Μαντώ - Η ηρωίδα της Μυκόνου: Στο Θέατρο Χυτήριο 4 & 5 Οκτωβρίου

Η εταιρεία παραγωγής θεαμάτων Music & Drama Productions του Μαυρίκιου Μαυρικίου παρουσιάζει στην υπέροχο κήπο του θεάτρου Χυτήριο την Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. το θεατρικό έργο "Μαντώ - Η ηρωίδα της Μυκόνου" του δρ. Γεώργιου Κοζυράκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα. 

Τι σημαίνει ανυστερόβουλη προσφορά και αλτρουισμός; Τι σημαίνει θέληση, πίστη στα ιδανικά; Μπορεί να χτιστεί ένας όμορφος κόσμος από μια μόνο γυναίκα; Τι προσφέρει στο συνάνθρωπο, στην κοινωνία, στην παγκόσμια ιστορία ένας άνθρωπος, και δη γυναίκα; Πως μπορεί μια γυναίκα να κατατροπώσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία με στόχο της τη δημιουργία μιας τέλειας χώρας και να αλλάξει τον ρου την παγκόσμιας ιστορίας;

Πως μετριέται το μέγεθος αλλά και με τι αντίβαρο ζυγίζεται το βάρος της αγάπης;

Η Μαντώ Μαυρογένη, μια νεαρή κοπέλα από ένα ελληνικό νησί, σε μια εποχή ιδιαίτερα σκληρή, μια επαναστάτρια (ή μια Αγία) κατάφερε να περάσει την πιο μεγάλη καμήλα από την τρύπα της μικρότερης βελόνας. 

Η Μαντώ αγνόησε την κοινωνική της θέση και τα αμύθητα πλούτη της, αλλά ίσως πολύ περισσότερο αγνόησε τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της εποχής της, τα οποία δυστυχώς ακόμη και σήμερα μαστίζουν τις γυναίκες. Η Μαντώ ακόμη και σήμερα, 200 χρόνια μετά, αποτελεί πρότυπο.

Η Μαντώ κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα έγινε στρατιώτης, στρατηγός, ναύτης, καπετάνιος. Μετά το πέρας δε αυτού, έγινε Αντιστράτηγος και εν συνεχεία, από τους εχθρούς της, της δόθηκε «ο βαθμός της χηρείας».

Η Αντιστράτηγος Μαντώ είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική γυναίκα ακόμη και σήμερα που φέρει αυτό τον τόσο υψηλό στρατιωτικό βαθμό. Ο βαθμός αυτός της δόθηκε εν ζωή από τον Καποδίστρια διότι διέθεσε τα πλούτη της για τον εξοπλισμό της χώρας, τη συντήρηση των στρατευμάτων της και των οικογενειών τους. Διότι διοργάνωνε καθημερινά συσσίτια για δυο χιλιάδες ανθρώπους. Διότι χρησιμοποίησε την κοινωνική της θέση προκειμένου η χώρα να αναγνωριστεί στο εξωτερικό αλλά και για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα ορφανά ελληνόπουλα που είχαν οδηγηθεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Η Μαντώ, με εργαλείο τη μόρφωσή της, με χαρτί το σώμα της και με πένα την ψυχή της δίδαξε τις γυναίκες όλης της Ευρώπης. Δίδαξε την οικουμένη ολάκερη πως η ελευθερία είναι το μέγιστο ιδανικό.

Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση της χώρας ποια ήταν η ανταμοιβή της Μαντούς για την προσφορά της στην Ελλάδα, στη θρησκεία, στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό;

Ποιος γνωρίζει σήμερα για τη Μαντώ;

Ίσως τα περισσότερα από τον καθένα μας να τα γνωρίζουν μόνο τα ξύλινα σάπια ράφια παλαιών βιβλιοθηκών που πάνω τους σηκώνουν τους τόμους των ιστορικών πηγών και ποιητικών συλλογών που γράφτηκαν για τη Μαντώ από φιλέλληνες (από πολεμικούς ανταποκριτές της εποχής) και δημοσιεύτηκαν στο εξωτερικό.

Το θεατρικό σανίδι το ξέρει αυτό πολύ καλά, γι αυτό και μας δηλώνει την παρουσία του και τη θέλησή του να τοποθετήσουμε πάνω σε αυτό την αγάπη μας για τη Μαντώ και την ιστορία της, καθαρή από φήμες, διαδόσεις, συκοφαντίες ή προσωπικές πεποιθήσεις, ώστε όλος ο κόσμος να μάθει για την βασίλισσα Μαντώ.

*Η επετειακή αυτή παράσταση για τα 200 χρόνια ελευθερίας του ελληνικού κράτους έκανε πρεμιέρα στην Μύκονο στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και συνεχίζει το ταξίδι της.  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 

Ερμηνεύουν:

Μαντώ, η Ελευθερία Τώρα.

Ευτυχία Αργυροπούλου - Κλεάνθης Βαρσαμούλης

Αρετή Τσιαμπόκαλου - Μέλπω Σφακιανάκη

Αφήγηση: Χοβίκ Καραμπετιάν.

Πιάνο - Ακορντεόν - Τραγούδι: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Κείμενο: Γεώργιος Κοζυράκης

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Μετάφραση γαλλικών πηγών: Νεκτάριος Παλαιολόγος

Μουσική - Στίχοι: Μαυρίκιος Μαυρικίου

Β.σκηνοθέτη: Θανάσης Σταυρόπουλος

Ενδυματολογία: Παραδοσιακές φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου

Φωτισμοί: Βασίλης Πλατάκης

Ηχοληψία: Τμ.Ηχοληψίας ΙΕΚ ΑΛΦΑ

Κινησιολογία: Nick Mathiews

Κατασκευή σκηνικού: Ergon - Ιωάννου & Β. Σακκής

Φωτογραφίες: Ιωάννης Ντόνεφ

Γραφιστική επιμέλεια: Star Artwork

Οργάνωση παραγωγής: Πολυδεύκης Πολυδεύκη - Νικολέτα Πικέα

Hair stylist - Makeup artist: Νικολέτα Πικέα

Επικοινωνία - Προβολή: Νταίζη Λεμπέση, τηλέφωνο επικοινωνίας 6908502631, email [email protected]

Το τραγούδι της Μαντώς συνέθεσε και ερμηνεύει επί σκηνής ο Μαυρίκιος Μαυρικίου.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Music & Drama Productions / Μαυρίκιος Μαυρικίου

Υπό την αιγίδα:

Δήμου Μυκόνου & Ιεράς Μητρόπολης Σύρου - Τήνου - Μυκόνου

Οι συντελεστές ευχαριστούν πολύ για την πολύτιμη βοήθειά τους :

- κ. Κωνσταντίνος Κουκάς / Δήμαρχος Μυκόνου

- κ. Ελένη Κοντιζά / Εντεταλμένη Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς Δήμου Μυκόνου

- Πάτερ Πέτρος Μαραγκός / Αρχιερατικός Επίτροπος Δήμου Μυκόνου

 

ΙΝΦΟ

ΜΑΝΤΩ Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

4 & 5 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:30

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €10

Ταμείο θεάτρου Χυτήριο - Ιερά Οδός 44 - τηλ. 2103412313

Εισιτήρια στην είσοδο την ημέρα της παράστασης: €12