The Father – Ο Πατέρας

 

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία 2020 

Διάρκεια: 97’ 

Είδος: Δράμα 

* * * * 

Σκηνοθεσία: Florian Zeller 

Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Anthony Hopkins, Mark Gatiss, Olivia Williams, Imogen Poots, Rufus Sewell, Ayesha Dharker. 

ΣΥΝΟΨΗ: Ο 80χρονος Άντονι αρνείται πεισματικά να δεχθεί τις νοσοκόμες που προσλαμβάνει η κόρη του για να τον φροντίζουν. Από την άλλη η κόρη του ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Παρίσι για να παντρευτεί. Αν η κόρη του δεν είναι παντρεμένη τότε ποιος είναι ο άντρας που μπαινοβγαίνει από το σπίτι του και ισχυρίζεται ότι είναι παντρεμένος εδώ και 10 χρόνια με την κόρη του; Μήπως τελικά αυτός ο άντρας και η κόρη του προσπαθούν να τον βγάλουν τρελό;

Μια φορά στο τόσο έρχεται η σπάνια στιγμή στην κινηματογραφική ιστορία που μια ερμηνεία περνάει αυτόματα στη σφαίρα του κλασσικού. Αυτή είναι η περίπτωση της ερμηνείας του 83χρονου Άντονι Χόπκινς στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και σεναριογράφου Φλοριάν Ζελέρ που διασκευάζει το δικό του θεατρικό έργο με τη συνεργασία του επίσης θεατρικού συγγραφέα Κρίστοφερ Χάμπτον. Ο Άντονι, ρόλος που έγραψε ο Ζελέρ έχοντας υπόψη του αποκλειστικά τον Χόπκινς, είναι Ο Πατέρας, άνθρωπος ευφυής αλλά και σκληρός, άνθρωπος τεράστιας μόρφωσης αλλά και με τραύματα ζωής, άνθρωπος τελικά εύθραυστος, στο κατώφλι της διανοητικής κατάρρευσης μπροστά στη δύναμη της αδυσώπητης ανθρώπινης φύσης. ‘Ενας Βασιλιάς της Άνοιας με τα χαρακτηριστικά της σκληρής αυτής ασθένειας να φανερώνονται σταδιακά, μετατρέποντας έναν μεγαλοαστό πατριάρχη του Ορθού Λόγου σε ήρωα σεξπηρικής τραγωδίας της διπλανής πόρτας που ψάχνει να αντιμετωπίσει εχθρούς φανταστικούς και να ξεφύγει από τις παγίδες ενός εγκέφαλου που καταρρέει. Η εκπληκτική ευκολία με την οποία σκιαγραφεί ο συγκλονιστικός Χόπκινς αυτή την διανοητική πτώση και την επιστροφή σε μια παιδική αθωότητα, μαγεύει και τον πιο απαιτητικό θεατή. Πόσο μάλλον όταν μπαίνει στην υπηρεσία ενός τόσο λεπτοδουλεμένου σεναρίου που ακροβατεί ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι της κινηματογραφικής σύμβασης, με την αποφασιστική βοήθεια του μοντάζ και της αριστουργηματικής καλλιτεχνικής διεύθυνσης που καταφέρνει τον απόλυτο θρίαμβο της βύθισης του θεατή σε μια ρευστότητα  χώρων και δράσης. Για να μη μιλήσουμε για την επίσης συγκλονιστική Ολίβια Κόλμαν στο ρόλο της αφοσιωμένης κόρης, μια ηθοποιό που δεν παύει να μας εκπλήσσει με κάθε της νέα εμφάνιση.

Ένα από τα σημαντικότερα σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων ετών, ο Πατέρας του Ζελέρ μας συστήνει ένα δημιουργό που μοιάζει να παίζει στα δάκτυλα τους κινηματογραφικούς κανόνες παρότι προέρχεται από τον εντελώς διαφορετικό χώρο του θεάτρου. Έξη υποψηφιότητες συνολικά για Oscar (κέρδισε τις δύο) και πλήθος άλλων βραβείων για μια ταινία που τολμά και τα καταφέρνει να συνδυάσει αρμονικά φόρμα και περιεχόμενο με βαθιά γοητευτικά αποτελέσματα. Δεν το χάνουμε με τίποτα!!! 

Διανομή: Spentzos Films

Από 08.07.21 στους κινηματογράφους