Το Καινούργιο Παιδί

Το καινούργιο παιδί είναι η ιστορίας μιας γυναίκας που γεννήθηκε το 1950. Της Δάφνης. Η Δάφνη δεν έχει κάτι ξεχωριστό, κάτι που να την διαφοροποιεί από το μεγάλο πλήθος. 

Η Δάφνη είναι μια γυναίκα της γενιάς μας. Είναι μια από μας. Και από μια μεριά, η Δάφνη είμαστε εμείς. Εμείς που νοιώσαμε τον εαυτό μας στην μεταπολίτευση. Που επαναστατήσαμε (έστω και στη φαντασία μας) ενάντια στο κατεστημένο, στην οικογένεια μας, στον παραδοσιακό τρόπο ζωής και αργότερα στήσαμε τα δικά μας σπίτια με μοντέρνο τρόπο και με πολύ παλιά υλικά. Εμείς που ονειρευτήκαμε την εξέγερση στα ταβερνάκια των Εξαρχείων και στηρίξαμε την κατανάλωση στα ρεστοράν με σεφ και γαλλικά κρασιά. Από τον Μάο Τσε Τουνγκ μέχρι τον Τζόρτζιο Αρμάνι η Δάφνη ακολουθεί τη γενιά της στην άνοδο, την ευμάρεια και την άνεση του ‘90 και του 2000 και στη συνέχεια γκρεμίζεται μαζί της στην οικονομική κρίση του 2010. Αλλά συνεχίζει. Το καινούργιο παιδί είναι η δύναμη της να ξεπερνά ό,τι έγινε και να τραβάει τον δρόμο της προς τα μπρος. Εκεί που την καλεί η ζωή και οι πιο βαθιές πρωταρχικές της δυνάμεις. Γιατί μέσα απ’  όλες αυτές τις απώλειες αναδύθηκε μια καινούργια Δάφνη. Χρειάστηκε να χάσει μια ζωή αλλά τώρα πια ξέρει ακριβώς πως να αγαπάει. 

Η παράσταση είναι ένας μονόλογος της Δάφνης (Κάτια Δανδουλάκη) που αφηγείται περιστατικό που όλοι με τον ένα η τον άλλο τρόπο έχουμε ζήσει.  Ο συντηρητικός μπαμπάς, η μαμά που διαβάζει ακόμα και τη σκέψη της κόρης της, οι έρωτες, οι γάμοι, οι προδοσίες, οι γέννες, τα παιδιά που δεν μπορεί κανείς να καταλάβει, ο χρόνος που κυλάει αδυσώπητα, τα μπότοξ και οι απώλειες. 

Η ζωή όπως ξετυλίγεται -άλλοτε σαν δράμα, άλλοτε σαν κομεντί κι άλλοτε σαν φάρσα ενταγμένη μέσα σε ένα τόσο κινηματογραφικό σκηνικό του Γιώργου Γαβαλά, που είναι σίγουρο ότι ο θεατής φεύγοντας θα έχει την αίσθηση ότι είδε μια  κινηματογραφική υπερπαραγωγή. Ένα έργο με μουσική του Αντώνη Παπακωσταντίνου, σχεδιασμό φωτισμών του Αλέκου Αθανασίου, κοστούμια της Έβελιν Σιούπη και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα.   

Είδαμε την παράσταση και έχουμε να πούμε τα εξής (μέχρι να την απολαύσουμε ξανά)!

Η επιστροφή της Κάτιας Δανδουλάκη στη σκηνή του ομώνυμου θεάτρου γίνεται με ένα υπέροχο μονόλογο που γράφτηκε «πάνω της» από το σπουδαίο δίδυμο Παπαθανασίου-Ρέππα.

Η μεγάλη ερμηνεύτρια ίσως βρίσκεται εδώ στην καλύτερη θεατρική στιγμή της, ερμηνεύοντας μόνη πάνω στη σκηνή το ρόλο μιας αστής Αθηναίας που γεννήθηκε το 1950 και βίωσε όλες τις θυελλώδεις αλλαγές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Μέσα από την αφήγησή της, ζωντανεύει σχεδόν κινηματογραφικά ένας ολόκληρος κόσμος, μια Ελλάδα που βγαίνει από τα αποκαϊδια της χούντας και ανακαλύπτει έναν άλλο κόσμο, ανάπτυξης, διαφθοράς και απανωτών κρίσεων. Ένα έργο-συναισθηματική ιστορία της Μεταπολίτευσης, από τη δεκαετία του 70 μέχρι πρόσφατα, με οδηγό μια γυναίκα η ζωή της οποίας είναι μια κυκλική πορεία επιστροφής στην αφετηρία με οδηγό την αγάπη, τη δύναμη και την ανοχή.

Ένα ερμηνευτικό tour de force πρωτόγνωρο ακόμη και για μια φτασμένη πρωταγωνίστρια όπως η Κάτια Δανδουλάκη. Ένα έργο που πρέπει να αφήσει (και πιστεύουμε ότι θα αφήσει) εποχή! 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Συγγραφή - Σκηνοθεσία : Θανάσης Παπαθανασίου - Μιχάλης Ρέππας 

Σκηνικά : Γιώργος Γαβαλάς 

Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου 

Μουσική Σύνθεση : Aντώνης Παπακωνσταντίνου 

Video design : Mιχάλης Κλουκίνας 

Βοηθός Σκηνοθέτη : Χάρης Φλέουρας 

Φωτογραφίες :Eλίνα Γιουνανλή 

Στο Ρόλο  της Δάφνης η Κάτια Δανδουλάκη.

ΙΝΦΟ

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΠΑΙΔΙ

των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα

με την Κάτια Δανδουλάκη. 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

Από 8 Οκτωβρίου 2021

και κάθε εβδομάδα, από Τετάρτη έως Κυριακή 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ          ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ                              19:30             15,00 ευρώ Λαϊκή απογευματινή

ΠΕΜΠΤΗ                               21:00             20,00 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ                         21:00             20,00 ευρώ                        

ΣΑΒΒΑΤΟ                              21:00             20,00 ευρώ                                    

ΚΥΡΙΑΚΗ                               19:30             20,00 ευρώ

Άνεργοι,  πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, παιδικά και φοιτητικά :  15,00 Ευρώ για όλες τις μέρες. 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: viva.gr

FACEBOOK: Θα την βρείτε εδώ