Eternals

Παραγωγή: ΗΠΑ 2021 

Σε συμπαραγωγή με : Βρετανία 

Διάρκεια: 157 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Comic

* * ½

Σκηνοθεσία: Chloé Zhao

Πρωταγωνιστούν: Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek, Kit Harington, Don Lee, Kumail Nanjiani, Lauren Ridloff, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Barry Keoghan, Harish Patel.

ΣΥΝΟΨΗ: Η νέα ταινία της Marvel καλωσορίζει μια νέα ομάδα υπερηρώων του Marvel Cinematic Universe, τους αρχαίους εξωγήινους που ζούσαν στη Γη μυστικά για χιλιάδες χρόνια και ήταν εκείνοι που έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού στο ανθρώπινο είδος. Τουε βρίσκουμε σε μια Γη μετά τα τραγικά γεγονότα της ταινίας «Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη».  Μια απροσδόκητη εξέλιξη τους αναγκάζει να επανενωθούν εναντίον των πιο αρχαίων εχθρών της ανθρωπότητας, των Deviants, τεράτων που επιστρέφουν από το παρελθόν για να αφανίσουν οριστικά τους ανθρώπους.

Η αλήθεια βέβαια που θα αποκαλυφθεί σταδιακά θα μας μεταφέρει σε μια ιστορία ανάμεσα σε συνωμοσιολογικό κήρυγμα και θρησκειολογική πραγματεία περί ύπαρξης. Όλα αυτά καλυμμένα κάτω από ένα ελαφρύ στρώμα κιτσάτης comic επιφάνειας και εντυπωσιακών CGI εφέ που προσπαθεί να τιθασεύσει σκηνοθετικά η περσινή θριαμβεύτρια των Oscar Κλόε Ζάο.

Φιλότιμη η προσπάθειά της , δείχνει αφοσίωση και μια διάθεση οπαδού των comics που θέλει «να τα πει» με το δικό του τρόπο αλλά και άψογο το πολυεθνικό καστ στους ακριβοπληρωμένους ρόλους των αιώνιων Θεών. Αυτή η προσπάθεια συνδυασμού καταιγιστικής περιπέτειας φαντασίας και καταγραφής των ανθρώπινων αντιλήψεων περί θείου που επιχειρεί να αποκαθηλώσει ένα σύστημα προαιώνιων θρησκευτικών αντιλήψεων δεν στερείται έμπνευσης αλλά έντασης κάτι που η υπερβολική διάρκεια της ταινίας δεν βοηθά καθόλου. Όπως και ο συνδυασμός των κανόνων της νέας πολυπολιτισμικότητας με τα διάφορα εξωχολιγουντιανά κινηματογραφικά πρότυπα. Ένας αθάνατος Βασιλιάς του Bollywood, λόγου χάρη, είναι όλα τα λεφτά και ο Κουμάιλ Ναντζιάνι το απολαμβάνει και με το παραπάνω.

Εναπόκειται στους πολυπληθείς fans της Marvel το πώς θα υποδεχθούν αυτά τα «καινά δαιμόνια» στο σύμπαν των ηρώων τους. Διαβάστε παρακάτω πληροφορίες για την ταινία από τα production notes.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 04.11.21

 

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ (από τις σημειώσεις της παραγωγής)

Οι Eternals του Jack Kirby κυκλοφόρησαν σε κόμικς, για πρώτη φορά, το 1976 και σήμερα η σειρά δίνει έμπνευση για την ταινία.

ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ

 «Για να πούμε αυτή την ιστορία, έπρεπε να αιχμαλωτίσουμε το επικό και το οικείο στοιχείο και να τα συνδυάσουμε μέσα από τις εικόνες» εξηγεί η Zhao. «Κάναμε γυρίσματα κυρίως σε πραγματικές τοποθεσίες. Χρησιμοποιήσαμε ευρυγώνιους φακούς για να εξερευνήσουμε τη σχέση ανάμεσα στους χαρακτήρες και τον κόσμο τους. Όταν βλέπουμε τη Sersi να περπατάει σε ένα χωριό της αρχαίας Βαβυλώνας, δεν διαφέρει από τη Fern που περπατούσε στη σύγχρονη κατασκήνωση των νομάδων στο Nomadland».

SERSI-FERN

Η ιστορία αρχίζει στην αρχαία Μεσοποταμία το 7000 π.Χ. στην αυγή του πολιτισμού και μετά μεταφέρεται στη Βαβυλώνα του 2500 π.Χ., όπου οι Eternals βοηθούν τους ανθρώπους να χτίσουν μία κοινωνία. Ξανασυναντάμε την ομάδα στην αρχαία ινδική Αυτοκρατορία Γκούπτα, το 400 π.Χ., πριν ταξιδέψουμε πίσω στην πτώση της Αυτοκρατορίας των Αζτέκων, το 1521  μ.Χ.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

To Domo είναι το αρχαίο διαστημόπλοιο των Eternals. H Eve Stewart κλήθηκε να κατασκευάσει ένα σκάφος που δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια χωρίς την τεχνολογία των διαστημόπλοιων, όπως την ξέρουμε από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ζhao και η Stewart ανέτρεξαν στα κόμικς του Kirby, σε θρησκευτικούς συμβολισμούς, σε αρχαία σύμβολα και εξωγήινες επιρροές. Ανακάλυψαν ότι τα τρίγωνα και οι κύκλοι έχουν συμβολική αξία και κυριαρχούν στην αρχιτεκτονική πολλών θρησκειών. Έτσι, το διαστημόπλοιο είναι τριγωνικό και η γέφυρα, η πιο σημαντική περιοχή μέσα στο σκάφος, είναι κυκλική. Οι Eternals είναι διάσπαρτοι στον πλανήτη, από το Λονδίνο και τη Βομβάη, μέχρι τη Νότια Ντακότα, το Σικάγο, την Αλάσκα, την Αυστραλία και το Δάσος του Αμαζονίου.

ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ

Η σκηνοθέτιδα Chloé Zhao λέει για την τεχνική που ακολουθεί: «Οι κινήσεις της κάμερας, οι ευρυγώνιοι φακοί επιτρέπουν στο κοινό να εξερευνήσει τον κόσμο εντός του κάδρου και να ανακαλύψει πράγματα μόνο του. Η οπτική εμπειρία της ταινίας πρέπει να είναι καθηλωτική και να αλληλεπιδρά με τους θεατές για να πιστέψουν ότι αυτοί οι χαρακτήρες περπάτησαν στη Γη πριν από 7.000 χρόνια. Αυτό δεν επιτυγχάνεται σε ένα στούντιο».

ΕΚΤΟΣ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Η κλίμακα των Eternals ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα για την Eve Stewart, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό παραγωγής, και την ομάδα της. Η παραγωγή είχε πέντε στούντιο στη διάθεσή της, το καθένα με διαφορετικά σετ. Συνολικά, κατασκευάστηκαν 130 σετ.

130 ΣΚΗΝΙΚΑ

Τα σύμβολα που στολίζουν την ιερή γέφυρα του διαστημόπλοιου των Eternals είναι εμπνευσμένα από τη σφηνοειδή γραφή και λειτουργούν σαν μία οπτική γλώσσα της ταινίας με αναφορά στις πρωτογραφές της ανθρωπότητας.