Bik Eneich: Un Fils – Ένας Γιος

 

Παραγωγή: Τυνησία 2019 

Συμπαραγωγοί: Γαλλία/Λίβανος/Κατάρ 

Διάρκεια: 95 λεπτά

Είδος: Δράμα

* * * ½

Σκηνοθεσία: Mehdi Barsaoui

Πρωταγωνιστούν: Sami Bouajila, Najla Ben Abdallah, Youssef Khemiri, Noomen Hamda, Slah Msadek, Mohamed Ali Ben Jemaa.

ΣΥΝΟΨΗ: Μια οικογένεια πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Ο 11χρονος γιος τραυματίζεται σοβαρά και οι γονείς κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να βρουν δωρητή για μεταμόσχευση, καθώς ένα οικογενειακό μυστικό βγαίνει στην επιφάνεια. Στη σκιά της οικογενειακής τραγωδίας, μυστικά και διλήμματα φανερώνουν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

 

Η ταινία μας μεταφέρει 10 χρόνια πίσω στο 2011, καθώς ξεσπάει η Αραβική Άνοιξη στην πιο «Ευρωπαϊκή» από τις Αφρικανικές Χώρες του Μαγκρέμπ, την Τυνησία. Ο Φαρές και η Μεριέμ, ευκατάστατο ζευγάρι Γαλλοτυνήσιων executives μετακομίζει για εργασιακούς λόγους στην Τυνησία. Ένα χαλαρό weekend στον Τυνησιακό Νότο μετατρέπεται σε τραγωδία όταν ο μικρός τους γιος Αζίζ καταλήγει στην Εντατική, χτυπημένος σοβαρά από αδέσποτα πυρά τρομοκρατών. Τότε ξεκινά για το ζευγάρι ένας ξέφρενος αγώνας σωτηρίας του αγοριού, που όμως θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για αυτή την τόσο ευτυχισμένη οικογένεια. Ο Φαρές και η Μεριέμ θα βυθισθούν σε ένα κυκεώνα αποκαλύψεων και θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις ζωής και θανάτου.

Συγκλονιστικό δράμα που σκιτσάρει με σπαρακτική ειλικρίνεια το πορτραίτο μιας φαινομενικά ευτυχισμένης οικογένειας, με φόντο την άγνωστη τραγωδία ενός λαού και τη φρίκη ενός πολέμου που μαίνεται αδυσώπητος λίγο πιο πέρα από την ανέμελη και εύπορη Δύση για την οποία η εξωτική Αφρική είναι απλά μια ευκαιρία εκδρομής για χαλαρό weekend. Τραγωδίες λαού και οικογένειας μπλέκονται καθώς η ώρα περνάει φέρνοντας πιο κοντά το θάνατο και μετατρέποντας σε πολιτικοκοινωνικό θρίλερ ένα δυνάμει μελόδραμα. Μεγάλη ερμηνεία από τον Σαμί Μπουατζιλά που έφυγε με βραβείο από το Φεστιβάλ Βενετίας αλλά και από τα φετινά Σεζάρ. 

Διανομή: Cinobo 

Στις αίθουσες από 15.07.21 (και σύντομα, αποκλειστικά, στο www.cinobo.com ) 

 

Βραβεία

Τμήμα Orizzonti Φεστιβάλ Βενετίας 2019 / Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου (Σάμι Μπουατζίλα)

Βραβεία César 2021 / César Καλύτερου Ηθοποιού (Σάμι Μπουατζίλα)

Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2021/ Βραβείο Κριτικής Επιτροπής ΟΠΑΝΔΑ και

Βραβείο Κοινού Fischer 

Βιογραφικό σκηνοθέτη

Ο Μεχντί Μπαρσαουί γεννήθηκε το 1984 στην Τυνησία, όπου και μεγάλωσε και αποφοίτησε από το Ανώτατο Ίδρυμα Mulitmedia Τεχνών της Τυνησίας, ενώ κατέχει και πτυχίο σκηνοθεσίας από το πανεπιστήμιο DAMS στην Μπολόνια της Ιταλίας. Έχει σκηνοθετήσει τρεις ταινίες μικρού μήκους μέχρι στιγμής. Η πιο πρόσφατη, το We’ Re Just Fine Like This, κέρδισε το βραβείο Golden Muhr Καλύτερης Ταινίας στο Ντουμπάι το 2016. Η διεθνής καριέρα του ξεκινά με την ταινία Ένας Γιος, την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, που αποτέλεσε επίσημη επιλογή στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας.