Titane

Παραγωγή: Γαλλία  2021 

Σε συμπαραγωγή με: Βέλγιο 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Horror

* * *

Σκηνοθεσία: Julia Ducournau

Πρωταγωνιστούν: Vincent Lindon, Agathe Rousselle, Garance Marillier, Laïs Salameh, Mara Cisse, Marin Judas, Diong-Kéba Tacu, Myriem Akheddiou, Adèle Guigue, Thibault Cathalifaud και οι Bertrand Bonello, Céline Carrère και Dominique Frot.

ΣΥΝΟΨΗ: Ενώ μια σειρά ανεξήγητων εγκλημάτων έχει αναστατώσει την κοινή γνώμη, ένας αξιωματικός της Πυροσβεστικής ξαναβρίσκει τον γιο του, που ήταν αγνοούμενος εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα όμως στο κεφάλι του έχει μια πλάκα από Τιτάνιο και στο σώμα του κρύβει ανείπωτα μυστικά. 

Titane: Μέταλλο ιδιαίτερα ανθεκτικό στη θερμότητα και τη διάβρωση με κράματα υψηλής αντοχής σε εφελκυσμό. Titane: το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της πιο αλλόκοτης γυναικείας κινηματογραφικής φιγούρας των τελευταίων ετών. Titane και ο τίτλος της ταινίας με την οποία επέστρεψε δριμύτερη η Ζουλιά Ντικουρνό μετά το κανιβαλιστικό Raw του 2016. Titane θα είναι και ο θεατής που θα τολμήσει να μην αποστρέψει ούτε στιγμή το βλέμμα από την οθόνη όπου διαπράττονται τα μύρια όσα αιματοβαμμένα και σοκαριστικά.

Αυτή λοιπόν η μεταλλαγμένη transgender βερσιόν Οιδιπόδειου συμπλέγματος, όπως ίσως θα την φανταζόταν ο Κρόνενμπεργκ του Crash, τα κατάφερε να γίνει η φετινή νικήτρια του χρυσού φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών! Αλλά και να προταθεί από τη Γαλλία για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2022!

Μπορεί να περιγραφεί το Titane; Μήπως είναι μια art δηθενιά με μπόλικο splatter; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη να καθορίσει «τι θέλει να πει το ποιητή». Κι όμως, αν αφήσουμε στην άκρη όλες τις σχεδόν cult απιθανότητες της πλοκής, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια απόλυτα στρωτή αφήγηση και μια υποβλητική σκηνοθετική γραμμή που, σε συνδυασμό με τη flashy φωτογραφία, το αποτελεσματικό μοντάζ και την ανατριχιαστική ηχητική μπάντα, μας προσφέρουν ένα αλλόκοτα γοητευτικό θέαμα που μας καλεί να ταυτιστούμε με τον πιο τρελαμένο κινηματογραφικό χαρακτήρα των τελευταίων ετών. Η επιτροπή του Φεστιβάλ Καννών υπέκυψε στη νεωτεριστική γοητεία της επονομαζόμενης και καλύτερης μαθήτριας του Κρόνενμπεργκ. Η κριτική πάλι διχάστηκε.

Μήπως τελικά η δεσποινίς Ζουλιά μας δουλεύει όλους ψιλό γαζί; Το μέλλον θα δείξει. Προς το παρόν, καταναλώστε με δική σας ευθύνη. Και προσοχή μη σας κάτσουν τα nachos! 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 28.10.21 και προσεχώς αποκλειστικά στην πλατφόρμα Cinobo