The Courier – Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου

Παραγωγή: Βρετανία 2020 

Σε συμπαραγωγή με τις ΗΠΑ 

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Κατασκοπικό Δράμα Εποχής

* * *

Σκηνοθεσία: Dominic Cooke

Πρωταγωνιστούν: Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze Rachel Brosnahan, Jessie Buckley, Angus Wright, James Schofield, Fred Haig, Emma Penzina, Mariya Mironova, Anton Lesser, Zeljko Ivanek, Kirill Pirogov.

ΣΥΝΟΨΗ: Βρισκόμαστε στις αρχές του 60 με την Αμερικανοσοβιετική πυρηνική κρίση έτοιμη να ξεσπάσει. Ο Βρετανός επιχειρηματίας Greville Wynne προσεγγίζεται από τους ανθρώπους της βρετανικής MI-6 και της αμερικάνικης CIA για να χρησιμοποιηθεί σε μια από τις μεγαλύτερες κατασκοπικές επιχειρήσεις της ιστορίας. Ταξιδεύοντας για εμπορικούς σκοπούς στη Μόσχα, ξεκινά μια ριψοκίνδυνη συνεργασία με τον Ρώσο ανώτερο αξιωματικό των Μυστικών Υπηρεσιών Oleg Penkovsky, για να τον βοηθήσει στην προσπάθεια του να παρέχει σημαντικές πληροφορίες που θα εμποδίσουν τον πυρηνικό όλεθρο που απειλεί την ανθρωπότητα καθώς ξεσπάει η κρίση των Σοβιετικών Πυραύλων στην Κούβα. 

Παλαιάς κοπής Βρετανικό κατασκοπικό δράμα που βασίζεται τόσο στην αυθεντικότητα των γεγονότων που αφηγείται όσο και στις εξαιρετικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Οι τραγικές ιστορίες πίσω από τη μεγάλη Ιστορία πάντα τροφοδοτούσαν ενδιαφέρουσες ταινίες και αυτός ο Κατάσκοπος δεν αποτελεί εξαίρεση. Η συνάντηση δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων όπως ένας Βρετανός ελεύθερος επαγγελματίας και ένας αφοσιωμένος Σοβιετικός αξιωματικός που βλέπει την καταστροφή που έρχεται, οδηγεί στη δημιουργία ενός ψυχικού δεσμού μεταξύ τους, μιας υψηλών ιδανικών ανδρικής φιλίας που γίνεται η θρυαλλίδα για την εξουδετέρωση του αναπόφευκτου ολέθρου που απειλούσε την ανθρωπότητα.

Στα χέρια του αξιόλογου Βρετανού σκηνοθέτη του θεάτρου Ντόμινικ Κουκ αυτή η ιστορία αποκτά έναν αέρα τραγωδίας καθώς και οι δύο πρωταγωνιστές της μοιάζουν με πιόνια που οδηγούνται σε ένα είδος θυσίας για να επέλθει η κάθαρση. Και ποιος ιδανικότερος από τον σπουδαίο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς για να υποδυθεί όλη τη γκάμα συναισθημάτων που διατρέχει ένα χαρακτήρα όπως ο Γκρέβιλ ή και τον επιφανή Γεωργιανό πρωταγωνιστή του Θεάτρου Μεράμπ Νινιτζέ που συγκλονίζει και μόνο με το βλέμμα του ως ηθικά διχασμένος κατάσκοπος. Δυο θαυμάσιες γυναικείες ερμηνείες συμπληρώνουν το καρέ, η (κατά τη γνώμη μας) επόμενη μεγάλη Βρετανίδα πρωταγωνίστρια Τζέσι Μπάκλεϊ που δίνει απίστευτο βάθος στον «τυποποιημένο» ρόλο της κυρίας Γουίν και η τηλεοπτικά έμπειρη Αμερικανίδα Ρέιτσελ Μπρόσναχαν στο ρόλο μιας σκληρής και ιδιοφυούς πράκτορα της CIA.

Το μόνο που έχει να φοβηθεί αυτή η κάπως βραδυφλεγής αλλά ιδανική για καλοκαιρινές προβολές ταινία είναι η προβλεψιμότητα των όσων αφηγείται και η σύγκριση με την πληθώρα ταινιών που προηγήθηκαν αφηγούμενες παρεμφερή περιστατικά. 

Διανομή: Spentzos Films 

Στις αίθουσες από 22.07.21