Ο Γιώργος του Κέδρου

Παραγωγή: Ελλάδα  2020 

Διάρκεια: 82 λεπτά

Είδος: Ντοκιμαντέρ  

* * *

Σκηνοθεσία: Γιάννης & Γιώργος Κολόζης

ΣΥΝΟΨΗ: Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα. Ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα το 1972, όταν δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα ούτε τουρισμό το νησί. Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου, απέκτησε το προσωνύμιο “Ο Γιώργος του Κέδρου”. Ο θάνατός του το 2009, οδήγησε τον γιο του Γιάννη να συνεχίσει το έργο του, δημιουργώντας μια ιστορία στην οποίο ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής. Μια μελέτη στην έννοια της μνήμης. 

Η απέραντη ομορφιά του Αιγαίου, η αγάπη για τη φύση και ο πόθος του ταξιδευτή δημιουργούν το φόντο ενός μοναδικού ντοκιμαντέρ όπου τα όρια ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν χάνονται μέσα από ένα περίτεχνο μοντάζ οπτικού υλικού διαφορετικών χρονικών περιόδων. Από τη Δονούσα των «πρωτόγονων» 70s μέχρι τη Δονούσα του ανερχόμενου τουριστικού προορισμού του 2018 δύο υπέροχοι ταξιδιώτες στο χώρο και το χρόνο, πατήρ και υιός Κολόζης, μας προσκαλούν σε ένα προσκλητήριο μνήμης και έναν ύμνο στην ασάλευτη ομορφιά του κόσμου στον οποίο ερχόμαστε, μεγαλώνουμε, ζούμε και φεύγουμε αφήνοντας πίσω ένα κάδρο, μια εικόνα, ένα αποτύπωμα αγάπης και μια γλυκιά θύμηση. 

Μια ταινία-ερωτική επιστολή στη Δονούσα που όσο και να αλλάζει μένει αναλλοίωτη στη μνήμη όσων την έζησαν και την λάτρεψαν. Μια ταινία οικογενειακή, συγκινητική, ύμνος στους ανθρώπους τους πλασμένους από ήλιο, χώμα και αλμύρα! 

Διανομή: Ανεξάρτητη 

Στην αίθουσα Λαϊς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στις 2 και 3.09.21 

 

Βραβεία και υποψηφιότητες 

Υποψηφιότητα για Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου 2021 

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Balkan New Film Festival, Σουηδία, 2020 

1ο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2020 

1ο Καλύτερο Ντοκιμαντέρ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2020 

Βραβείο Σκηνοθεσίας – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2020 

Βραβείο Μοντάζ – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 2020 

Εύφημος Μνεία – Πέρα από τα Σύνορα, Καστελλόριζο, 2020 

Εύφημος Μνεία – AegeanDocs, 2020 

Εύφημος Μνεία – London Greek Film Festival 2021 

Εύφημος Μνεία – Deep Focus Film Festival 2021

 

Περισσότερα στο παρακάτω link 

https://yiorgosofkedros.com/