαμαντής Σωτηρόπουλος, ο Δημήτρης Τάταρης και η Ντορέιντα Τζόγκου. Τους ευχαριστώ ξανά και είμαι σίγουρος ότι και εσείς θα απολαύσετε τα έργα τους», τόνισε ο κ. Ανδρεαδάκης. 

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το MΟΜus, που μας υποστηρίζει σε αυτή την έκθεση που κάνουμε εδώ και τέσσερα χρόνια, το Πλαίσιο, το οποίο μας παραχώρησε τις οθόνες που βρίσκονται δίπλα σε κάθε έργο με ένα μικρό απόσπασμα από την ταινία, την γκαλερί The Project Gallery, η οποία βρίσκεται στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, και θα φιλοξενήσει την έκθεση αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα Δεκεμβρίου. Τέλος, θα ήθελα να χειροκροτήσετε όλοι τον Θάνο Σταυρόπουλο, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την παραγωγή της έκθεσης και εκτέλεσε αυτό το δύσκολο έργο. Σας ευχαριστώ πολύ, απολαύστε τα έργα και ελάτε να μας πείτε τη γνώμη σας», δήλωσε ο Ορέστης Ανδρεδάκης, ολοκληρώνοντας το καλωσόρισμά του. 

Λίγα λόγια για το διαχρονικό αριστούργημα Ο κανόνας του Παιχνιδιού (1939) του Ζαν Ρενουάρ 

Αδιαπραγμάτευτα διαχρονικό, ιδίως στη μεταιχμιακή εποχή του σήμερα, όπου ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε έναν μετα-κόσμο που βρίσκεται στα σπάργανα, το διαμάντι του Ζαν Ρενουάρ μάς προετοιμάζει για την αναγκαία και αναπόφευκτη μετάβαση σε μία νέα εποχή. Μια ταινία που μάς υπενθυμίζει πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή οι κανόνες του παιχνιδιού. Ο κανόνας του παιχνιδιού, μια ταινία-ορόσημο για το παγκόσμιο σινεμά, που έχει προβληθεί λιγότερες φορές σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ταινίες που άλλαξαν τον ρου της κινηματογραφικής ιστορίας, βγαίνει στις αίθουσες ακριβώς πριν το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προκαλεί σάλο, καθώς μοιάζει να προφητεύει τον όλεθρο που ετοιμάζεται να πλήξει την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Ρενουάρ, ο οποίος βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του εκείνη την περίοδο, δεν διστάζει να απεικονίσει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τον ξεπεσμό και την ηθική χρεοκοπία όλων των κοινωνικών τάξεων, προαναγγέλλοντας την επώδυνη ανατολή μιας νέας εποχής. 

ΙΝΦΟ

Διάρκεια έκθεσης στη Θεσσαλονίκη: 6/11/2021-6/12/2021.

Ωράριο λειτουργίας 6/11/2021-14/11/2021: 10πμ-10μμ.

Ωράριο λειτουργίας 15/11/2021-6/12/2021:10πμ-6μμ (εκτός Δευτέρας).

Διάρκεια έκθεσης στην Αθήνα: 16/12/2021-16/1/2022.