27ο ΔΦΚ - Νύχτες Πρεμιέρας: Τα βραβεία στο τμήμα Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Μετά από 9 ημέρες προβολών, οι Ελληνικές Μικρές Ιστορίες ολοκλήρωσαν το Διαγωνιστικό τους τμήμα και απένειμαν τα βραβεία τους στην Τελετή Λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Η Χρυσή Αθηνά απονεμήθηκε στο «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου. 

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους: Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (Πρόεδρο), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host. 

Για την φετινή 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, διεκδίκησαν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ (2000 ευρώ για τη ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ και από 1000 ευρώ για την ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ και τα βραβεία ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ). 

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας | Golden Athena Award:

HORSEPOWER του Σπύρου Σκάνδαλου | HORSEPOWER by Spyros Skandalos 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μία ταινία που αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής | Silver Athina Special Jury Prize:

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ του Άρη Καπλανίδη | FROM THE BALCONY by Aris Kaplanidis 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Σε μία ταινία που συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία». Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Σκηνοθεσία | Best Director ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ για την ταινία BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ | Manolis Mavris for the movie BRUTALIA, DAYS OF LABOUR 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται - για την ενορχήστρωση και την ισχυρή οπτικοποίηση ενός δυστοπικού κόσμου που απειλεί και απειλείται. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Καλύτερο Σενάριο | Best Screenplay Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ | Ilias Roumeliotis for the movie FROM THE BALCONY 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Στη σπαρταριστή, ανατρεπτική πρόζα της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας!». Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία | Best Female Performance Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία HORSEPOWER | Equally to Katerina Zisoudi for the movie AFTER NOON and Ioanna Kolliopoulou for the movie HORSEPOWER  

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση μιας γενιάς που βρίσκεται σε τέλμα από τη μία, και από την άλλη για την ησυχία του βλέμματος και την παιγνιώδη τρυφερότητα απέναντι σε μία σχέση που έχει τελειώσει».

 

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία | Best Male Performance Ηλίας Μουλάς για την ταινία ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ του Αλέξη Κουκιά-Παντελή | Ilias Moulas for the movie AFTER NOON by Alexios Koukias-Pantelis 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Για την εσωτερικότητα, τη δύναμη και την αφοσίωση στη στιγμή και στον συμπαίκτη».

 

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ | Documentary Special Mention Καίτη Παπαδήμα για το EVERY SUNDAY | Kaiti Papadima for the movie EVERY SUNDAY 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

 

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης | Artistic Direction Special Mention Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γκουλάκου για την ταινία BRUTALIA, ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΜΕΡΕΣ του Μανώλη Μαυρή | Daphne Kalogianni and Eva Goulakou for the movie BRUTALIA, DAYS OF LABOUR 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε μία ταινία που μεταφέρει αλληγορικά τον κόσμο ενός μελισσιού στα μέτρα της ανθρώπινης κοινωνίας δημιουργώντας εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανησυχητικής ομοιομορφίας».

 

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας | Photography Special Mention Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία CORTÁZAR του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ | Argyris Germanidis for the Direction of Photography to the movie CORTÁZAR by Argyris Germanidis and Katerina Strauch 

Με τα λόγια της κριτικής επιτροπής: «Η Ειδική Μνεία Φωτογραφίας απονέμεται, για την απεικόνιση ενός κόσμου κατακερματισμένου, εγκλωβισμένου και μόνου, που διατηρεί την επιθυμία του για απόδραση και ένωση».

 

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή και Αργυρή Αθηνά σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS. 

Για τις επαναληπτικές προβολές του Φεστιβάλ, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, στον Κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ, πατήστε εδώ.

Για τις online προβολές του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επισκεφθείτε το online.aiff.gr 

#aiff27

Διαρκής ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, στα sites του www.aiff.gr και του www.cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter.  

Το 27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.