Persona Non Grata

Παραγωγή: Γαλλία  2019 

Διάρκεια: 98 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ  

* * *

Σκηνοθεσία: Roschdy Zem

Πρωταγωνιστούν: Nicolas Duvauchelle, Raphaël Personnaz,  Roschdy Zem, Nadia Tereszkiewicz, Anne Charrier, Sara Pasquier, Hafsia Herzi, Fred Ulysse, Frédéric Pierrot, Arsène Mosca, Matthieu Rozé, Gilles Cohen.

ΣΥΝΟΨΗ: Δύο φίλοι, συνέταιροι σε μια κατασκευαστική, αναθέτουν σε έναν επαγγελματία να δολοφονήσει τον συνέταιρο τους που έχει την πλειοψηφία. Όμως γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν πως έκαναν συμφωνία με το διάβολο καθώς ο εκτελεστής μπουκάρει και θρονιάζεται στην εταιρεία, επιβάλλοντας μακιαβελικά την παρουσία του και ανατρέποντας τις εύθραυστες ισορροπίες.

Ο πολυβραβευμένος Ροσντί Ζεμ σκηνοθετεί, συνυπογράφει το σενάριο και συμπρωταγωνιστεί σε ένα συναρπαστικό νεονουάρ (χαλαρό remake ενός βραζιλιάνικου θρίλερ) η πλοκή του οποίου εκτυλίσσεται κάτω από το εκτυφλωτικό φως του μεσογειακού ήλιου του Γαλλικού Νότου. Στο φως της ημέρας που αποδίδεται με παγερά ψυχρά μπλε χρώματα, κλείνονται όλες οι βρώμικες μπίζνες, όλες οι λοβιτούρες που αποκαλούνται σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συμβαίνουν αυτά και εις Μασσαλίας), όλες οι συμφωνίες που σφραγίζονται με αίμα, δάκρυα και ενίοτε τύψεις και ενοχές εκ των υστέρων που οδηγούν σε τραγωδίες. Αυτή είναι και η περίπτωση του ενός εκ των δύο ηρώων μας του Ζοζέ, που κάνει τη μια σπασμωδική κίνηση μετά την άλλη από τη στιγμή που έκανε το απονενοημένο διάβημα της σύμπραξης σε φόνο. Ενώ ο έτερος μοιάζει να κρατά την ψυχραιμία του, ατενίζοντας το ευτυχές μέλλον. Ο διάβολος όμως είναι εκεί και έχει ταξικό και φυλετικό πρόσημο στο πρόσωπο του λούμπεν δολοφόνου που δεν του αρκούν τα λίγα χιλιάρικα της εκτέλεσης αλλά θέλει κομμάτι της «δράσης». Κλασική περίπτωση του βάζω τα χέρια μου και βγάζω τα μάτια μου, η ιστορία των δύο άπληστων εργολάβων παρατίθεται με ένταση, σκοτεινό κατάμαυρο χιούμορ και ελλειπτικότητα και ο θεατής καλείται κάθε φορά να μαντέψει ποιος είναι με ποιον και ποιος θα βγει αλώβητος από αυτή την ψυχική κόλαση.

Πέρα από την απόλαυση του να παρακολουθείς τη δουλειά του Ροσντί Ζεμ ως σκηνοθέτη και ηθοποιού, η ταινία προσφέρει σε διπλό πακέτο το βαρύ πυροβολικό των νέων ζεν πρεμιέ της Γαλλικής οθόνης, Νικολά Ντιβοσέλ και Ραφαέλ Περσονάζ, αλλά και την ανερχόμενη Νάντια Τερέσκιεβιτς στο ρόλο μιας άγουρης φαμ φατάλ-νεαρής κληρονόμου, ένα ρόλο-κλειδί για την έξοδο από αυτή τη φωτεινή τραγωδία. 

Διανομή: Weird Wave 

Στις αίθουσες από 12.08.21