27ο ΔΦΚ - Νύχτες Πρεμιέρας: Επιστροφή στο Μέγαρο για την τελετή έναρξης

Με σύνθημα «φεστιβαλική επιστροφή στην κανονικότητά μας», εορταστικό και συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 η Τελετή Έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα.  

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας καλωσόρισε το κοινό λέγοντας πως «για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια συγκεντρωνόμαστε και πάλι σε μια κλειστή αίθουσα, μπροστά από μια μεγάλη οθόνη, για να απολαύσουμε ξανά μαζί μια ταινία». Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του «τον ιδανικότερο να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ, τον πρώτο πολίτη της Αθήνας», τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που «ξανασυναντιόμαστε μετά από δύο χρόνια, καθώς -όπως διαπιστώσαμε- τίποτα δεν είναι δεδομένο, και να συγχαρώ προσωπικά την ομάδα και τους συνεργάτες των Νυχτών Πρεμιέρας που εδώ και 27 χρόνια μας χαρίζει αυτό το υπέροχο Φεστιβάλ και το κάνει πραγματικότητα».  

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή πολλοί προσκεκλημένοι και προσκεκλημένες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, αφού ευχαρίστησε τις Αρχές, τους υποστηρικτές και τους χορηγούς της διοργάνωσης και πριν ευχηθεί «Καλό Φεστιβάλ με ελπίδα και πίστη και καλή κινηματογραφική σεζόν με γεμάτες αίθουσες», μοιράστηκε με το κοινό της βραδιάς το σκεπτικό της φετινής διοργάνωσης:

«Στη ζωή χρειάζεται να πιστεύεις σε κάτι. Μπορεί ίσως και να αφιερωθείς σε αυτό το «κάτι», που μόνο εσύ ορίζεις και μόνο εσύ αισθάνεσαι ότι κατανοείς. Δεν χρειάζονται λέξεις για να το εξηγήσεις, αρκεί που σε συνταράζει με τον πιο θαυμαστό τρόπο.

Από μικρός πίστευα με δέος στο σινεμά. Παιδί ακόμα ήμουν όταν αισθάνθηκα για πρώτη φορά το μυστηριώδες «κάλεσμα» αυτού του φαντασματικού μέσου, του ονειρικού και απολύτως υπερβατικού, και αποφάσισα να το ακολουθήσω τυφλά, γνωρίζοντας ενστικτωδώς πως όπου και να με φτάσει, όποιος ο προορισμός, θα είμαι πάντα ασφαλής. Θα είμαι στο σωστό δρόμο.

Χρησιμοποιώ το παράδειγμά μου με την ευτυχή γνώση ότι σε αυτή την ιδιωτική εκδήλωση λατρείας δεν υπήρξα, εν τέλει, ποτέ μόνος. Μέσα στα χρόνια το σινεμά με συνέδεσε με αμέτρητους άλλους «πιστούς», πολύτιμους συνταξιδιώτες που, όπως οι ήρωες στις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» του Σπίλμπεργκ (μια βαθιά θρησκευτική ταινία, άλλωστε), δέχτηκαν το ίδιο παράξενο «κάλεσμα» και αποφάσισαν να το εξερευνήσουν, να δουν από πού προέρχεται και πού υπόσχεται να τους πάει.

Στο σημείο αυτό, να σας πω δυο λόγια για τη «θρησκεία» μας. Οι σκηνοθέτες είναι οι δικοί μας άγιοι, οι ταινίες τα ιερά μας κείμενα και οι αίθουσες οι δικοί μας χώροι λατρείας. Φέτος ειδικά, που η επιστροφή στις αίθουσες (και η επαναφορά της απαράμιλλης εμπειρίας του σινεμά σε αυτές) αποτελεί μέγιστο ζητούμενο, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί πιο εγκάρδια από ποτέ να γιορτάσουμε (σ)τους ναούς των μεγάλων κινηματογραφικών Μυστηρίων. Όσοι πιστοί και πιστές, προσέλθετε».

 

To 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησε με την πανελλήνια πρώτη προβολή της τιμημένης στο φετινό Φεστιβάλ Καννών ταινίας ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ («A HERO») του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ Ασγκάρ Φαρχαντί («Ένας Χωρισμός», «Ο Εμποράκος») η οποία ήταν μια ευγενική παραχώρηση της εταιρείας διανομής SPENTZOS Films.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της πλέον πολυαναμενόμενης ταινίας της φετινής σεζόν, DUNE, του Ντενί Βιλνέβ. Η προβολή θα είναι μια ευγενική παραχώρηση από την εταιρεία διανομής TANWEER.

Για τις παραπάνω ταινίες θα μιλήσουμε κατά την προβολή τους στις αίθουσες προσεχώς.

 

Για τo ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Φεστιβάλ διαβάστε ΕΔΩ!

Το SPOT της 27ης διοργάνωσης, δημιουργίας της εταιρίας TROUT, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ!

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να βρείτε εδώ: www.aiff.gr.

Για την ηλεκτρονική αγορά των εισιτηρίων σας πατήστε εδώ .

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Διαρκής ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, στα sites του www.aiff.gr και του www.cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social media: Facebook AIFF, Instagram, Twitter. 

Το 27o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.