The Suicide Squad

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Διάρκεια: 132 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Κόμικ  

* * ½

Σκηνοθεσία: James Gunn

Πρωταγωνιστούν: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Viola Davis, Michael Rooker, Joel Kinnaman, John Ostrander, Nathan Fillion , Jai Courtney, Flula Borg, Mayling Ng, Sean Gunn, Stephen Blackehart, Steve Agee, Tinashe Kajese, Jennifer Holland, Daniela Melchior, Storm Reed, Jaws, David Dastmalchian, Alice Braga, Peter Capaldi, Juan Diego Botto και με τη φωνή του Sylvester Stallone

ΣΥΝΟΨΗ: Η ιστορία μας ξεκινάει από τη Μπελ Ρεβ, τη φυλακή με το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων στις ΗΠΑ, όπου βρίσκονται έγκλειστοι οι χειρότεροι εγκληματίες. Αυτοί που επιλέγονται, θέλοντας και μη, να συμμετάσχουν στην άκρως απόρρητη κυβερνητική ομάδα Task Force X. Αποστολή τους είναι να εισβάλλουν στο απομακρυσμένο νησί του Κόρτο Μαλτέζε και να εξουδετερώσουν την εχθρική προς τις ΗΠΑ κυβέρνηση. Μέσα σε μία επικίνδυνη ζούγκλα, με τον Συνταγματάρχη Ρικ Φλαγκ να τους συνοδεύει και με την ομάδα της αδίστακτης Αμάντα Γουόλερ να τους παρακολουθεί σε κάθε κίνηση, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν νεκροί, είτε βρεθούν στα χέρια των αντιπάλων τους ή της ομάδας της Γουόλερ… 

Είπαμε της DC να βάλει χιούμορ στη συνταγή κι αυτή το παρά..κανε! Φυσικά με σκηνοθέτη τον Τζέιμς Γκαν, τον φρεσκοαπολυμένο από την Disney δημιουργό του Guardians of the Galaxy, ήταν αναμενόμενο! Ο οποίος εδώ έλαβε λευκή επιταγή να κάνει ό,τι θέλει προκειμένου να τον αντιπροσωπεύει το αποτέλεσμα! Και αυτός όχι απλά έκανε ό,τι του κατέβηκε στο Pop culture κεφάλι του αλλά πήρε το πιο σκοτεινό, θανατερό σύμπαν της DC και το σήκωσε κυριολεκτικά, αναμειγνύοντας με ακραία αναρχική διάθεση δράση, χιούμορ και μετααποκαλυπτική παράνοια σε μια ιστορία όπου τη μεγαλύτερη σημασία (και το περισσότερο fun) έχει ο εκάστοτε εφευρετικός τρόπος «εξόδου» των χαρακτήρων του αλλά και οι εξίσου εφευρετικές μέθοδοι ανηλεούς μακελειού που εφαρμόζουν. Κορυφαία σκηνή ανθολογίας η οπλισμένη έξοδος της Χάρλεϊ Κουίν υπό τους ήχους του Just a Gigolo με τα όπλα της να ρίχνουν λουλούδια. Αλλά και κορυφαία κιτς επιλογή ο «κακός» της υπόθεσης για τον οποίο δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω από το ότι σε μια άλλη ταινία θα μπορούσε να είναι κολλητός του Μπομπ του Σφουγγαράκη!

Κατά τα λοιπά τι ψεγάδια να βρεις σε μια υπερπαραγωγή αρχικού κόστους 185 εκατ. δολαρίων με κάθε τομέα της πλήρως καλυμμένο καλλιτεχνικά! Αυτό ωστόσο που τελικά ενοχλεί στο σύνολο είναι η απόλυτη απενοχοποίηση του βλέμματος μπροστά σε ένα θέαμα ακραίας σαδιστικής βίας το οποίο καλύπτεται πίσω από ένα παραπέτασμα σαρκαστικού χιούμορ. Όπως λέει ο ίδιος ο δημιουργός Τζέιμς Γκαν, καταλήγοντας, για την αίσθηση της ταινίας: «Αγαπώ τα κόμικς και τις ταινίες και πιστεύω ότι οι θαυμαστές της DC ξέρουν ήδη πόσο αγαπώ αυτούς τους χαρακτήρες και πόσο περήφανος είμαι που μεταφέρω τις ιστορίες τους στη μεγάλη οθόνη, ακόμα και για λίγα λεπτά. Σε αυτήν την ταινία, οι θεατές θα δουν όλη τη μαγεία και τη γοητεία των κακών με έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Για αυτό πάμε σινεμά, έτσι δεν είναι;». Πάμε και για αυτό, αλλά όχι μόνο για αυτό! Πάμε και για να δούμε ιστορίες που θα μας εμπνεύσουν, που θα μας κάνουν να δούμε με άλλο μάτι τις δύσκολες εποχές που διανύουμε! Το Χόλιγουντ όμως αρχίζει να μοιάζει όλο και πιο περιχαρακωμένο στο δικό του κλειστό σύμπαν και αυτό αργά ή γρήγορα θα φανεί στις εισπράξεις… 

Διανομή: Tanweer 

Στις αίθουσες από 19.08.21 

 

Και μερικά παραλειπόμενα (από τις σημειώσεις της παραγωγής) 

Η εμφάνιση της Χάρλεϊ Κουίν αλλάζει από την προηγούμενη ταινία και αντανακλά την πιο μάχιμη διάθεση της. Φοράει μία κόκκινη τουαλέτα που αναπαράχθηκε σε 15 φορέματα για τις διαφορετικές σκηνές. Τα κόκκινα και μαύρα μαλλιά και το μακιγιάζ απαιτούσαν από την πρωταγωνίστρια να κάθεται δύο ώρες στην καρέκλα μέχρι να ολοκληρωθούν. Ζητούμενο ήταν το μακιγιάζ και τα μαλλιά να αντέχουν στις σκηνές του νερού. 

Για να δώσει το στίγμα της ερμηνείας που αποζητούσε από τον ρόλο του Ειρηνοποιού ο Τζέιμς Γκάν είπε στον Τζον Σίνα να «γίνει ένας κόπανος Κάπτεν Αμέρικα που θα πυροβολούσε ακόμα και ένα παιδί». 

Το κράνος του Ειρηνοποιού σχεδιάστηκε ώστε να αντανακλά συνέχεια το φως. Για να επιτευχθεί αυτό, το συνεργείο καθάριζε συνέχεια το κράνος από τα δακτυλικά αποτυπώματα του ηθοποιού. 

Ο Πίτερ Καπάλντι που υποδύεται τον Στοχαστή περνούσε δυόμισι ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ για να μεταμορφώσει ολόκληρο το κεφάλι του -πρόσωπο και κρανίο- για τις ανάγκες του ρόλου. 

Η Ντανιέλα Μέλχιορ, που υποδύεται τη Ράτκατσερ 2, πέρασε πολλή ώρα παρέα με αρουραίους. «Απέκτησα έναν αγαπημένο αρουραίο. Λέγεται Σκουίκι, είναι κοινωνική και της αρέσουν οι αγκαλιές. Αλλά την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, ένας αρουραίος έκανε την ανάγκη του στον ώμο μου. Οπότε μετά το γύρισμα ζήτησα να τον αλλάξουν. Έτσι, βρήκαν τη Σκουίκι που ήταν η καλύτερη και τη χρησιμοποιήσαμε σε όλες τις λήψεις». 

Για τη μεταμόρφωση της στην εξωγήινη Μονγκάλ η Μέιλινγκ Εντζί περνούσε τέσσερις ώρες στο μακιγιάζ για να αποκτήσει την πορτοκαλί υφή στο δέρμα της και όλα τα απαραίτητα προσθετικά. 

Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στα Pinewood Studios στην Ατλάντα. Η παραγωγή χρησιμοποίησε 11 εσωτερικά και 2 εξωτερικά σετ που κατέλαβαν συνολικά 250.000 τ.μ. Το καστ και το συνεργείο ταξίδεψε στον Παναμά για κάποια γυρίσματα. 

Το σετ της παραλίας του Κόρτο Μαλτέζε χρειάστηκε 17 εβδομάδες για να κατασκευαστεί. Τον ίδιο χρόνο απαίτησε και το σκηνικό της ζούγκλας που κατέλαβε 40.000 τ.μ.