«...άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…»: Ξενάγηση σε μια μοναδική έκθεση

 

Με αφορμή την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίων και το Κέντρο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν διοργανώσει στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου ένα σπουδαίο εικαστικό αφιέρωμα στον Κορίνθιο Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης και Φιλικό Χατζηγιάννη Μερτζέλλο ή Σοφικίτη με τίτλο «...άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. 

Λίγο πριν ανοίξει για το κοινό, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα και ο Δήμος Κορινθίων κάλεσαν τα Media για μια περιήγηση στην εξαιρετική αυτή έκθεση, με οδηγό την επιμελήτριά της Ίριδα Κρητικού.

Η έκθεση σχεδιάστηκε με βάση τις ευρύχωρες αίθουσες του 1ου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου. Ενός κτιρίου-κοσμήματος στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Κορινθιακής πρωτεύουσας, δωρεά του μεγάλου Κορίνθιου ζωγράφου του 20ου αιώνα  Βασίλειου Πυλαρινού.

Στην παρουσίαση ήταν παρών ο υπερδραστήριος Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος που απηύθυνε χαιρετισμό στους δημοσιογράφους αλλά και η ψυχή του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Μαρία Χρισταρά που μίλησε για τον τιμώμενο ήρωα αλλά και γενικότερα για τους αφανείς ήρωες που αφιέρωσαν βίο και περιουσία στην Υπηρεσία της πατρίδας τους, όπως εξάλλου και ο Ιδρυτής του Ιδρύματος Νικόλαος Καλογερόπουλος.

Η Ίρις Κρητικού μας ξενάγησε στα έργα της έκθεσης, μια σειρά από δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και λαϊκής τέχνης όπως το αριστουργηματικό κέντημα των Νίκου και Αγγελικής Τριανταφύλλου, διακοσμημένο με τα συγκινητικά λόγια του τιμώμενου αγωνιστή,  το οποίο κοσμεί την είσοδο της έκθεσης.

65 καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από το βίο και την πολιτεία ενός αφανούς ήρωα, αφανούς κυριολεκτικά αφού δεν διασώζεται κανένα πορτραίτο του, και συνέθεσαν ένα σπονδυλωτό εικαστικό αφήγημα ευρείας καλλιτεχνικής γκάμας, βασισμένο σε έγγραφες πηγές για την αγωνιστική του δράση και τα κατορθώματά του. Πρόκειται για 42 επιστολές οι οποίες διασώζονται σε ειδικό φάκελο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και σκιαγραφούν γλαφυρά αυτόν τον ήρωα της Κορινθιακής γης που γεννήθηκε το 1791, έκανε περιουσία ως έμπορος στην Μικρά Ασία την οποία διέθεσε εξολοκλήρου για τον αγώνα επιστρέφοντας το 1821 στην Κόρινθο, τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς το Έθνος με τον τίτλο του Αντιστράτηγου από την Κυβέρνηση Κουντουριώτη και πέθανε πτωχός αλλά ευτυχής στο κτήμα του στα Εξαμίλια στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα.

Πολλά οφείλει η έκθεση στον μελετητή του βίου του Χατζηγιάννη Μερτζέλλου και των παραπάνω επιστολών, Αναστάσιο Λυμπερίου. Το ιστορικό χρονολόγιο που ο ίδιος συνέταξε, συμπεριλαμβάνεται εξάλλου στον υψηλής αισθητικής κατάλογο της έκθεσης, τα έργα της οποίας χαρακτηρίζονται από φαντασία, θαυμασμό και νοσταλγία. Πολλά από αυτά έχουν ως κέντρο τους την φιγούρα του αφανούς ήρωα που δεσπόζει στο Κορινθιακό τοπίο με τη σκιά του Ακροκόρινθου να τον παρακολουθεί προστατευτικά.

Μια έκθεση-φόρος τιμής που στήθηκε με πολύ μεγάλη αγάπη και σεβασμό η οποία θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 20 Αυγούστου, μετατρέποντας την τόσο κοντινή μας Κόρινθο εκτός από τόπο διακοπών και σύντομων εκδρομών σε καλλιτεχνικό προορισμό, με αξιώσεις για μια ανάλογη συνέχεια.

Όλα συνηγορούν υπέρ της ευόδωσης των παραπάνω: Δραστήριος καλλιτεχνικά Δήμος, μεγάλης σπουδαιότητας Δημοτική Πινακοθήκη, η ψυχή της οποίας Τόνια Τζαναβάρα μας ξενάγησε επί τη ευκαιρία και στα μόνιμα εκθέματά της (αλλά αυτό θα είναι μια άλλη παρουσίαση) και ένα αεικίνητο Ίδρυμα που πρωταγωνιστεί στην καλλιτεχνική ζωή της περιφέρειας.

Λίγα λόγια για το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα

Το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, κληροδοτήθηκε στην Πόλη της Κορίνθου από τον συγγραφέα και φιλόσοφο Νικόλαο Καλογερόπουλο (1924-2015). Εδώ και μια 10ετία λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει το τεράστιο έργο της παροχής  μουσικών σπουδών στα παιδιά της Κορινθίας. 200 παιδιά σήμερα είναι μουσικοί σπουδαστές του Ιδρύματος, με την κάλυψη μέρους του κόστους από ιδιωτικές χορηγίες. Στα μελλοντικά σχέδια και η δημιουργία μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Κορινθίας!  

Ο ιδρυτής, ο διανοούμενος  Νικόλαος Καλογερόπουλος που γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1924, έφυγε νέος από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στη Γενεύη όπου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Σπούδασε οικονομικά αλλά τον κέρδισε η φιλοσοφία. Εργάστηκε στον ΟΗΕ και σε διεθνείς οργανισμούς και  απεβίωσε το 2015, αφήνοντας πλούσιο συγγραφικό έργο και ως κληρονομιά στο λαό της Κορίνθου, το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα. 

ΙΝΦΟ

«...άμα ήχησεν η γλυκεία φωνή…»

Εικαστικό αφιέρωμα στον Χατζηγιάννη Μερτζέλλο ή Σοφικίτη

Από το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα σε συνεργασία με τον Δήμο Κορινθίων

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι τις 20 Αυγούστου 2021

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Κολοκοτρώνη 4 & Πυλαρινού Κόρινθος

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό