Stillwater – Ζήτημα Χρόνου

Παραγωγή: ΗΠΑ  2021 

Διάρκεια: 139 λεπτά

Είδος: Δράμα  

* * * ½

Σκηνοθεσία: Tom McCarthy

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Camille Cottin, Abigail Breslin, Lilou Siauvaud, Deanna Dunagan, Idir Azougli, Anne Le Ny, Moussa Maaskri, William Nadylam.

ΣΥΝΟΨΗ: Ο Μπιλ, ένας Αμερικανός εργάτης διύλισης πετρελαίου από την Οκλαχόμα, ταξιδεύει στην Μασσαλία για να επισκεφθεί την αποξενωμένη κόρη του, η οποία βρίσκεται στην φυλακή για το φόνο της φίλης της, ένα φόνο τον οποίο αρνείται ότι έχει διαπράξει. Αντιμέτωπος με δυσκολίες στην επικοινωνία λόγω γλώσσας,  με τις πολιτισμικές διαφορές και το πολύπλοκο Γαλλικό νομικό σύστημα, ο Μπιλ εγκαθίσταται στη Γαλλία προσπαθώντας να βρει τρόπο να αθωωθεί η κόρη του, έχοντας τη βοήθεια μιας ντόπιας ηθοποιού που ζει μόνη με τη μικρή της κόρη. 

Ο Τομ Μακάρθι μας έχει συνηθίσει στα πορτραίτα πολύπλοκων χαρακτήρων και ο Μπιλ με τις αντιφάσεις του δεν αποτελεί εξαίρεση. Χαμηλών τόνων, φαινομενικά δυναμικός αλλά και συμπαθητικός, δεν παύει να είναι ένας roughneck όπως αποκαλούνται υποτιμητικά οι εργάτες πετρελαίου των ΗΠΑ, ένας loser που έκανε μαντάρα τη ζωή του όπως σταδιακά αποκαλύπτεται. Διαλυμένες σχέσεις, ποτό, βιαιότητα, μιζέρια και προσκόλληση σε θρησκευτικά τυπικά του Αμερικάνικου Νότου βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παρουσίασης ενός κατά πάσα πιθανότητα ακραία συντηρητικού φτωχού ψηφοφόρου του Τραμπ (κάτι που η ταινία απλά υπαινίσσεται). Αυτός όμως ο συντηρητικός και θρησκόληπτος άνθρωπος δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται για την αθωότητα της ομοφυλόφιλης κόρης του ούτε και απωθείται από το φιλελεύθερο πνεύμα της γοητευτικής Γαλλίδας γειτόνισσας. Τα ετερώνυμα έλκονται όπως λένε αλλά αυτοί οι δύο είναι κάτι παραπάνω, είναι οι δύο ακτές του Ατλαντικού σε ένα κρεβάτι! Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που εστιάζει ο Μακάρθι την κριτική του: η εξιδανικευμένη εικόνα που έχουμε για την Αμερική των στιβαρών καουμπόηδων του Χόλιγουντ σε αντιπαράθεση με την τριτοκοσμική πραγματικότητα μιας ουσιαστικά διαλυμένης κοινωνίας η οποία δεν απέταξε ποτέ το βίαιο και καταστροφικό χαρακτήρα της, γεγονός που απεικονίζεται γλαφυρά στον συγκλονιστικό επίλογο αυτού του δράματος. Η ατομική ηρωική δράση είναι ανίκανη να δώσει λύση στο δράμα, είτε εδώ είτε οπουδήποτε αλλού εκτός οθόνης! Η αντίθεση της γοητείας του Χόλιγουντ με τον κοινωνικό ρεαλισμό του Ευρωπαϊκού σινεμά με νικητή στα σημεία τον δεύτερο!

‘Αψογος όπως πάντα ο Ματ Ντέιμον σε ρόλο κόντρα στο καλλιτεχνικό του ρεζουμέ, άψογη όπως πάντα η Καμίγ Κοτέν στο ρόλο της γοητευτικής Μασσαλιώτιδας αλλά και αποκάλυψη η Αμπιγκέιλ Μπρέσλιν, η μικρή του παλιότερου Little Miss Sunshine. 

Η ταινία βασίστηκε χαλαρά στην αληθινή ιστορία της Αμάντα Νοξ, Αμερικανίδας φοιτήτριας που κατηγορήθηκε άδικα ότι σκότωσε τη συγκάτοικό της στην Ιταλία και φυλακίστηκε. Η ίδια είναι έξαλλη όπως δήλωσε με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεσή της ο Μακάρθι ο οποίος ανταπάντησε περίπου ότι άλλο η πραγματικότητα και άλλο η ταινία του. Μια ταινία πάντως βγαλμένη από τη ζωή σε κάθε περίπτωση. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 19.08.21