Μέγαρο Μουσικής: Cyprien Katsaris Ένας Star του πιάνου στο Μέγαρο

Ο Γαλλοκύπριος πιανίστας εμφανίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη (6 Οκτ.) στη sold out συναυλία «Τέσσερα πιάνα» μαζί με τους διακεκριμένους πιανίστες:  Γιάννη Βακαρέλη Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και Αχιλλέα Γουάστωρ και τη συμμετοχή του μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. 

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για  τους λάτρεις του πιάνου υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού  Βιατσεσλάβ Βόλιτς. 

Σε αυτή την πολυαναμενόμενη συναυλία ο Κατσαρής θα ερμηνεύσει δυο μοναδικά έργα  του Franz Liszt:

-Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Ludwig van Beethoven

-Ουγγρική Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα 

Μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, όπου ο ίδιος ο Cyprien Katsaris σε ένα ρεσιτάλ στην Αθήνα είχε ερμηνεύσει τη Φαντασία του Φραντς Λιστ πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Μπετόβεν σε εκδοχή για σόλο πιάνο, τώρα επανέρχεται  με το ίδιο έργο  για πιάνο και ορχήστρα, ως φόρο τιμής για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, σε μια  βραδιά που θα μείνει στην ιστορία. 

Ο Cyprien Katsaris με τον Μίκη Θεοδωράκη σε παλιότερη συνεργασία

Σχετικά με το έργο ο καλλιτέχνης δήλωσε τα εξής: 

Το έργο αφηγείται την ιστορία της θεάς Αθηνάς, κόρης του Δία, που τιμωρημένη από τον πατέρα της ξυπνάει μετά από αιώνια λήθη στον 19ο αιώνα για να βρει μία Ελλάδα κάτω από τον οθωμανικό ζυγό και βρίσκεται έκπληκτη μπροστά στα ερείπια των Αθηνών. Η Αθηνά παροτρύνει τους σκλαβωμένους Έλληνες να εξεγερθούν. 

Ο Μπετόβεν όπως και ο συγγραφέας Άουγκουστ φον Κότσεμπου σύγχρονοι της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι με τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία και αυτό αποτυπώνεται μεγαλειωδώς στο έργο «Ερείπια των Αθηνών».  

Μέσα σε αυτό το έργο του Μπετόβεν υπάρχει και το πολύ γνωστό «Τούρκικο Εμβατήριο», δηλαδή το εμβατήριο των Γενίτσαρων, της επίλεκτης στρατιωτικής μονάδας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που συγκροτείτο κυρίως από αιχμαλώτους πολέμου, μισθοφόρους και παιδιά χριστιανικών οικογενειών που εξαναγκάζονταν να υπηρετήσουν στον στρατό. Το έργο έχει πολλά Ανατολίτικα στοιχεία, κάτι εντελώς σπάνιο που  δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι το έχει γράψει ο Μπετόβεν. 

Η δεύτερη σύνθεση του Φραντς Λιστ, που θα ερμηνεύσει ο Cyprien Katsaris   τη βραδιά της 15ης Οκτωβρίου, είναι η Ουγγρική Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα, ένα  από τα πολυαγαπημένα του έργα, από τα πρώτα όπως μας είπε που ερμήνευσε  μικρός σε ρεσιτάλ και ένα  από αυτά που τον ώθησαν στον κόσμο της μουσικής και του πιάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Cyprien Katsaris συμμετείχε ως σολίστ σε μια μοναδική συναυλία και μια σπάνια ηχογράφηση της Ουγγρικής Φαντασίας για τη δισκογραφική εταιρεία ΕΜΙ υπό την διεύθυνση του θρύλου του πόντιουμ Ευγένιου Όρμαντι, με την Philadelphia Orchestra. 

Ο καλλιτέχνης δηλώνει ιδιαίτερα ενθουσιασμένος γι αυτή τη νέα του συνεργασία  με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, λίγα χρόνια μετά τη συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί με την ΚΟΑ και  το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Μίκη να παρακολουθεί τη συναυλία.

Η συνεργασία του Cyprien Katsaris με τον θρυλικό έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ξεκινάει το 1978 με μια συναυλία στο Παρίσι για τους πρόσφυγες της  Κύπρου και στη  συνέχεια το 1980 για την ηχογράφηση ενός cd με την ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης του Λουξεμβούργου. Το 2017 ο Κατσαρής ηχογράφησε  και εξέδωσε με την Piano 21 την  διάρκειας 53 λεπτών σύνθεσή του για πιάνο  “Grand Fantasy on Zorba” βασισμένη πάνω στο έργο του Θεοδωράκη  το οποίο του εμπιστεύτηκε ο ίδιος ο Μίκης πολλά χρόνια πριν. 

Με 80 ηχογραφήσεις, διεθνή βραβεία, συμπράξεις  με όλες τις κορυφαίες ορχήστρες του κόσμου και με τους πιο διάσημους μαέστρους αναφέρουμε τους σημαντικότερους μέχρι στιγμής σταθμούς της καλλιτεχνικής πορείας του: 

Ο καλλιτέχνης έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στη μεγάλη αίθουσα του Carnegie Hall με σημαντικότερο σταθμό το ρεσιτάλ του για την επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατο του Frédéric Chopin το 1999. Το κοντσέρτο ηχογραφήθηκε (audio και video) και εκδόθηκε από την προσωπική του δισκογραφική Piano 21  την οποία ίδρυσε το 2001.

Το έγκριτο γαλλικό μουσικό περιοδικό Diapason τον εντάσσει στους  καλύτερους πιανίστες του εικοστού αιώνα.

Ένας πραγματικός star του πιάνου ο Cyprien Katsaris, εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 2008 στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, μετά από ειδική πρόσκληση του Προέδρου, στο “National Center for the Performing Arts” του Πεκίνου με την Beijing Symphony Orchestra και με άλλους 9 διεθνείς, επίλεκτους- πιανίστες από όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένου του κινέζου «σταρ» Lang Lang, σε ένα κοντσέρτο για 10 πιάνα που γράφτηκε ειδικά γι αυτή την ιστορική συναυλία. 

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Cyprien Katsaris έλαβε τιμητική πρόσκληση μετά από επιθυμία του Προέδρου της Κίνας και ιεμφανίστηκε ως  ο μοναδικός   καλεσμένος   πιανίστας στην φαντασμαγορική επίσημη τελετή λήξης του China International Film Festival όπου μεταξύ άλλων ήταν καλεσμένοι διεθνούς φήμης αστέρες του κινηματογράφου όπως η Juliette Binoche, Johnny Deep, Isabelle Huppert κ.α 

Tους αμέσως επόμενους μήνες θα πραγματοποιήσει την 15η περιοδεία του στην Κίνα και την 34η περιοδεία του στην Ιαπωνία! 

Tο δισκογραφικό έργο του Cyprien Katsaris κυκλοφορεί στην Ελλάδα από την εταιρεία Opera cd (Ακαδημίας 57, Αθήνα) και θα διατίθενται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη μέρα της συναυλίας. 

Ο Cyprien Katsaris όπως έχει φωτογραφηθεί από τον διάσημο σχεδιαστή Karl Lagerfeld φορώντας δημιουργία του.

ΙΝΦΟ 

Ελληνική Επανάσταση – Έτος Σαιν-Σανς «Aσκήσεις φαντασίας» 

Συπριέν Κατσαρής | πιάνο 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Βιατσεσλάβ Βόλιτς | μουσική διεύθυνση  

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου | 20:30

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης 

Συμπαραγωγή Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

To πρόγραμμα της βραδιάς συνοπτικά

Δημήτρης Σκύλλας (γενν. 1987)

Ο χορός του Ζαλόγγου (παραγγελία ΚΟΑ για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης)

Franz Liszt (1811 – 1886)

Φαντασία πάνω σε μοτίβα από τα «Ερείπια των Αθηνών» του Ludwig van Beethoven

Ουγγρική Φαντασία για πιάνο και ορχήστρα

Camille Saint-Saëns (1835 – 1921)

Συμφωνία αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 78, «του εκκλησιαστικού οργάνου»

 

Διάρκεια: 77 λεπτά περίπου (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές εισιτηρίων

9 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 14 € ● 22 € ● 28 € ● 36 € ● 42 € ● 50 €

Eισιτήρια

210 72 82 333, megaron.gr

και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://www.megaron.gr/metra-prolipsis-kata-tou-covid-19-sto-megaro-mousikis-athinon/

 

Πληροφορίες

210 72 82 333

http://www.megaron.gr

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/ 

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall