44ο Φεστιβάλ Δράμας: Τελετή λήξης και βραβεία

H ταινία Brutalia, εργάσιμες μέρες (Brutalia, days of labour) του Μανώλη Μαυρή, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στην τελετή λήξης του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου στο αμφιθέατρο «Αντώνης Παπαδόπουλος» του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Η ταινία: Κορίτσια ντυμένα πανομοιότυπα με στρατιωτικά ρούχα εργάζονται κοπιωδώς. Μια μητριαρχική οικογένεια. Μια ολιγαρχική κοινωνία. Τι θα γινόταν αν αντικαθιστούσαμε τις μέλισσες με ανθρώπους; Ο Μανώλης Μαυρής δίνει την απάντηση με μια σκληρή ταινία όπου οι γυναίκες-μέλισσες κυριαρχούν, οι άντρες είναι κηφήνες, οι εργάτριες δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν και η Βασίλισσα, εγκλωβισμένη στον ρόλο της, γεννά ακατάπαυστα μωρά. Όπως αποκάλυψε νωρίτερα στο κοινό του Φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης  εμπνεύστηκε μια από τις πιο βίαιες σκηνές της ταινίας, τη σκηνή του λιθοβολισμού, από το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου… Ο Μανώλης Μαυρής αφιέρωσε το βραβείο στην γυναίκα του, την ηθοποιό Κατερίνα Ζησούδη (πρωταγωνίστρια σε δύο ταινίες που επίσης διαγωνίζονταν στο φετινό φεστιβάλ) και το 4 μηνών μωρό τους που ήταν εκεί.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΗΣ

Η ταινία απέσπασε ακόμα τέσσερις διακρίσεις (Onassis Film Development Grant, Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών, αλλά και το βραβείο της Fipresci). 

Ο σκηνοθέτης Νίκος Τσεμπερόπουλος τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του Soul Food με θέμα την ιδιαίτερη σχέση ενός έφηβου  με μια μεγαλύτερη γυναίκα που υφίσταται bullying, ενώ με συνολικά οκτώ διακρίσεις, ανάμεσά τους το  Βραβείο Κοινού, το Βραβείο Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Onassis Film Development Grant, έφυγε το ευρηματικό animation Από το μπαλκόνι του Άρη Καπλανίδη. Η ταινία διαδραματίζεται στη Ν.Φιλαδέλφεια με ηρωϊδα μια γυναίκα που βλέπει όλη τη γειτονιά -και την προστατεύει- αλλά δεν «βλέπει» και δεν μπορεί τελικά να προστατέψει το γιο της….

ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ακόμα πως το βραβείο ανδρικής ερμηνείας μοιράστηκαν ο Βασίλης Κουτσογιάννης από το Βανκούβερ της Άρτεμης Αναστασιάδου και ο Απόλλωνας Σαρρής από το Soul Food, ενώ την διάκριση γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Μαίρη Μηνά για την ταινία Α Summer Place της Αλεξάνδρας Mατθαίου. Τιμητική διάκριση ερμηνείας έλαβε  επίσης ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας του Γιώργου Τελτζίδη Souls all unaccompanied Jouvany Guirguis, τον οποίο ο σκηνοθέτης ανακάλυψε σε μια δομή. Ο Γ.Τελτζίδης αφιέρωσε το βραβείο σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία Son Of Sodom (Ο Γιός των Σοδόμων) του Theo Montoya (Τεό Μοντόγια) από την Κολομβία.

Την τελετή λήξης άνοιξε ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τις κριτικές επιτροπές, τους σκηνοθέτες αλλά και τη νεολαία της Δράμας που αγκάλιασε το Φεστιβάλ.

Κατόπιν ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος  συνεχάρη τους συντελεστές του Φεστιβάλ για την φετινή άρτια οργάνωση και ευχαρίστησε θερμά  το ΥΠΠΟΑ και την Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη η οποία ήταν παρούσα στην τελετή λήξης και απηύθυνε επίσης χαιρετισμό. Το Φεστιβάλ χαιρέτησαν επίσης στην τελετή ο πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Οδυσσέας Ζώρας, ο Πάνος Κουάνης, πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ και ο πρόεδρος του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας.

ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΣΑΡΡΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

Κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση ανακοίνωσε την έμπρακτη στήριξη του θεσμού, με τη θέσπιση τριών νέων χρηματικών βραβείων: «Μέσα από το Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας, ανακαλύψαμε νέες φωνές που αξίζει να ακουστούν», υπογράμμισε. «Γι' αυτό αποφασίσαμε, οι Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό να λάβουν το Onassis Film Development Grant. Φέτος ο Μανώλης Μαυρής και ο Άρης Καπλανίδης θα λάβουν 10.000 ευρώ ο καθένας, για να αναπτύξουν το σενάριο μεγάλου μήκους τους. Επίσης, φέτος για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Φεστιβάλ δημιουργούμε ένα βραβείο συμπερίληψης και αποδοχής: το Queer Drama Award του Onassis Culture. Το βραβείο απονέμεται σε μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Γιώργος Δεμερτζής, δήλωσε «περήφανος που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία την 44η διοργάνωση», και αφού ευχαρίστησε όλους τους υποστηρικτές, εργαζόμενους και εθελοντές του DISFF, είπε πως είναι πεπεισμένος πως υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του Φεστιβάλ Δράμας. «Συγχαίρω όλους τους διαγωνιζόμενους που κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα από τα όνειρά τους. Είστε όλοι νικητές αφού καταφέρατε να φτάσετε εδώ…».

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η κριτική επιτροπή του 44ου Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας βαρέθηκε τους προέδρους και είπε να δοκιμάσει ένα ανεξάρτητο σχήμα λήψης ομόφωνων τελικά αποφάσεων … και διαπίστωσε πως είναι ΣΟΥΠΕΡ / ΝΤΟΥΠΕΡ.

Βλέποντας όλες τις ταινίες στην αίθουσα προσεκτικά, και με αγάπη, ένιωσε μιά αισιοδοξία για το νέο ελληνικό σινεμά, που μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας παρήγαγε τόσο ενδιαφέρον και όμορφο έργο. Έργο γεμάτο ιδέες, προβληματισμούς και απόψεις, κοινωνικές, αισθητικές, πολιτικές. Ακόμη κι αν κάποιες φορές δεν ολοκληρώνονταν, υπήρχε η προδιαγραφή πως αυτό θα συμβεί σ’ ένα επόμενο έργο τους.

Η ελεύθερη γραφή τους και, η έρευνά τους προς διαφορετικές κατευθύνσεις, είναι ένα αισιόδοξο σημάδι σε μια εποχή που δείχνει να επιστρέφει σε πιο συντηρητικές μορφές έκφρασης.

Η κριτική επιτροπή θέλει να ευχαριστήσει ουσιαστικά τους νέους κινηματογραφιστές απόψε για το έργο τους. Γιατί χωρίς το έργο δεν υπάρχει ούτε τέχνη, ούτε φεστιβάλ, κι αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε, αν θέλουμε να πριμοδοτήσουμε τον πολιτισμό αυτής της χώρας. Τους ευχόμαστε να διατηρήσουν απτόητοι αυτήν την ανεξάρτητη φλόγα μέσα τους σ’ όλες τις ταινίες τους στο μέλλον. Η συμμετοχή τους στο φεστιβάλ είναι το μεγαλύτερο βραβείο !

Η κριτική επιτροπή του 44ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποτελούμενη από τους: Ελένη Ανδρουτσοπούλου, Στέλλα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Ιωσηφέλη, Μενέλαος Καραμαγγιώλη, Χριστίνα Μπίθα αποφάσισε να απονείμει τα εξής βραβεία:

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Xρυσός Διόνυσος στην ταινία Brutalia, Days of Labour σε σκηνοθεσία του Μανώλη Μαυρή

Πριν να δώσουμε το τελευταίο βραβείο της βραδιάς θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που είπα στην έναρξη του φεστιβάλ: ποιοί είμαστε εμείς για να κρίνουμε; Ήρθα ως πρωτοεμφανιζόμενος τον περασμένο αιώνα ως μέλος της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ αυτό και τώρα ξανάρθαμε ως επιζώντες της περίπλοκης -και συχνά- επώδυνης διαδικασίας (ιστορίας) που λέγεται ελληνικός κινηματογράφος. Και ως έτσι κρίναμε τις ταινίες και αποφασίσαμε αυτά τα βραβεία. Το φεστιβάλ είναι πλέον διεθνές, οι πολιτικοί έδωσαν σημαντικές υποσχέσεις στην έναρξή του και μοιάζει να παίρνουν πιο σοβαρά τις ταινίες μικρού μήκους. Να ξέρετε πως και μόνο το γεγονός ότι συμμετείχατε στο φεστιβάλ αυτό και είδατε τις ταινίες σας να προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη -έστω και με μάσκες- είναι το ουσιαστικό σας βραβείο. Κι ελπίζω να σας δυναμώσει να συνεχίσετε απτόητοι.

Δίνεται σε μια ταινία για την τόλμη της να χορογραφήσει αλληγορικά και πρωτότυπα ένα πολιτικό και υπαρξιακό θέμα μέσα από μια επινοητική και άρτια σκηνοθετική ματιά που αποτυπώνει τις φοβίες όλων μας και επαναπροσδιορίζει γνώριμα τοπία μεταμορφώνοντας τα κινηματογραφικά. Όταν η αισθητική γίνεται πολιτική γεννιέται η ελπίδα πώς μπορεί να ηττηθούν τα δεινά του καπιταλισμού. ή τα δεινά της εποχής.

Το βραβείο συνοδεύεται από τρία  έπαθλα:

Η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ

Η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «ΤΩΝΙΑΣ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ»

Βραβείο Σκηνοθεσίας «Τώνιας Μαρκετάκη» στον Νίκο Τσεμπερόπουλο για την ταινία «Soul Food»

Για την εξαιρετική καθοδήγηση των ηθοποιών του, καθώς και την ικανότητά του να μας κάνει κοινωνούς σ' ένα αξιοσημείωτο κινηματογραφικό σύμπαν, το βραβείο σκηνοθεσίας “Τώνια Μαρκετάκη” απονέμεται στον Νίκο Τσεμπερόπουλο για την ταινία “Soul Food”.

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ προσφορά του Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπηρεσίες  Post Production αξίας 2500 ευρώ από τη Stefilm.

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Ειδικό βραβείο της επιτροπής στις ταινίες:

ΤΟ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ

«Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

«Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη

Η επιτροπή θέλει να επισημάνει το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. Και η διαφορετικότητα αφορά και το κινηματογραφικό έργο, το δικαίωμα στην έκφραση μέσα από διαφορετικές αισθητικές προσεγγίσεις. Γι’ αυτό επιλέξαμε δυο διαφορετικά έργα για το Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής, το πρώτο στην ταινία «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου για την τολμηρή αισθητική του ματιά, που την εκφράζει με μια γραφή συνυφασμένη απόλυτα με το θέμα του, και το δεύτερο στην ταινία «Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη, γι’ αυτήν την τόσο βαθειά ελλειπτική έκφραση του πόνου που φέρνει ο χωρισμός.

EVERY SUNDAY

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Βραβείο ντοκιμαντέρ στην ταινία «Every Sunday» σε σκηνοθεσία της Καίτης Παπαδήμα

Το βραβείο ντοκιμαντέρ δίνεται σε μια ταινία με στόχο να αναγνωριστεί η βαρύτητα του θέματός της και η ανάγκη των ηρωίδων της να γίνουν ορατές και να διεκδικήσουν ισότιμη μεταχείριση σε μια κοινωνία που νομιμοποιεί την εκμετάλλευση μέσα από μια -δυστυχώς- επικαιροποιημένη μορφή δουλεμπορίου. Αυτό το βραβείο ελπίζουμε να βοηθήσει τις ηρωίδες αυτής της ταινίας να νιώσουν ασφαλείς σε ένα τόπο που κινδυνεύει από την επέλαση του χρήματος

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 € προσφορά του ΕΚΚ και από χρηματικό έπαθλο 1000€ προσφορά της ΕΡΤ.

H βραβευθείσα για την ερμηνεία της Μαίρη Μηνά στο «A Summer Place»

DRAMA QUEER AWARD

Βραβείο Drama Queer στην ταινία «A Summer Place» της Αλεξάνδρας Ματθαίου

Στην ταινία που μας θύμισε ότι ανεξάρτητα από τα όρια που τίθενται, η ουσία βρίσκεται στη συντροφικότητα και την αποδοχή του διαφορετικού, γιατί κάθε σχέση μπορεί να βρει τον τόπο της.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2000 € προσφορά του ONASSIS CULTURE.

ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΧΑΣΩ ΤΙΠΟΤΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Βραβείο Σεναρίου στην Βαγγελιώ Σουμέλη   για την ταινία «Δεν θέλω να ξεχάσω τίποτα»

Για την αριστοτεχνική χρήση της πολύ μικρής φόρμας, την ευφυή  αξιοποίηση  των οπτικοακουστικών μέσων έκφρασης που της επέτρεψε να πει τα περισσότερα χρησιμοποιώντας ελάχιστα και, τελικά,  την ικανότητα της σεναριογράφου να αποδώσει  το έντονο συναισθηματικό φορτίο του πένθους με αφηγηματικά μέσα συγκινητικά λιτά.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 € προσφορά του ΕΚΚ.

MOTORWAY 65

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Τιμητική διάκριση στην ταινία  «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου

Για την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτές οι γέφυρες από το κέντρο προς την άκρη της πόλης, ενσωματώνοντας διαλεκτικά διαφορετικές κουλτούρες.

SOULS ALL UNACCOMPANIED

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τιμητική διάκριση στον Jouvany Guirguis για την ερμηνεία του στην ταινία «Souls all unaccompanied» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Τελτζίδη

Η ερμηνεία του ηθοποιού κάποιες φορές ταυτίζεται με τη ζωή. Δεν παίζω, είμαι! Μια τέτοια ερμηνεία φέρνει στο φως  όλα αυτά που συμβαίνουν κάτω από τα μάτια μας στους  ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες κι εμείς - οι ανθρωπιστές Ευρωπαίοι- γινόμαστε απλοί συνένοχοι θεατές. Για να πάψει να συμβαίνει. Για να μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε. Η κριτική επιτροπή λοιπόν απονέμει Τιμητική διάκριση στον Jouvany Guirguis για την εξαιρετική ανθρώπινη ερμηνεία του στο Souls all unaccompanied του Γιώργου Τελτζίδη.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τιμητική διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στην Μαίρη Μηνά για την ταινία «A Summer Place» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Ματθαίου

Για την εκφραστική της δυναμική και την ικανότητά της να αποδώσει πειστικά με τη μεγαλύτερη υποκριτική λιτότητα τη  συναισθηματική διαδρομή της ηρωίδας από τη συνθήκη της κατάθλιψης στην ελπίδα και τον έρωτα.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας εξ ημισείας στον Βασίλη Κουτσογιάννη για την ταινία «Το Βανκούβερ» της Άρτεμης Αναστασιάδη και στον Απόλλωνα Σαρρή για την ταινία «Soul Food» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Η τιμητική διάκριση ανδρικού ρόλου δίνεται εξ ημισείας σε δύο νέους που -αν και δεν είναι επαγγελματίες ηθοποιοί- πήραν το ρίσκο να εκτεθούν και να εκφραστούν κινηματογραφικά με τρόπο που αποδίδει απόλυτα πειστικά τους χαρακτήρες της ταινίας καθαρά, επινοητικά, καίρια και αναζωογονητικά για το ίδιο το μέσο του κινηματογράφου.

HORSEPOWER

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Τιμητική διάκριση Φωτογραφίας στον Θωμά Τσιφτελή για την ταινία «Ηorsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

Για τις ρευστές κινήσεις της κάμερας που καθοδηγούν τον θεατή, απρόσκοπτα, από τη σκοτεινή σφαίρα της φαντασίας στο φως της πραγματικότητας.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΟΝΤΑΖ

Τιμητική διάκριση Μοντάζ  στον Χρήστο Γιαννακόπουλο για το μοντάζ της ταινίας «Motorway 65» της Εύης Καλογηροπούλου

Για τη δεξιοτεχνική σύνθεση δυνατών εικόνων μιας σκληρής πραγματικότητας και τον ιδιότυπο κινηματογραφικό ρυθμό.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ «ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ» /

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ

Τιμητική Διάκριση Κοστουμιών, «Ιουλία Σταυρίδου» στην Εύα Γουλάκου και τιμητική διάκριση Σκηνικών στη  Δάφνη Καλογιάννη για την ταινία «Brutalia, Days Labour» του Μανώλη Μαυρή

Η Ιουλία Σταυρίδου πέθανε πέρσι στις 2 Σεπτέμβρη. Ήταν εξαιρετική σκηνογράφος και ενδυματολόγος, στη δημιουργική της  πορεία της συνεργάστηκε με σπουδαίους δημιουργούς. Για περίπου είκοσι χρόνια υπήρξε συνεργάτης μου ως καθηγήτρια στο τμήμα κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του Αριστοτελείου και φίλη.

Στην Ιουλία άρεσαν οι ιστορίες. Είχε χιλιάδες ιστορίες να αφηγηθεί, οι περισσότερες από κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα. Για όσα συμβαίναν στα set, στα οποία ήταν πάντα παρούσα. Ενσταντανέ από τη μεγάλη περιπέτεια του να κάνεις σινεμά στην Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Από τη ζωή της που, για την ακρίβεια,  υπήρξε το ελληνικό σινεμά τα τελευταία σαράντα χρόνια. Γιατί η Ιουλία υπήρξε, στην ουσία της, ένας άνθρωπος που ζούσε για το σινεμά. Στα μνημειώδη χριστουγεννιάτικα τραπέζια της, η Ιουλία δεν καλούσε συγγενείς. Μάζευε και φίλευε σκηνοθέτες, σεναριογράφους, φωτογράφους, ηχολήπτες. Αυτοί ήταν οι δικοί της άνθρωποι. Η οικογένειά της. 

Η τιμητική διάκριση κουστουμιών είναι μια απόδοση τιμής και μνήμης σε αυτή τη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στο ελληνικό σινεμά και φέτος, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να δώσει μαζί και την τιμητική διάκριση σκηνικών για την εξαιρετική διαχείριση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, την ευφυή ανάπτυξη της χρωματικής παλέτας και το τεράστιο όγκο των της εργασίας που απαιτήθηκε τόσο για τα σκηνικά όσο και για τα κουστούμια.

ΑΜΥΓΔΑΛΗ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Τιμητική διάκριση πρωτότυπης Μουσικής στην Μαριλέννα Ορφανού για την

ταινία «Αμυγδαλή» της Μαρίας Χατζάκου

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ένα σάουντρακ μπορεί να είναι από μόνο του μια αποτελεσματική μορφή αφήγησης και έτσι μας κάνει να πλησιάσουμε καλύτερα τις αντι-ηρωίδες της ταινίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ

Τιμητική διάκριση Σχεδιασμού ήχου στον Άρη Καπλανίδη για την ταινία του «Από το Μπαλκόνι»

Για την ευφυή,  δραματουργική χρήση των ήχων που λειτουργούν αφηγηματικά αναδεικνύοντας την ανθρωπογεωγραφία που συνέθεσε, τον επινοητικό, πρωτότυπο  διάλογο που αναπτύσσει με το animated περιβάλλον και την απόπειρα διερεύνησης της έννοιας της εθνικής ταυτότητας που επιχειρεί μέσω του ηχητικού σχεδιασμού.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΗΧΟΥ

Τιμητική διάκριση για τον Ήχο στον Γιάννη Λούκο για την ταινία «Last visit» του Σπύρου Αλιδάκη και στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Όλα τα Πλάσματα της Νύχτας» της Μέμης Κούπα

Για τον επινοητικό τρόπο με τον οποίο ο απών γίνεται παρών μέσα από ηχητικά ίχνη, καθώς και για τη συναρπαστική νυχτερινή διαδρομή στους ήχους της Αθήνας, η τιμητική διάκριση ήχου απονέμεται εξ ημισείας στον Γιάννη Λούκο για την ταινία «Last Visit» του Σπύρου Αλιδάκη και στον Στέφανο Ευθυμίου για την ταινία «Όλα Τα Πλάσματα της Νύχτας» της Μέμης Κούπα.

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

Εύφημος μνεία στον Βασίλειο Καλαμάκη για την ταινία του «Ο Φοιτητής»

Στη ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή για την τολμηρή επιλογή της διαφορετικής κι επινοητικής κινηματογραφικής προσέγγισης σε μια καίρια και σημαντική στιγμή της πρόσφατης ιστορίας που σήμανε -και σημαίνει- πολλά και αμφίσημα για τον τόπο κινητοποιώντας πάντα τη διάθεση της εξέγερσης. 

ΕΥΦΗΜΟΣ ΜΝΕΙΑ

Εύφημος μνεία στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία «Apallou»

Για τον υπερβατικό τρόπο που χειρίζεται τις αλαφροίσκιωτες επιστροφές των χαμένων ανθρώπων που αγαπήσαμε, δημιουργώντας έναν φαντασιακό χώρο, που όμως αποτελεί μια άλλη όψη της πραγματικότητας,  η κριτική επιτροπή απονέμει Εύφημο μνεία  στον Νίκο Αυγουστίδη για την ταινία του Apallou.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

ΙΝΦΟ

Drama International Short Film Festival

DISFF 44: Drama International Short Film Festival

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ  ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

[email protected] (Γραμματεία Φεστιβάλ Δράμας)

Γραφεία Δράμας:  Αγίας Βαρβάρας 9, TK 66100, Τηλ: (+30) 25210 47575

Γραφεία Αθήνας: τηλ. 210 3300309

Το Φεστιβάλ Δράμας είναι Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας και συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Δήμο Δράμας.