Eté 85 – Το Καλοκαίρι του ‘85

Παραγωγή: Γαλλία 2020 

Σε συμπαραγωγή με: Βέλγιο 

Διάρκεια: 101 λεπτά

Είδος: Θρίλερ

* * * ½

Σκηνοθεσία: François Ozon

Πρωταγωνιστούν: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge, Valeria Bruni Tedeschi, Melvil Poupaud, Isabelle Nanty, Laurent Fernandez, Aurore Broutin, Bruno Lochet.

ΣΥΝΟΨΗ: Νορμανδία, Καλοκαίρι 1985: όταν το μικρό ιστιoπλοϊκό σκάφος του 16χρονου Alex αναποδογυρίζει κοντά στις ακτές, αυτός σώζεται χάρη στην ηρωϊκή επέμβαση του 18χρονου David. Ο Alex μόλις βρήκε τον φίλο των ονείρων του. Όμως, μπορεί το όνειρο να διαρκέσει πάνω από ένα καλοκαίρι;

Φρανσουά Οζόν! Μοναδική περίπτωση στα χρονικά του σύγχρονου Γαλλικού σινεμά, auteur και σινεφίλ ταυτόχρονα, ανάλαφρος και σκοτεινός, ερωτικός και θανατερός, ένας μοντέρνος μαθητής του Χίτσκοκ που λατρεύει ταυτόχρονα τον Αλμοδόβαρ! Στο κινηματογραφικό σύμπαν του παραγωγικότατου και πάντα εφευρετικού (ακόμη κι όταν αστοχεί) Γάλλου δημιουργού, κάθε ταινία, από την πιο συγκλονιστική όπως το Κάτω από την Άμμο μέχρι την πιο χαλαρά «εμπορική» όπως οι 8 γυναίκες, διαθέτει μια απαράμιλλη αφοσίωση στο θέμα και μια αναμφισβήτητη σκηνοθετική δεξιοτεχνία που αιωρείται συχνά στην κόψη τραγικού και μπανάλ. Πόσο μάλλον σ αυτό το καλοκαιρινό gay amour fou θρίλερ που μεταφέρει τη δράση της κλασσικής young adult νουβέλας του Άινταν Τσέιμπερς «Dance on my grave» στην παραλιακή Νορμανδία για να διηγηθεί με χορταστική αφηγηματική μαεστρία την ιστορία ενός λαϊκού έφηβου που μαγεύεται από ένα 18χρονο beach boy και ξεκινά μια παθιασμένη σχέση, φωτεινή σαν καλοκαίρι και επικίνδυνα τρικυμιώδη σαν καλοκαιρινή μπόρα. ‘Ερωτας και θάνατος, χαμόγελα και καυτά κορμιά, οιδιπόδεια και λοιπά συμπλέγματα με φόντο καλοκαιρινό και ένα απίστευτα εκλεκτικό 80s soundtrack με κορυφαίο το in Between days των Cure που ανοίγει και κλείνει το φιλμ σαν πρόλογος και επίλογος μιας ρομαντικής τραγωδίας. 

Ένα μοναδικό καλοκαιρινό θρίλερ, ιδανική επιλογή για καυτές καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές!  

Διανομή: Filmtrade σε συνεργασία με την Tanweer 

Στις αίθουσες από 05.08.21