Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: Στροφή στο Θέατρο

 

Το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο ανακοίνωσε το πρόγραμμα των παραστάσεων του και τις λοιπές δραστηριότητες για την επόμενη περίοδο 2021-2022. Ένας φιλόξενος και πολύ αγαπημένος εδώ και 25 χρόνια καλλιτεχνικός χώρος, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται το κοινό με περισσότερο θέατρο ! 

Στροφή λοιπόν στο Θέατρο σχεδιάζεται από την επόμενη περίοδο στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο της Λεωφόρου Συγγρού και ο πήχυς έχει ήδη ανέβει πολύ ψηλά, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν στη συνέντευξη τύπου της 7 Ιουνίου.

Δυο αριστουργηματικά έργα που, αν και γράφτηκαν πριν από πολλά χρόνια, αντανακλούν άριστα το τρέχον κοινωνικό οικονομικό κλίμα της εποχής της πανδημίας, μια παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ λόγω κινήματος #metoo, ένα πολύ ενδιαφέρον καμπαρέ, μουσικές υπέροχες και παιδικά θεάματα συμπληρώνουν το πρόγραμμα ενός Θεάτρου που φιλοδοξεί να γίνει νέος πόλος έλξης για το θεατρόφιλο κοινό της πρωτεύουσας. 

Κεντρική Σκηνή

Στην κεντρική σκηνή θα παρακολουθήσουμε την περσινή επιτυχία « Συνοικία το όνειρο», σε διασκευή και σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με αξιόλογους κι αγαπημένους ηθοποιούς στους εμβληματικούς ρόλους.

Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το γύρισμα της και τον σάλο που προκάλεσε στην προβολή της, η θρυλική ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη, “Συνοικία το Όνειρο”, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του  Σωτήρη Χατζάκη.

Το έργο είναι βαθιά ανθρώπινο και ρεαλιστικό και αγκαλιάζει με αγάπη τα τραγικά πρόσωπα που συμμετέχουν. O ορισμός της κοινότητας, της αλληλεγγύης, της συγχώρεσης, είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία των χαρακτήρων, που άλλοτε με δραματικό και άλλοτε με χιουμοριστικό τρόπο, αγωνίζονται για μια χαραμάδα φως σε μια καλύτερη ζωή, σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τα σκηνικά είναι της Έρσης Δρίνη, τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ, οι φωτισμοί του Αντώνη Παναγιωτόπουλου, οι ενορχηστρώσεις του Ανδρέα Μπουτσικάκη και οι φωτογραφίες της Αγγελικής Κοκκοβέ. 

Ο θίασος αποτελείται από εξαιρετικούς ηθοποιούς: Μάνος Βακούσης, Γιωργής Τσαμπουράκης, Μαρία Φιλίππου, Χαρά- Μάτα Γιαννάτου, Διονύσης Βούλτσος, Δημήτρης Καραμπέτσης, Αγάπη Μανουρά, Γεράσιμος Σοφιανός, Κατερίνα Σπάρταλη, και στον ρόλο του τρελού ο Κώστας Φλωκατούλας.

Σημαντικό ρόλο στην παράσταση, όπως και στην ταινία άλλωστε, έχουν τα αξέχαστα τραγούδια και η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που ερμηνεύει ζωντανά ο Ζαχαρίας Καρούνης, με την σύμπραξη του Ανδρέα Μπουτσικάκη στο πιάνο και των Κοσμά Κοκόλη και Αλέκου Γλυκιώτη στο μπουζούκι. Συμμετέχει η Σοφία Μιχαηλίδη. 

Στην κεντρική σκηνή το ρεπερτόριο θα εναλλάσσεται με την επίκαιρη κι εμβληματική κωμωδία «Δεν πληρώνω Δεν πληρώνω» του Ιταλού νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλωνά. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου που παίζεται επί δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία στην διεθνή και εγχώρια σκηνή

Η κωμωδία «Δεν πληρώνω – Δεν πληρώνω» (1974) του Ιταλού Ντάριο Φο (1926-2016), ενός από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς του παγκόσμιας δραματουργίας ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1997, θα παρουσιάζεται επίσης από τον Οκτώβριο του 2021.

Ένας θίασος εξαιρετικών πρωταγωνιστών με τους Μπέσυ Μάλφα, Γιώργο Σουξέ, Κατερίνα Τσάβαλου, Τόνυ Δημητρίου, Θοδωρή Ρωμανίδη θα παρουσιάσει με φρέσκια ματιά, κέφι κι άφθονο γέλιο, ένα από τα πιο επιτυχημένα και πολυπαιγμένα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου υπό τη σκηνοθετική υπογραφή του Δημήτρη Μυλωνά. 

Πρεμιέρα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021


Καμπαρέ

Δευτέρα και Τρίτη η σκηνή του Γυάλινου Μουσικού θεάτρου υποδέχεται το «Red...The Dark Cabaret” by Nina Lotsari

Η “RED” είναι μια ιδιαίτερη γυναίκα. Η Νίνα Λοτσάρη είναι η RED…. Μία γυναίκα που παραδίνεται στα πάθη της με έντονο και ακραίο τρόπο. Μία γυναίκα που ερωτεύεται τη ζωή και την ζει στον υπερθετικό βαθμό. Μία γυναίκα σύμβολο της ελευθερίας… Η Νίνα Λοτσάρη όπως δεν την έχετε ξαναδεί παίζει και τραγουδά

Γυάλινο UpStage

Πάνω από το Γυάλινο Μουσικό θέατρο , λειτουργεί ένας πρότυπος χώρος ψυχαγωγίας το Gialino UpStage. Ο ιδανικός χώρος για τις μικρές αλλά μυσταγωγικές παραστάσεις. Εκεί την σεζόν 2021-22 θα συναντήσουμε την παράσταση “Tape” (Season 2). Ένα σύγχρονο, μοντέρνο, γρήγορο έργο με έξυπνο χιούμορ, που μέσα σ αυτό αναγνωρίζεις το κίνημα #MeToo που τον τελευταίο καιρό μας έχει απασχολήσει πολύ.

Το “Tape” του Stephen Belber ανέβηκε για πρώτη φορά στο Actors Theatre του Louisville, στο πλαίσιο του “Humana Festival of New American Plays,” ενώ το 2001 η ταινία του Richard Linklater, σε σενάριο του ίδιου του συγγραφέα, ξεχώρισε με πρωταγωνιστές τους Ίθαν Χοκ, Ούμα Θέρμαν και Ρόμπερτ Σον Λέοναρντ.

Αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, η ταινία ακολούθησε μια επιτυχημένη φεστιβαλική πορεία, ενώ η Ούμα Θέρμαν προτάθηκε ως υποψήφια καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα “Film Independent Spirit Awards” (2002).

Το «Tape» παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104 την θεατρική σεζόν 2019 – 2020 και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές.

Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Κάππας, Εμμανουέλα Αλεξίου, Δημήτρης Λιακόπουλος

Μετά το τέλος της παράστασης τη σκυτάλη θα παίρνουν για μαγευτικές  και διαφορετικές μελωδίες οι Σκιαδαρέσες live ,που έχουν κάνει αίσθηση στο youtube και ο κόσμος έχει αρχίσει να τις αγαπάει μουσικά.

Οι Σκιαδαρέσες είναι οι: Νίκη κι η Όλγα Σκιαδαρέση- Μουσική επιμέλεια: Στάμος Σέμσης

Οι αδελφές Σπανομάρκου επιστρέφουν στο Γυάλινο Upstage για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, με τίτλο «Cine Panorama», που υπόσχεται να ικανοποιήσει τους σινεφίλ, φέρνοντας αναμνήσεις από ταινίες σύμβολα που άφησαν το ανεξίτηλο στίγμα τους στις καρδιές μας.

Οι διεθνώς διακεκριμένες μουσικοσυνθέτριες/στιχουργοί Αρετή & Ιωάννα Σπανομάρκου, μας παρουσιάζουν ένα ταξίδι στη μεγάλη οθόνη, με υπέροχες εκτελέσεις, αλλά και διασκευές γνωστών soundtracks ελληνικών και ξένων ταινιών.

ΠΑΙΔΙΚΗ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου παραμένουμε αισιόδοξοι, επιμένουμε και σχεδιάζουμε ένα ταξίδι στο θέατρο της "Αναγέννησης"... μετά την πανδημία!

Στην Παιδική – Εφηβική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού θεάτρου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο σχεδόν 70.000 μικρούς και μεγάλους θεατές, παραμένουμε αισιόδοξοι, δημιουργικοί και κυρίως συνεπείς στην εκπαιδευτική και ψυχαγωγική μας πορεία!

Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε διασκευή – σκηνοθεσία της Ελένης Βλάχου και μουσική του Ηλία Βαμβακούση, που παρά την απρόσμενη διακοπή, έκανε πέρσι ρεκόρ θεατών, έρχεται να συναντήσει όσους δεν πρόλαβαν κι ακόμη περισσότερους, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Η νέα μας παράσταση «Ταρτούφος», η σπουδαία κωμωδία που μας χάρισε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Μολιέρος τον 17ο αιώνα, προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο, από την ίδια επιτυχημένη ομάδα συντελεστών, συνεχίζοντας έτσι έναν κύκλο κλασικών έργων που σπάνια ανεβαίνουν για παιδιά!

Στην Παιδική Σκηνή – Εφηβική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, την τελευταία τριετία επιλέξαμε διαχρονικά κείμενα που απαντούν σε σύγχρονα ερωτήματα, διασκευασμένα για «μικρούς θεατές». Έτσι, ξεκινώντας από την Αγγλία και τον «Έμπορο της Βενετίας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μεταφερθήκαμε στην Ελλάδα με το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας, τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου για να φτάσουμε στη Γαλλία και τον «Ταρτούφο» του Μολιέρου.

Με την παράσταση αυτή, ολοκληρώνουμε τον κύκλο - αφιέρωμα στο θέατρο της Αναγέννησης βοηθώντας τα παιδιά και τους νέους να εξοικειωθούν με το ύφος μεγάλων κλασικών θεατρικών συγγραφέων και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με την αξία των έργων τους.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...