Reminiscence -Ταξίδι Μέσα από τη Μνήμη

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: SciFi Ρομαντικό Δράμα

* * ½

Σκηνοθεσία: Lisa Joy

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandiwe Newton, Cliff Curtis, Marina de Tavira, Daniel Wu, Mojean Aria, Brett Cullen, Natalie Martinez, Angela Sarafyan.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε σε ένα δυστοπικό μελλοντικό Μαϊάμι που έχει αρχίσει να βυθίζεται στα νερά του ωκεανού όπως και όλες οι παράκτιες περιοχές στον κόσμο. Εκεί ζει ο Νικ Μπάνιστερ, ιδιωτικός ντετέκτιβ που ειδικεύεται στην ανίχνευση του ανθρώπινου εγκεφάλου, βοηθώντας τους πελάτες του να ανακτήσουν τις χαμένες μνήμες του παρελθόντος. Η ζωή του Νικ θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή όταν αναλαμβάνει μία νέα πελάτισσα, την εκθαμβωτική Μέι που θα του αναθέσει μια απλή υπόθεση έρευνας. Η σαγήνη που του ασκεί καταλήγει σε επικίνδυνη εμμονή μέχρι που η Μέι εξαφανίζεται και ο απαρηγόρητος Μπάνιστερ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία βίαιη συνομωσία. Είναι όμως τα πράγματα όπως φαίνονται;

 

Η δημιουργός του τηλεοπτικού Westworld Λίζα Τζόι επιχειρεί με αυτή την ταινία ένα φιλόδοξο αλλά και ριψοκίνδυνο ντεμπούτο στη σκηνοθεσία ταινιών μεγάλου μήκους και εν μέρει τα καταφέρνει. Υπεύθυνη σχεδόν για τα πάντα, δημιουργεί ένα υγρό και σκοτεινό δυστοπικό μέλλον στο οποίο τοποθετεί το αιώνιο νουάρ λαβ στόρι ανάμεσα σε ένα μεταμοντέρνο Ντετέκτιβ και μια δυναμική φαμ φατάλ. Ένα λαβ στόρι που δυναμώνει όσο δυναμώνουν και οι μνήμες του παρελθόντος που ζωντανεύουν μέσα από τα μηχανήματα. Ευτυχεί να έχει την ιδανική για το ρόλο Ρεμπέκα Φέργκουσον, μοντέρνα Σκανδιναβική μετεμψύχωση της συμπατριώτισσας της Ίνγκριντ Μπέργκμαν αλλά και τον πάντα αξιόλογο Χιου Τζάκμαν στον κλασσικό ρόλο του ντετέκτιβ που έχουν δει πολλά τα μάτια του και επιχειρεί τελικά να μας προσφέρει μια σύζευξη της επιστημονικής φαντασίας του Inception με το θανατερό ρομαντισμό του Chinatown. Αν και δεν τα πάει άσχημα το θέμα μοιάζει συχνά να την ξεπερνάει και να εκτροχιάζεται φλύαρα προς άσκοπες σκηνές δράσης που διαταράσσουν την ατμόσφαιρα. Μετά από πολλές σεναριακές ανατροπές και μάλλον προβλέψιμες αποκαλύψεις, η ταινία παίρνει τη μορφή ενός καταδικασμένου λαβ στόρι αντί για αυτό το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό fresco το οποίο προοιώνιζε η αρχή της. Κάθε αρχή και δύσκολη όμως και η κυρία Τζόι (κατά κόσμον κυρία Νόλαν, νύφη της γνωστής Βρετανικής οικογενείας κατασκευαστών μεγαλεπήβολων ταινιών) είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσει στο μέλλον πιο δημιουργικά. Οι φαν του είδους πάντως δεν θα απογοητευθούν. 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 26.08.21