ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας: Μέδουσα-Γοργώ

Tο ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ και η Eφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, συνεργαζόμενοι με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ-  ΔΗΜΟΠ ‘ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ’, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ‘Δράσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους’, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη στήριξη του ΥΠΠΟΑ, διοργανώνουν την εκδήλωση 'Μέδουσα – Γοργώ’ -  ‘Ο διαχρονικός μύθος ενός θύματος βιασμού που μετατράπηκε σε τέρας’ την Παρασκευή 27 Αυγούστου στον Κήπο του Λαού (Κήπος Παλαιών Ανακτόρων).

Με αφορμή το εμβληματικό Αέτωμα που κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας, και αναπαριστά το προσωπείο της Γοργούς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων και προβολές με αφορμή την επιρροή του Μύθου της Μέδουσας στη σύγχρονη Τέχνη και Λογοτεχνία, η οποία θα οδηγήσει σε μία ανοιχτή συζήτηση -στρογγυλό τραπέζι , με θέμα την έμφυλη βία, το κίνημα #metoo, τα ζητήματα  βιασμών και γυναικοκτονίας,  το ‘πάγωμα’ κοινωνίας και θυμάτων στα ζητήματα κοινωνικής και οικογενειακής βίας, τη σιωπή και ενοχή που συνοδεύει τα θύματα, και τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κοινωνικές και ψυχολογικές εξελίξεις λόγω Πανδημίας.

Στόχος είναι η εκδήλωση αυτή, να αποτελέσει την αρχή μίας ευρύτερης συζήτησης στο πώς τα στερεότυπα, οι μύθοι και οι παραβολές, παρεισφρύουν στη σύγχρονη ζωή και πραγματικότητα και πώς η τέχνη και ειδικά το θέατρο, μπορούν να αποτελέσουν έναν ακόμα μοχλό για την προώθηση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης σχετικά με την παρενόχληση, τις διακρίσεις, και την αποφυγή της διαιώνισης της βίας στους κόλπους της κοινωνίας.

Στη συζήτηση έχουν κληθεί να μιλήσουν:

η ψυχίατρος κα Αννέτα Τσελέντη, Επιστημονική Υπεύθυνη της ΔΗΜΟΠ ‘ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ’, με θέμα: ‘Η σύνδεση μέσα στις διαφορές μας’,

η εκπαιδευτικός και συγγραφέας κα Λιάνα Τσιρίδου, με θέμα: ‘Η Σιωπή της Μέδουσας  ή  η Μακραίωνη Αποσιώπηση ενός Εγκλήματος’,

ο Νευρολόγος κος Κώστας Σπίγγος, με θέμα ‘Αποκεφαλισμός της Μέδουσας’- ‘ο διαρκής φόνος της γυναικείας πλευράς, γυναικών και αντρών’,

η δρ. Ιστορίας και συγγραφέας κα Μαρία Καμονάχου, με θέμα: ‘Όψεις του μύθου της Γοργώς της Μέδουσας στο λαϊκό προφορικό λόγο’ (Κέρκυρα/Γύρου).

Τη συζήτηση συντονίζει η Εκπαιδευτικός και Σκηνοθέτις, Καλλιτεχνική Υπεύθυνη του Θερινού Μαντείου Δωδώνης, κα Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Έφορος Αρχαιοτήτων Κέρκυρας κα Αδαμαντία Ρηγάκου, η οποία θα μας συνδέσει με την ιστορία του μνημειώδους όσο και εντυπωσιακού αυτού ευρήματος, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού της Αρτέμιδας της αρχαίας Κόρκυρας, και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα ξεχωρίζοντας  τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του.

Κείμενα και ποιήματα εμπνευσμένα από τη Μέδουσα θα διαβάσουν: η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ κα Βαρβάρα Δούκα, και οι ηθοποιοί Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Αγγελική Μιχαλοπούλου και  Μάχη Πουλιάση.

Το βίντεο ετοίμασε η Μαριάνα Γιαννείου

Μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από τους "The Healing Band" -Βασίλης Μανέτας, Ειρήνη Αρακλειώτη, Πράξιλλα Μπότου

 

ΤΟΠΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ: Κήπος του Λαού (Κήπος Παλαιών Ανακτόρων)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Παρασκευή 27 Αυγούστου

ΩΡΑ: 21.00 μ.μ.

Είσοδος δωρεάν - Θα κρατηθούν όλα τα πρωτόκολλα covid

Kρατήσεις θέσεων: 2661040156